dva pogleda iz različitih perspektiva, oba kratkoročno nezgodna, na $SPX:
Kratkoročno simpatične i "zgodne" poglede je prilično teško pronaći i van TA domene kod konzervativnih analitičara. Povrh svega, čini se da je jučer pri kraju bio sell-off velikih dečki, a kao (slabašna) nada za danas ostaje predstavljanje Obi Van X nominacija.
Ipak, siguran sam da će ovih vjerojatnih petnaestak posto rasta iskoristiti samo trejderi s gotovinom. Oni koji se ovdje prodaju za fundamentaliste, odavno su bez gotovine, tako da im ovaj mogući rast manje/više ne pomaže…
Krpa, nemoj se ljutiti, pa bjesomucno dijeliti udarce lijevo i desno. Jos jucer ste svi vi tehnicari bacali crobex na 900, upozoravali na gefufne cinculatore i kvadrante, a sada, nakon sto su Ameri pobjesnili okrecete trend prema gore. Da se razumijemo, niti moje razmisljanje nije puno drugacije od vaseg, ja ne vidim razloga zasto bi Crobex poletio (a bogme i ostale svjetske burze). I to je utemeljeno, kako ti volis reci na "fundamentima"….stoga nisu svi "fundamentalisti" strogo u dionicama, barem ne vecinom.
Radi se o slijedecem – od tehnicara se ocekuje predvidjanje odbijanaca (pretenciozno je reci okretanje trenda), a to definitivno nitko nije predvidio. Osim jednog padobranca – Dio – koji je valjda prvi put nesto postao ovdje. Stoga, nemoj se ljutiti bezveze. Jednostavno ovo je drugi odbijanac koji imamo (bez obzira kako god mali bio, dalo se vec zaraditi), a vi tehnicari "unista"….
A to da cemo padati, to vam i ja mogu reci, bez trokuta. No nitko sretniji od mene ako se varam u procjeni.
NHF
Krpa, nemoj se ljutiti, pa bjesomucno dijeliti udarce lijevo i desno. Jos jucer ste svi vi tehnicari bacali crobex na 900, upozoravali na gefufne cinculatore i kvadrante, a sada, nakon sto su Ameri pobjesnili okrecete trend prema gore.
Kolega Sakai, nemoj se ljutiti , ali moram reci kako je sve napisano – pogresno!
Iz par razloga: postoje tehnicari koji trguju samo na DUGACKE periode! Oscilacije u par dana uopce nisu zanimljve. Ovakve situacije JESU zanimljive tehnicarima – daytraderima kao Croman.
Kao drugo: svakom tko se bavi dionicama nije potrebno reci kako nakon 5 dana padanja cijena dolazi 1-2 dana odbijanca iliti vracanja na gore. Za to ne treba ni trokut ni klin, samo malo iskustva.
Radi se o slijedecem – od tehnicara se ocekuje predvidjanje odbijanaca (pretenciozno je reci okretanje trenda), a to definitivno nitko nije predvidio.
Zasto se od tehnicara ocekuje posjedovanje kristalne kugle? Ako je to tako, zasto ne postanes tehnicar? Covjece, pa jel ti znas ako bi netko zaista mogao UVIJEK predvidjati odbijance bio milijuner koji se nebi zajebavao na ovom forumu?? Predvidjeti odbijance?? Luda recenica! [wink]
E moji forumasi, ima vas dosta koji se slabo razumumijete u TA , a svasta pricate.
Osobno imam vise analiza – pad, bocni trend i rast. Otkud ja znam u kojem smjeru ce trziste? Ne znam, kao ni nitko od vas! Zato ove analize stalno NADOGRADJUJEM sa trenutnim stanjem i odbacujem analize koje ne mogu biti ostvarene.
Uostalom, tko pametan moze reci kako ce Crobi sa 2000 bodova ‘ u cugu’ doci na cca 1200-1000 bodova ?? Jel taj normalan??
AKO ce doci do takvog pada mora doci do 1 pa cak i 2 odbijanca na gore!
Znam kako ce tehnicari jednog dana opet biti ‘popularni’ kad budu pucali prognoze na gore! I zato me malo cudi sto ljudi pljuju po njima jer decki govore samo ono sto vide u grafikonima.
