Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nafta. Probijeni svi kanali. Slijedeći otpor 50 USD/bbl-u.

Praktički nafta nije smjela pasti ispod 70 USD/bbl-u

a vratit će se ona … pa ne znači ova cijena da će ostati sljedeših 10 godina .. isto tako istraživanja se ne započinju ili obustavljaju na osnovu jednomjesečne cijene …

probaj sračunati prosječnu cijenu unazad godinu dana … nije ispod 80 – 90 $ sigurno … a to je skoro dvostruka zarada od troška vađenja …

Crude oil…

Potpora za crude, izvedena iz CPI, još nije probijena.
Potpora na cca 64 $.

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

donji – dornji – donji . e to će biti .. sad da vidim nekog `ko zna drugačije .. [lol] .. pa da krenemo …

borba za preokret na medijan liniji… ili preokret i pošteni odbijanac, ili definitivno propadanje…

trenutno smo ni-vrit-ni-mimo, klizimo po granici… [lol]

to te ja pitam pa makar nek` idemo u p.m. …

može molim Vas objašnjenje za odabir pivota : donji, donji, gornji (kronološki). Zar ne treba gornji – donji – gornji ?
hvala

peace
[/quote]

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

Praktički nafta nije smjela pasti ispod 70 USD/bbl-u, jer ugrožava se financiranje novih istraživanja, onih naskupljih, tzv. marginalne, granične, buduće proizvodnje.
Već sada, uz dolar koji je skoro upola jeftiniji od onoga prije 4-5 godina, zapravo znači da je realno cijena nafte, na razini od oko 30 USD/bbl-u (u dolarima iz 2003-4.) To je pak razina koja će teško pokrivati čak i troškove čiste proizvodnje, bez istraživanja, na najskupljim nalazištima, npr. manje proizvodnje u podmorju ili na dubokim bušotima u teškim prirodnim uvjetima. Posljedično, puno će naftnih kompanija biti opasno ugrožene profitabilnosti.
Dakle, cijena nafte može padati i dalje, ali će posljedice biti sve veće, i sve teže.

a vratit će se ona … pa ne znači ova cijena da će ostati sljedeših 10 godina .. isto tako istraživanja se ne započinju ili obustavljaju na osnovu jednomjesečne cijene …

probaj sračunati prosječnu cijenu unazad godinu dana … nije ispod 80 – 90 $ sigurno … a to je skoro dvostruka zarada od troška vađenja …

nek’ se slomi..
to je odlicna vijest.
jeftini energenti, kao i ostale robe mogu sparkati gospodarstvo, a onda kad se opet pregrije nek poskupe.
buduci nismo zemlja izvoznica nafte, a cak smo i nacionalnu naftnu kompaniju prodali, BOLI NAS TUKI!!
sto nize to bolje!
dok ne izadjemo iz govana.zajedno sa Evil Empireom, jer im nafta takodjer pumpa deficit, pa im pada burza, trpi ekonomija, a onda naravno najebemo mi!
sto jeftinije to bolje!mars na 20$.Rusi ce se izvuci, a za Arape me boli, imaju dosta love.
sto se MOLa tice, ne zaboravi da im je trezor napumpao cijenu jer su se branili od preuzimanja.

[/quote]
Nemojte se bojati profitabilnosti naftnih kompanija, u Saudijskoj arabiji trosak proizvodnje + istrazivanja je 2-4 dolara po barelu, u svijetu prosjek 10 $. Kazu da u Saudijskoj dijete sa plasticnom lopaticom moze iskopati naftu [smiley] , sala naravno ali zato sto oni imaju izuzetno plitke busotine. Trenutacno se zaustavljaju istrazivanja i postrojenja se salju na proizvodna polja. Inace je trosak najteze pridobive nafte na razinama 20-30 USD/barel i to iz uljnih skriljaca (ali se oni jos ne eksploatiraju po mojim saznanjima), i eventualno dubokih podmorskih busotina.
Caka je u tome sto se sad zaustavlja istrazivanje nafte koja ce biti potrebna u buducnosti kad izidjemo iz recesije. S obzirom da se zaustavlja istrazivanje, u buducnosti ce postojeca polja (koja ce se jos dodatno iscrpiti) biti premala za potraznju sto ce posljedicno dovesti (u buducnosti) opet do povecanja cijene nafte. Inace, najmanje zaradjuju naftne kompanije na nafti a najvise drzave preko poreza na nju.
Valute (odredjene, ne emerging markets s obzirom da ocekuju jos slomova drzava ala Island) rastu zato sto je to jedino sigurno utociste za parkirati kapital s obzirom da sve pada, dionice, nafta, commodities.

