Premda sam u cashu večim dijelom 80% ne vjerujem da GM može propast.
Mislim da je ovo bilo dno za sada i da se ide up.
Dali ću biti prvi koji ću lupiti po ask-u u ponedjeljak neznam.
Pametno nisam napravio.
Slušao sam malo cnbc.
Oni uspoređuju propast GM isto kao i AIG.
A GM treba samo 10 mlrd.
Stoga bojim se da sam se malo zahebao jer sam u cashu.,
Ove prognoze vladeka o crobexu na 1100 su moguće ali za to se treba nešto dogoditi tipa: propasti GM, ili AIG ili nekog takvog diva.
Obama je tek sada došao na vlast i valjda si neće dozvoliti takav brutalni početak.
pitanjce [huh] ? Pa ljubazno molim komentar.
Da li je moguće da se na HT formiralo trostruko dno, redom kako slijedi:
1. 10.10.2008.g. – 218,02 kn
2. 27.10.2008.g. – 220 kn
3. 13.11.2008.g. – 216,10 kn
to bi bila ta tri dna, a 14.11.2008.g. cijena završava na 218,25 kn
Svaki komentar dobro došao [thumbsup]
ne bi rekao da je triple botom – samo je vidljivo da je na 215 jaka potpora.
i za sada jos nije bila probijena osim onaj dan kad je trziste na ZSE kapituliralo….
ono kad su mirovinci i jos njih par trpali ogromne naloge na kupnju.
situacija je dosta nejasna zato sto:
1. formacije na nekim dionicama pokazauju moguci daljnji pad
2. crobex pokazuje bull patern i moguc okret trenda…
koji paterni ce pobijediti – vidjeti cemo uskoro.
Međutim,na ovim razinama treba ulaziti i ne čekati te sviće..Jer ima toliko podcijenjenih firmi,da u slijedećih [/b]
nekoliko godina svaki ulagač može ostvariti dobar profit.A za špekulante može biti interesantno traženje dna.To je jednostavno nemoguće predvidjeti.
Gdje će crobex to ionako nije bitno.Bitno je da firme u koje sam uložio dobro posluju i da imaju
dobru perspektivu,a danas s obzirom na cijene koje su pale na ćetvrtinu od početka godine zaista ima
super jeftinih dionica.
Moram replicirati.
Da li si mislio na zoru, jer kad je zora onda sviće?
Ili si mislio na svijeće (književno) koje se pojavljuju u analizama?
Inače ako je sad vrijeme za kupovinu, moram te upozoriti da pripaziš ukoliko ne želiš biti kroz neko vrijeme 30-50% u minusu.
@alojzije, krpa
Je, stima, dobro kazete, ja sam razmisljao o ED i povezivao sa EWT pa nisam uvidio gresku.
Molim komentare na uokvirene svijeće. Smatrate li ih jednim od poznatih obrazaca?
Gdje si, di_su_pare?
ne, previse si ih zaokruzio.
7 svijeca je precise….moze 5 max…
sad sam malo pogledao – nema nista u knjizi o tome sto si zaokruzio….
Što bi vam točno konstituiralo proboj i gdje anticipirate točku 5 ?
[/quote]
ako i bude proboj donje stranice i ako se s time omoguci realizacija pada do 1100, trebati ce jaka uporista u novim losim vijestima iz ekonomije.
kao sto sam neki da pitao: sto jos moze poci po zlu?
ako ne nadjemo razumne odgovore na ovo pitanje, bojim se da nece biti goriva za realizaciju daljnjeg pada.
ako ne nadjemo razumne odgovore na ovo pitanje, bojim se da nece biti goriva za realizaciju daljnjeg pada.
