Premda sam u cashu večim dijelom 80% ne vjerujem da GM može propast.
Mislim da je ovo bilo dno za sada i da se ide up.
Dali ću biti prvi koji ću lupiti po ask-u u ponedjeljak neznam.
Pametno nisam napravio.
Slušao sam malo cnbc.
Oni uspoređuju propast GM isto kao i AIG.
A GM treba samo 10 mlrd.
Stoga bojim se da sam se malo zahebao jer sam u cashu.,
Ove prognoze vladeka o crobexu na 1100 su moguće ali za to se treba nešto dogoditi tipa: propasti GM, ili AIG ili nekog takvog diva.
Obama je tek sada došao na vlast i valjda si neće dozvoliti takav brutalni početak.
Obrat trenda se u krizama događa obično nakon dramatičnih događaja i nevjerovatno strmih padova dionica. Možda bi bilo i bolje da GM bankrotira, jer u tom slučaju je nakon toga vrlo izvjestan jaki odbijanac na gore. Do tada je pa najbolje čekati.
Riječ stručnjaka? Nisam taj, ali svako mišljenje može dobro doći.
Oscilatori su napregnuti do …., i samo čekaju buumm. Ali, tako napregnuti su već par mjeseci, a bdi i dalje sve više tone.
Ukoliko se ovaj mjesec zatvori zelena svijeća, onda je to uz ovako napregnute oscilatore, pravi obrazac preokreta trenda (morning star).
Oni koji vole igrati samo na sigurno, pričekat će tada još jednu zelenu svijeću, idući mjesec, kao potvrdu preokreta…
[/quote]
Bilo bi bolje zapaliti svijeću da mirovinci počmu kupovati.Oni su jedina nada.Mali individualni investitori mogu crobex i znaćajno dići ali će potonuti kao što se i diga.Za podići naše tržište
poteban je svjež novac,a u ovom trenu ga imaju samo mirovinci.Tek kada svjetski indeksi znaćajno
skoće sa zaostatkom od nekoliko mjeseci bi i mi mogli doći na red,jer bi tada bili jeftini i daleko
jeftiniji od tih svjetskih.
Inaće rasta nema,ni ovaj mjesec ,ni idući po tehničkoj analizi.Ovih zadnjih petnaestak dana je
pravi pokazatelj stanja na ZSE ,jer su mirovinci pasivni i na kupnji i na prodaji.Lagano umiremo.[/quote]
Mirovinci su sada najviše zainteresirani kupnjom sinozemnih obveznica, a dionice su im u sasvim drugom planu. Oni također traže sigurnu luku za za preživljavanje tokom krize:
Pad na malom prometu je samo pred jelo.Nakon predjela dolazi obilna porcija glavnog jela.Poslije glavnog jela mala stanka pa desert.Nakon deserta idemo nešto raditi.Ako nismo preumorni.Tako ja komentiram ovaj jaaaaaaaaaaaaaaaako mali promet………..mišljenja?…možda tigrić??
[/quote]
smanjenje prometa u nekom pravcu znaci da to nije primarni trend.
s obzirom da se danas promet smanjivo kod padajuceg indexa, zakljucujem da pad indexa nije primerni trend.
primarni trend je rastuci trend. (bar kratkorocno…)
[/quote]
Kolega tigrić,
pa ne mogu vjerovati da ste opet promašili i ušli..i sada naravno ponovno sljedi vaše drukanje gore,gore a u biti grozničavi pokušaj spašavanja grubog promašaja ulaska….e moji trejderi ma neka Vas samo šišaju kada imaju koga….mene bogami više neće..barem ne do ljeta i eventualnog okreta trenda vani pa tek kada mirovinci budi sigurni da sa vani situacija smiruje,kreće postepeno ulaganje i kod nas ali to može trajati i trajati..dobar dio trejdera iliti navlakaća će u međuvremenu doživjeti eutanaziju [bye]
Međutim,na ovim razinama treba ulaziti i ne čekati te sviće..Jer ima toliko podcijenjenih firmi,da u slijedećih
nekoliko godina svaki ulagač može ostvariti dobar profit.A za špekulante može biti interesantno traženje dna.To je jednostavno nemoguće predvidjeti.
Gdje će crobex to ionako nije bitno.Bitno je da firme u koje sam uložio dobro posluju i da imaju
dobru perspektivu,a danas s obzirom na cijene koje su pale na ćetvrtinu od početka godine zaista ima
super jeftinih dionica.