Kad budemo prognozirali otpore i fibonacija ATPL na 3000kn, ZVZD na 9000 ili DLKV na 1200 onda cemo biti zatrpavani privatnim porukama – "Brko, ako se ostvari tvoja prognoza sestru ti dam jebote!! " [cool]
kod današnje prognoze rasta treba biti oprezan, bez obzira što su ameri , a pogotovo europa jučer lijepo zatvorili.
nemojmo zaboraviti da su ameri rasli 2 dana zaredom , i to poprilično, i biti će dosta njih koji će htjeti prodati svije udjele, jer su lijepo zaradili u ova 2 dana.
futuresi danas idu tome u prilog.
Sve ok, ne ljutim se… radi se o raspravi. A cuj, ne ocekuje se od tehnicara kristalna kugla, ali ako vec netko pise "sigurno ide korekcija na crobex 25" onda se ocekuje i malo detaljnije obrazlozenje. A ne, je promijenio se oscilator, osla mi gefufna pa ipak nisam kupovao itd. U suprotnom, dopustite mi da:
a) sumnjam u motive pisanja na TA
b) sumnjam u znanje TA
Uostalom, pojedinci su bas tako velicali TA i nepogresivost iste, stoga mi nemojte zamjeriti kaj sada sumnjam u to isto.
Da, stvarno mi neke stvari nisu jasne. Pogadja se samo kad se ide dole (onda TA predvidja smjer trzista [rolleyes], a kad se krene gore onda se ne moze znati u kojem smjeru ide trziste). Mislim stvarno…
A cuj, na kraju krajeva ostaje nam isto glediste… vi sa vasim formacijama i ja sa nekakvim "kvazi-fundamentalnim" gledistima. I ocekujemo isto. Pa u cemu je prednost TA onda kad se ne moze znati u kojem ce smjeru trziste….
[smiley]
Investirajte mudro, u fundamentalno duboko podcijenjene dionice s jasno vidljivom dugoročnom perspektivom.
Ovo je NHF ‘kafanska mudrost’ . Pa i vrapci znaju da ne treba kupovati precjenjene dionice.
Ajmo konkretno: KOJA je dionica podcjenjena, KADA uci u nju i KAKO prepoznati da nece vise padati?
Npr. ja se ne slazem sa jednim forumasom koji kaze kako je svejedno uci u dionicu na 250kn ili 150kn. Ja bi radije usao na 150kn. A jos radije na 110 kn ako ce pasti . Pa bi cekao ‘fer’ vrijednost od 600kn. [wink]
A cuj, na kraju krajeva ostaje nam isto glediste… vi sa vasim formacijama i ja sa nekakvim "kvazi-fundamentalnim" gledistima. I ocekujemo isto. Pa u cemu je prednost TA onda kad se ne moze znati u kojem ce smjeru trziste….
[smiley]
Pa moramo imati nekakav nacin ulaganja ! 🙂 To je TA za nas. Kao sto je za Lopinu cista FA, za tebe nest drugo. I ja niti nijedan tehnicar NE pljujemo po tome! Ne znam zasto onda pljuvanje po TA ! Kuzis??
I tko se to usudjuje reci 100% ?? Haha Taj je smijesan. Moze reci "veca je vjerovatnost pada/rasta" .
Zivio!
kod današnje prognoze rasta treba biti oprezan, bez obzira što su ameri , a pogotovo europa jučer lijepo zatvorili.
nemojmo zaboraviti da su ameri rasli 2 dana zaredom , i to poprilično, i biti će dosta njih koji će htjeti prodati svije udjele, jer su lijepo zaradili u ova 2 dana.
futuresi danas idu tome u prilog.
Upravo tako…. stvar je vrlo jednostavna i ocita. A mi cemo vjerojatno pratiti malo europu, malo esade jer je takav trend. I to je cijela mudrost. a sve ostale price, TA, FA i slicno mogu se okaciti macku o rep. IMHO.
KJ,sve ok.
šarlo-akrobata pristup…
ako bude rasta, ulazim nakon probijanja gornje stranice silaznog klina + 5%.
target: ca 2850 ILI ca 3300
ovaj drugi target bi poništio donje targete grobija.
iskreno volio da se to desi: moglo bi se ubrati 50-ak%.
no, sumnjam…
[/quote]
target 3300….
[undecid]
no comment.
Kod IGH je upravo popustila brana kritične razine od 4500. Tehnički, više ne postoji značajnije brane prije 3000.
Kod IGH je upravo popustila brana kritične razine od 4500. Tehnički, više ne postoji značajnije brane prije 3000.
2700
2700
[/quote]
Točno, ali prije toga postoji brana na nešto iznad 3000. 2700 je prva iduća. I po hijerarhiji je 2700 podređena razini 30xx.