moj frend mi danas u 15:30 kaže
ništa se nije promjenilo
dno je iza nas na DOW, a onda postepeno i na ostalom … [wink]
gledam tržište, čitam forum i nevjerujem
a on s eobogatio na TA
još danas napomene TA za Amere ODLIČNA [thumbsup]
Pad na malom prometu je samo pred jelo.Nakon predjela dolazi obilna porcija glavnog jela.Poslije glavnog jela mala stanka pa desert.Nakon deserta idemo nešto raditi.Ako nismo preumorni.Tako ja komentiram ovaj jaaaaaaaaaaaaaaaako mali promet………..mišljenja?…možda tigrić??
[/quote]
smanjenje prometa u nekom pravcu znaci da to nije primarni trend.
s obzirom da se danas promet smanjivo kod padajuceg indexa, zakljucujem da pad indexa nije primerni trend.
primarni trend je rastuci trend. (bar kratkorocno…)
[/quote]
Zato što si ti kolega u dionicama je rastući trend,a kad budeš prodao bit će silazni [thumbsup]
Evo jos jedno moje zapazanje prije vikenda. Nakon svega sto sam iznosio o crobexu ovdje jos dopuna. Jos jedan jako bullish signal, koji se zove Falling wedge, koji se pojavljuje kod promjene trenda.
Razina oko 2200 bit ce odlucujuca za probijanje kratkorocnog downtrenda i naravno gore navedene konstrukcije.
Miran vikend svima.
Tko će nas dići na tu razinu
gazda,
lijepo molim sutra ponovo s frendom na doručak
pa ga pitaj za tehničku crobexa.
ako počne o dowu ti mu- kavica može-pa po crobexu
ako on opet po dowu ti ga pitaj jel za sokić, il jabuku
pa nam javi pliz šta si dozno
Evo jos jedno moje zapazanje prije vikenda. Nakon svega sto sam iznosio o crobexu ovdje jos dopuna. Jos jedan jako bullish signal, koji se zove Falling wedge, koji se pojavljuje kod promjene trenda.
Razina oko 2200 bit ce odlucujuca za probijanje kratkorocnog downtrenda i naravno gore navedene konstrukcije.
Miran vikend svima.
Tko će nas dići na tu razinu
[/quote]
G20?
kako komentirate ovaj jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako mali promet
23 m od čega je na samom otvaranju i odmah nakon njega napravljeno 10 m
A tko će ti praviti promet, mali su se psihički i financijski iscrpili, a mirovinici polagano prodaju…
Nema nama brzog oporavka… jednostavno više nema dovoljo love spremno za rizik…
[/quote]
……
desio se paradoks ,rekli ste:-"""mali su se financijski iscrpili a mirovinci polagano prodaju…""
pitam se kome još….OIF -ovima ili kome bi još mogli prodati…ko onda kupuje od njih —
top 10 (neslomljivi)
trezori
mali igrači…
veliki igrači..i koji su to…tko …tko je uopče onda lud da kupuje sad …..
tko to kupuje od mirovinaca….i zašto onda ne pričeka crobex na 1800
1500
1300
900
500
150
30
Vi prije BOŽIĆA , kad dionice prodaju svi koji ih drže ….pričate o mogućem padu ?????
Ne mogu vjerovati , i to postavljate ko svemirsko hipotetsko pitanje sa milion besmislenih
i nepotrebnih engleskih fraza, tak da ispadnete još učeniji ? …..svašta..
sve to stoji
ali neće baš svi prodavati zato što ide Božić…. velika večina njih neće..ne isplati se sad tako jeftino prodavati ..a i oni dugoročni sigurno ne bi prodali čak kad bi došlo do ozbiljnog odbijanca
Vi prije BOŽIĆA , kad dionice prodaju svi koji ih drže ….pričate o mogućem padu ?????
Ne mogu vjerovati , i to postavljate ko svemirsko hipotetsko pitanje sa milion besmislenih
i nepotrebnih engleskih fraza, tak da ispadnete još učeniji ? …..svašta..
sve to stoji
ali neće baš svi prodavati zato što ide Božić…. velika večina njih neće..ne isplati se sad tako jeftino prodavati ..a i oni dugoročni sigurno ne bi prodali čak kad bi došlo do ozbiljnog odbijanca
[/quote]
nece prije, prodavat ce poslije Bozica, N.G ili skijanju, uglavnom u 1. mjesecu kad im navedeno stigne na naplatu [wink]
@Mig
Nije islo tebe, nego opcenito svih onih burzu shvacaju emocionalno. S obzirom da je za uspjesnog tradera prva stvar TK prihvatiti takvo kakvo je i ne kriviti ga za uspone i padove (moze se usporediti npr. covjek bude ljut na more zato sto je dosla bura i potopila brod) htio sam skrenuti paznju da je tesko cak i koordiniranom akcijom svih svjetskih sila tesko utjecati na svjetske burze. Jer ljudi, koliko god napredni tehnicki bili, evolucijski su vrlo malo napredovali i osnovni pokretac burzi su primarni nagoni, strah, pohlepa, euforija.
I ono sto sam vec spominjao, psihologija gomile. Ako je neko pratio komentare na prekjucerasnji rast americkih burzi mogao je procitati da kada je krenuo rast, svi su poceli kupovati jer nitko nije htio biti zadnji, znaci vodja odn. cijena je krenula gore i svi su krenuli za njom. S obzirom da burzama vlada psihologija gomile koja se moze predvidjeti (za razliku od ponasanja individue), obrasci ponasanja su jednostavni i ostavljaju slicne tragove na grafovima. Usporedjivanjem tih ponavljajucih obrazaca moguce je procijeniti kolike su sanse za odredjeni smjer.
Ne bih duzio, ali ima u knjigama dosta napisano na tu temu. Ima cak i tu na forumu na topicu profesionalne tehnicke analize u zadnjem postu nesto o tome.
Nepravde uvije ima i uvijek ce biti, i ja sam ljut na hrpu stvari ali ne mogu na to utjecati. Zato pokusavam, umjesto da trosim energiju na ljutnju, usmjeriti na nesto korisno sto ce mi pomoci.
Bilo je malo kvalitetnih forumasa na ovom topicu i koliko vidim vecina ih je smanjila pisanje ili odustala, ostali ce najvjerojatnije ostati u onih ostalih 90% gubitnika bilo zbog nemogucnosti da promjene nacin razmisljanja bilo zbog toga sto nemaju vremena ili zelje da nesto nauce.
S obzirom da sam i sam dosta izgubio zbog potpuno istih stvari o kojima sam upravo govorio, pokusavam promijeniti nesto (a najteze je kontrirati vecinskom misljenju jer te uvuce u sigurno okrilje) i vidjeti koliko su tocne neke pretpostavke i definicije te u krajnjem slucaju metodom ucenja i pogresaka steci sigurnost i profitabilnost.
I upravo je zanimljivo promatrati kako se stvara kolektivna svijest na ovom forumu, i kako se to reflektira na cijenu na burzi.
Ne znam da li da opet pricam o fundamentima ali nisu bitni oni nego nase stanje svijesti i pogled na njih za privremenu cijenu koju mozemo dobiti. Ali prave vrijednosti se uvijek pokazu na kraju. I vrlo bitno, fundamenti su promjenjiva kategorija, buduci i sadasniji ne moraju nuzno biti isti. Nadam se da ce to barem neki od vas shvatiti.