brzo, pokriji shortove [lol]
A kada je nama trebalo neki poticaj iz vana kada mi imamo svoje planove. Istina je da vanjske poticaje iskoristimo za svoje planove i tada padamo 10 i više %, a obrnuto samo ako nam se uklapa u naš scenario. A naš scenario je ……. (sve moguće)
A kada je nama trebalo neki poticaj iz vana kada mi imamo svoje planove. Istina je da vanjske poticaje iskoristimo za svoje planove i tada padamo 10 i više %, a obrnuto samo ako nam se uklapa u naš scenario. A naš scenario je ……. (sve moguće)
[/quote]
zanimljivo je da se na recimo na nekim dionicama vlada prava frka.
npr INA – tu nitko ne zna sto je realno…
dokaz = u petak ujutro prva prodaja je bila na plus 15% na otvarnju,…
padamo , a prometi su mali…
Međutim,na ovim razinama treba ulaziti i ne čekati te sviće..Jer ima toliko podcijenjenih firmi,da u slijedećih nekoliko godina svaki ulagač može ostvariti dobar profit.A za špekulante može biti interesantno traženje dna.To je jednostavno nemoguće predvidjeti.
Gdje će crobex to ionako nije bitno.
Obama je tek sada došao na vlast i valjda si neće dozvoliti takav brutalni početak.
S velikom nelagodom tipkam ovaj post jerbo je topic ionako prezasićen sa previše non TA stvari, ali u vremenima kad je beta svih tržišta vrlo velika, a sigurnost mala, mislim da za potpunog investiora ima smisla odstupiti od osnovnog, aksiomatskog pravila TA, te uzeti u obzir i faktore van domene; recimo na 9.11 je gro techa (ok, dobro, specifični pod-segment) bilo po TA za strong buy, no ako se vidi kroz prozor da jedan blizanac gori, da li stisunti sell ili buy?
Kao dodatni izgovor, većina dobrih HFova radi, uglavnom, na dnevnoj bazi po TA (zapošljavaju više matematičara, fizičara i programera negoli mba i ostalih priučenih-skupo školovanih wizarda, itd.) GM, AIG, US mirovinci, free big moneis, Ivy League boys, JPM, Kina, FED, etc. su povezani na više načina i to vrlo jednostavno, pragmatično i legalno preko HFova koji su postali i ostali glavni igrači kao zbirni unit (skoro da imaju svoj sindikat, tu Zeitegist, Iluminati, Vatikan(ha, Santander:)) ) i ine zabave oko zavjera nemaju nikave veze). Zakoni i SEC regule koje su izbjegavali datiraju iz tridesetih godina prošlog vijeka i eto veselja, koje na žalost niti Obama ne može tako brzo promjeniti, u krajnjoj liniji njegova admistracija nastupa tek u travnju, kongres ima perpetualnu tendenciju ne djelovanja, a krizu treba riješiti hitno. Jupi.
Ukoliko i prođe novi zakon o HFovima, kojima se isti žestoko protive, jerbo to može biti njihov početak kraja, barem za one koji su off shore a klijenti su im vrlo neizainteresirani za popunjavanje dosadnih IRS formulara ili dokazivanje porijekla love pod Patriot Actom. Jupi, ali možda malo manje cinično jer je vrlo dobro pitanje što će se događati s tim novcima, third world investicije gdje je manja kontrola? (u banke sikuro ne mogu, pa čak niti kolumbijske ili kalabreške)
S rezanjem zaposlenih (US otkazi) preko 100%, stopom nezaposlenih najvećom od ’94 (UK li-la slično), Njemačkim GDP dolje za 0.5%, Japovima u nabavi sporijim za 10+%, norveško-švedskim infalcijama 4-5%, Kinezima još u uvijek u plusu (problem), čak ako i Buffet pretjeruje s 1.7 triljom HF sell offom (ima pik na HFove već duže vrijeme kao i svi ‘veliki pisci’ knjiga:)) ) koja je razllika ako je ta cifra u ovoj priči puno manja?
Poanta: ukoliko ovo gore stoji i ako u krizinim razdobljima nema jazova između burzi, gdje smo kratkoročno, koji fibo bilo y ili t drži vodu?
PS nick se odnosi na moje ‘uspjehe’ u crolandu a ne primitivni druk :)))
PPS Hik…