Malo sam analizirao Crobia, ukoliko ne uspijemo u slijedecih cca tjedan dana probiti razine otpora iznad 2300, izgledan pad do otprilike 1500, vremenski negdje izmedju kraja 12 mj i pocetka 1 mj. Ta razina ce najverojatnije biti srednjerocno dno, eventualno dugorocno (odnosno konacno) ali u to ne mogu za sada vidjeti, ovisit ce o razvoju situacije.
Malo sam analizirao Crobia, ukoliko ne uspijemo u slijedecih cca tjedan dana probiti razine otpora iznad 2300, izgledan pad do otprilike 1500, vremenski negdje izmedju kraja 12 mj i pocetka 1 mj. Ta razina ce najverojatnije biti srednjerocno dno, eventualno dugorocno (odnosno konacno) ali u to ne mogu za sada vidjeti, ovisit ce o razvoju situacije.
koji makroekonomski pokazatelji ce poduprijeti tvoju tvrdnju da crobex ide na 1500?
sto mislis, sto ce jos poci po zlu?
koji makroekonomski pokazatelji ce poduprijeti tvoju tvrdnju da crobex ide na 1500?
[/quote]ovo je stvarno perfidno, ovakve postove puštat od ovako "cijenjenog" forumaša koji sad čeka u cashu dno koje će mu netko od uvaženih kolega tehničara apostrofirat ne bi li si on zaradio koju kunicu i kvalitetno je potrošio
Ja to vidim malo drukčije,recimo ukoliko ne probijemo 2326 danas, ali baš danas,izgledan pad do 1498
u vremenu samo malo,aha recimoo oko 27.12.2008.Ali uzmite ovo sa zadrškom.
gledaj abu ali..jel tebi jasno daako crobex dodje do 1500 bodova, ht je onda na cca 150 kn, adris na 180, zvzd na 2,5kn koei na 250 kn…jel ti shvacas da bi tada te dionice bile na 1/3 svoje knjigovodstvene vrijednosti..??
A sve redomte tvrtke rade s masnim plusom, neke bi dionice, tada isplacivale dividendu od cca 15 %, 20 %…sve, ali bas sve je moguce na burzi, samo mislim da si uzimaš previše toga za pravo da ovako javno lupiš razinu crobexa, koje je irealna
To je cisto citanje grafa, bez procjenjivanja fundamentalnih i makroekonomskih uzroka. Ali evo jednog koji to moze objasniti i fundamentalistima, povijesno gledano, bilo je slucajeva odnosno kriza kada je prosjecan PE DOW-a bio na razinama 5-6. S obzirom da se vecina strucnjaka slaze da je ovo najveca kriza od velike depresije onda je i logicno ocekivati pad na te razine (a bilo je i poslije takvih razina). S obzirom da je trenutacno PE DOW-a cca 12-13 koliko se sjecam da je postao Geronimo mislim da bi takvo vrednovanje mogli shvatiti i fundamentalisti. Iako da odmah napomenem, ne mora znaciti da on mora odmah pasti na te razine, cijene se gibaju u vremenu i prostoru tako da je moguc recimo nekakav dugorocan horizontalni trend (sa medjuvalovima naravno) koji ce dovesti do istoga.
Osim toga po jednoj teoriji valova slijedecih godina bi upravo trebalo doci do gore navedenog dna (ne neophodno bas do tih razina PE ali u svakom slucaju niskih razina).
To je cisto citanje grafa, bez procjenjivanja fundamentalnih i makroekonomskih uzroka. Ali evo jednog koji to moze objasniti i fundamentalistima, povijesno gledano, bilo je slucajeva odnosno kriza kada je prosjecan PE DOW-a bio na razinama 5-6. S obzirom da se vecina strucnjaka slaze da je ovo najveca kriza od velike depresije onda je i logicno ocekivati pad na te razine (a bilo je i poslije takvih razina). S obzirom da je trenutacno PE DOW-a cca 12-13 koliko se sjecam da je postao Geronimo mislim da bi takvo vrednovanje mogli shvatiti i fundamentalisti. Iako da odmah napomenem, ne mora znaciti da on mora odmah pasti na te razine, cijene se gibaju u vremenu i prostoru tako da je moguc recimo nekakav dugorocan horizontalni trend (sa medjuvalovima naravno) koji ce dovesti do istoga.
Osim toga po jednoj teoriji valova slijedecih godina bi upravo trebalo doci do gore navedenog dna (ne neophodno bas do tih razina PE ali u svakom slucaju niskih razina).
ovako..prva stvar zaboravi na dow.govorimo o crobexu, druga stvar još bitnija, pe u vrijeme recesije gospodarstava nije toliko bitan..
ono što je bitno a to je knjigovodstvena vrijednost, nebitno je da li je pe 15 ili 25, ako je dionica na 0,3 buka, to je tada tvrtka koja je izrazito podcijenjena , jer posluje pozitivno, a kupuješ je ispod vrijednosti njene imovine..
druga je stvar ako ti je tvrtka na 5 buka i 20 pe..onda ona može itekako pasti…
[/quote]ovo je stvarno perfidno, ovakve postove puštat od ovako "cijenjenog" forumaša koji sad čeka u cashu dno koje će mu netko od uvaženih kolega tehničara apostrofirat ne bi li si on zaradio koju kunicu i kvalitetno je potrošio
[/quote]
koja je tvoja uloga u ovoj diskusiji?
ne mogu pronaci niti jedan komentar o makroekonomskim pokazateljima….
sto mislis kako ce restriktivna fiskalna politika koju najavljuje vlada za slijedecu godinu utjecati na rast proizvodnje u RH?
da nebi abu ali poceo kao vlad s targetima….ili su u talu….
ovako..prva stvar zaboravi na dow.govorimo o crobexu, druga stvar još bitnija, pe u vrijeme recesije gospodarstava nije toliko bitan..
ono što je bitno a to je knjigovodstvena vrijednost, nebitno je da li je pe 15 ili 25, ako je dionica na 0,3 buka, to je tada tvrtka koja je izrazito podcijenjena , jer posluje pozitivno, a kupuješ je ispod vrijednosti njene imovine..
druga je stvar ako ti je tvrtka na 5 buka i 20 pe..onda ona može itekako pasti…
[/quote]
1. meni se cini da se ne smije zanemariti povezanost svjetskih indexa u razdobljima krize.
postoji "pravilo" da se indexi prate kad je kriza…
2. kada je padajuci trend sa generalno losim makro pokazateljima tesko da ce TA biti nesto drugo od preslike tih pokazatelja…
xxmenergy?
činjenice su na strani nas koji ne vjerujemu u pad na cca 1500 bodova, jer pogledamo li samo izvješca za treci kvartal naših firmi, vidimo da naše poslovanje napreduje..pa i naši gradjevinari ostvaruju povijesno najbolje rezultate, a pogledajte gradjevinare SAD-a oni su katastrofa..
Bankarski sustav nam je izuzetno stabilan, zahvaljujuci gosponu Žacu, nemamo problema oko likvidnosti banaka.
i ono najbitnije, ako hocemo gledati makroekonomski,vecina cijena na našoj ZSE je vec uracunala jako lošu 2009, tako da nemojte se iznenaditi,ako burza neocekivano krene gore