Koliko vas je predvidilo preokret na dole,to jest ATH i postepeni pad?
Kako ce ici burza ..sutra?…iduci tjedan ?
Prema tebi treba kupiti? Fundamentalni pogled nije dovoljan ni za videti pocetak jednog pada ni gdje je dno!
Cak i "velikani" su pogresili sa svojim TA prognazama!
To pokazuje koliko tesko je ciniti dobre analize.
kako mogu u ovo doba propasti tvrtke kao što je GM, AIG,GS,…?
molio bih da mi netko ovo objasni
Vrlo jednostavno, ako se ne prodaju automobili, odnosno prodaju se, ali jako smanjeno, znači da nema ni prihoda od neprodanih automobila, a ako nema novca, nema ni isplate plaća za zaposlene. Što u tom slučaju slijedi, ništa drugo do bankrota. zaposleni više ne primaju plaću, ne mogu vraćati kredite, recimo npr. za nekretnine, koje su recimo dignuli kod AIG-a, AIG im sjeda na garanciju kredita, tj. oduzima im kuću, kako bi naplatio dugovanje. No kuću nema kome prodati, jer nema kupaca, onda spušta cijenu ispod tržišne, ali ne može prodati ni po toj cijeni, te na kraju otpisuje te dugove i na kraju krajeva propadne. Zato su se u Americi i pojavile kuće s cijenom jednog jedinog dolara. Eto to bi bilo sve onako pojednostavljeno rečeno.
kako komentirate ovaj jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako mali promet
23 m od čega je na samom otvaranju i odmah nakon njega napravljeno 10 m
Pad na malom prometu je samo pred jelo.Nakon predjela dolazi obilna porcija glavnog jela.Poslije glavnog jela mala stanka pa desert.Nakon deserta idemo nešto raditi.Ako nismo preumorni.Tako ja komentiram ovaj jaaaaaaaaaaaaaaaako mali promet………..mišljenja?…možda tigrić??
[/quote]
Mislim da bi se trebali bojati prometa od 10-15 milja kuna uskoro (2009)
Sad nam se to čini nestvarno.
Tako nam se i Crobex na 2000 činio nestvarno, kad smo bili a 4200.
Ukoliko se ovaj mjesec zatvori zelena svijeća, onda je to uz ovako napregnute oscilatore, pravi obrazac preokreta trenda (morning star).
Oni koji vole igrati samo na sigurno, pričekat će tada još jednu zelenu svijeću, idući mjesec, kao potvrdu preokreta…
Bilo bi bolje zapaliti svijeću da mirovinci počmu kupovati.Oni su jedina nada.Mali individualni investitori mogu crobex i znaćajno dići ali će potonuti kao što se i diga.Za podići naše tržište
poteban je svjež novac,a u ovom trenu ga imaju samo mirovinci.
Inaće rasta nema,ni ovaj mjesec ,ni idući po tehničkoj analizi.
[/quote]
Da ne bi bilo zabune. Ja sam analizirao bdi indeks, a ne naše brodare ili nešto slično.
Također nisam pisao niti o relaciji atpl-bdi.
@(in)verter
atpl- ne znam kad će, ali točka prijeloma je odrađena.
p.s.
kepten đerković najavio gubitke u 2009….
Za praćenje nekakve analize treba biti dosljedan sam sebi. Ako je rečeno da BDI -index najbolje
održava stanje na burzama širom svijeta , i da je itekako mjerodavan za kojekakve signale, te da
je prema grafikonima ..upravo , počeo rasti..onda molim Vas, nemojte uzimati 500 kriterija
za određivanje promjena trenda…
Baš me brige, ja gledam BDI index, i po njemu se ravnam….ne mogu prihvatiti višedesetaka
mjerila, pa uzmeš malo, tu, malo ondje, pogledaš jedne , dodaš od drugog itd. to nije u redu.
Pratim stanje BDI indexa..i po njemu određujem mogući smjer Crobexa..jednostavno…pih
@(in)verter
atpl- ne znam kad će, ali točka prijeloma je odrađena.
p.s.
kepten đerković najavio gubitke u 2009….
kak sad, pa ovo je TA? Ne jednom si natuknuo kako FA nema veze sa TA….