OK, ovako, svjetski GDP za 2007 je 64 trilijuna dolara (racunam u americkim) a samo americki dug je 52 trilijuna, ukupan svjetski je 596 trilijuna (u razno raznim obveznicama, derivatima i sl). A sveukupno je Amerika potrosila 2.7 trilijuna za spasavanje gospodarstva
Pogledaj Hrvatski dug
Debt – external: $45.29 billion (30 June 2007 est.)
I koliko imamo novaca
Reserves of foreign exchange and gold: $13.67 billion (31 December 2007 est.)
I koliko vise trosimo nego zaradjujemo
revenues: $19.2 billion (104.5 billion Kuna)2007 (official figure) projected for 2008 – 115.2 billion Kuna (21.95 billion USD)
expenditures: $19.75 billion, (108.6 billion Kuna) 2007(official figure) projected 3doe 2008 – 120.5 billion Kuna (22.9 billion USD)
A izvoz, odnosno svjeze love nema jer vise dajemo novaca vani nego sto nam dolazi u zemlju
Exports: $12.02 billion f.o.b. (2007 est.)
Imports: $26.54 billion f.o.b. (2007 est.)
Problem je u tome da Hrvatska svake godine mora placati rate kredita isto kao i mali covjek a problem je u tome sto zaradjujemo manje nego sto trosimo tako da nemamo novaca platiti ratu. Onda se moramo dodatno zaduziti da je platimo.
Sve je dobro dok ima novaca ali kad novac presusi nema vise razvoja, nema ulaganja. Drzava ne placa firme (iovako ih placa sa zakasnjenjem ali moze biti samo gore), banke traze novce koje su firme posudile ali one ne mogu platiti, pokusavaju rezati troskove smanjivanjem zaposlenih kojih ima sve vise i sve manje kupuju sto opet pogadja firme koje manje prodaju itd, itd. Banke nemaju niti same novaca jer vise nitko ne vraca i moraju otpisivati dugove.
Osim toga, pogledaj molim te grafove DOW-a i Crobexa, da li vidis da DOW pada a Crobex raste? Kako mozes onda pitati kakve ima veze DOW? Moram ici
[/quote]
koliki je dug banaka,koliko je od toga na stanove aute, sto se zna cije je cije, a koliki drzave sto plaćamo svi?
koliko love dolazi od turizma i gastića?
oho dakle po tebi jesmo bezvezna burza i idemo u slom – e sad svako ima pravo na mišljenje, moje da je smo ipak nešto bolji od toga.
Da bi ti i pajde trejdali netko ipak mora biti i investitor, stoga ne pljuj po njima cijelo vrijeme.
zahvali nekim neumjerenim drukovima na kodt i tnpl koji su te pretvorili u investitora.
nhf
p.s.
ti nikad nisi kapitalizirao dobit/pokušao smanjiti gubitak?
@ ali
vidim da gledaš Dnevnik svaki dan
a moju staru istu za vrijeme Dnevnika ulovi trenutak inspiracije
Ako s&p 500 padne ispod 900 (dadajmo još 3% potvrde) onda bi trebali ponovo testirati dno?
Vlad se slažeš?
Eto moje analize.
Ako s&p 500 padne ispod 900 (dadajmo još 3% potvrde) onda bi trebali ponovo testirati dno?
Vlad se slažeš?
Eto moje analize.
Iako je upuceno Vladu moje misljenje je da vec idemo prema testiranju 840.
@ ali
vidim da gledaš Dnevnik svaki dan
a moju staru istu za vrijeme Dnevnika ulovi trenutak inspiracije
Stari moj, tamo gdje sam ja nema niti dnevnika niti civilizacije [smiley] . Ali pratim analize razlicitih analiticara (ne samo masovnih analiticara placenika ali i njih), pokusavam sagledati cjelokupnu situaciju, uzroke proslih kriza i nacine njihovog rjesavanja, pokusavam razmisljati svojom glavom i povezivati odredjene dogadjaje.
@Mig
Sjeti se sta sam govorio o brodarima jos tamo u zlatna vremena, sad cu reci za turizam, bit ce love ali po meni niti priblizno koliko ovaj nadobudni ministar turizma laprda. Skupi par losih godina, dodaj nedostupnost kredita i zapitaj se koliko ce hotela i kako prezivjeti krizu pogotovo ako ne snizimo cijene ove godine a koliko vidim isti taj nadobudni ministar se izgleda jucer probudio iz zimskog sna i ne namjerava ih snizavati.
@zmrklicu
Tebi se nisam obracao, covjek me lijepo pitao i NJEMU sam pokusao objasniti ali necu vise a koliko vidim ti si ekspert pa mozes procijeniti. Ako sam negdje pogrijesio, das kontraargumente pa se moze razviti neka rasprava a ovako pljujes bezveze a znanje nula.
U svakom slucaju samo za Zmrklica, postoji mogucnost da Crobi i ne ide na 1500 pa sad mozes mirno ici spavati.
Ewt-Nasdaq pogled na MOGUCI razvitak:
moguci odbijanac(rast) od razine 1570-1560
dali ce tako biti? vrijeme ce pokazat
@vlad
Mislim da ćeš morati otrpiti još jedan val (možemo ga nazvati i 5. val) uvreda i općenito neslaganja. Nemoj se obazirati. Ljudi gube lovu i nije im lako. One priče, da se na burzi mogu i gaće izgubiti su mislili da se događaju nekom drugom. Njihov je problem što im sr oči još nisu otvorile.
@Abu ali
Svaka čast. Netko će reči da si pesimist, ali si samo realan. Velika večina nije ni svjesna situacije u kojoj se nalazimo i mi i svijet. Nisu ni svjesni da im banke preko noći mugu uzeti stanove i kuće koji su na kredit (vezan za devize) ako kuna devalvira malo jače. Iako sam na ovom forumu i burzi svaki dan, nemam ni jedne dionice, ipak me pad ni malo ne veseli, jer u najgorem slučaju svejedno će nam biti na kojoj smo strani.
@ ABU – uopće nisam mislio na tebe , krivo si se prepoznao [cool]
Već na ove koji barataju targetima S&P i DJIA – opet nisam mislio s ovim ni na tebe, MMM, Vlad-a Cromana …..
E moj ljuti, u životu nisam uzeo kredit, osim jednog margina koji sam vratio dobrovoljno na 4200 Crobex, i drugi tjedan ću opet potrošiti pare na jedan anti-stres odmor u dalekim krajevima.
Obzirom na moguči razvoj događaja, ja svoje novce trošim dok išta vrijede, a u dionicama je samo dio hehehe, što ćete vi s bezvrijedim papirićima u slučaju najgoreg scenarija?
A Vlad je druker, ali to je sasvim legitimno zanimanje [cool]
@zmrklic
Ok, sve u redu. Mozda je malo bombasticno zvucalo ali ukoliko ostanemo u ovakvom kanalu, cca 1500 bi bila neka razina na kojoj bi se trebali odbiti. Ne moramo obavezno doci do nje ali prije toga je barem po meni dosta riskantno ulaziti ukoliko ne postoje jasni kupovni signali. Normalno i na toj razini je potrebno traziti signale a ne ulaziti napamet.