Ovcetino sta to radis!? Oovco... ovcice... janje moje malo...

:-)) evo nam TA kalendara za sljedeći period

http://www.stocktock.com/2008/10/24/market-reversal-will-coincide-with-obamania/#more-7972

jučer sam negdje naletio na CNNu da je ovaj pad u amera nepotreban i orkestriran

14% glasača je glasalo protiv ulaska u EU ....

Nafta. Probijeni svi kanali. Slijedeći otpor 50 USD/bbl-u.

Praktički nafta nije smjela pasti ispod 70 USD/bbl-u

Crude oil…

Potpora na cca 64 $.

[/quote]

je, je ,moj Krpa, probijena, probijena,

"Dated Brent Spot 60.66 -5.00 -7.62 10/24 "

zato sam i napisao da je slijedeća razina potpore na 50.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

quote]:-)) evo nam TA kalendara za sljedeći period

http://www.stocktock.com/…-with-obamania/#more-7972

Zivio prijatelju !! Jedina svijetla tocka na ovome tmurnom forumu. Dajte malo varajte i lazite me… kazite mi da ce DDJH kupljen po 260 vrati se za …… mjeseci ili godina na svoje stare grane.
Pozdrav svima !! Vlad hajde nesto lijepo za DDJH.

I very much love INGRA !!

ovo je moj mali prilog vašoj raspravi o cijeni nafte i njenom značaju
kako obrazlaganje ovakve teme nije niti za blogovske, a kamoli forumske dimenzije,
prilažem jedan jako vrijedan grafikon koji sugerira pravi značaj cijene nafte.
cijena nafte jest kako navodite – i indikator i ponder
ali kako kroz povijest, tako i danas, ona je puuuuno više od toga
a njena uravnotežena vrijednost, na ovom stupnju globalnog rasta, je vjerojatno negdje između 30 i 40 usd
samo da ne bi bilo zabune, cijene su inače vrlo delikatna i zahtjevna tema

Kad smo vec kod cijena nafte, evo jos jedan prilog
Vaš link
Tako da ovo katastroficno pricanje o padu nafte jednostavno ne drzi vodu a pogotovo ne od strane OPEC-a

Ovcetino sta to radis!? Oovco... ovcice... janje moje malo...

Nafta je bila NAPUMPANA na nymexu i ICE-u pocetkom godine na 150-160 jer je americka mafija prikupljala cash preko bivsih seven sisters+neocons+JPMorgan+GS+Citi+etc … – Lehman Brothers koji je bio u govnima pa je jedini priznao da je realna cijena bila oko 80USD. Ova ostala djubrad je najavljivala 200USD a Rusi su se uvatili na baketinu pa najavljivali 250USD!! [lol]
Sjecate se kako su nigerijski dripci "minirali" Shella svako par dana. To su oni isti koji otimali Matu iz Trogira nekoliko puta uzastopno. Njihova braca su "minirali" naftovod u Turskoj prije napada Gruzije na Abhaziju. Suskanje oruzjem u Iranu… Naravno, to je sve inside job CIA-e i placenih bijednika kako bi se umjetno napumpala cijena a glavne banke prikupile cash prije nego sve ode u PM. Sto je obavljeno tzv credit chunch-em.

Realnost je da su bivsih 7 sestara ranije kontrolirali do 60% proizvodnje nafte a sada su na cca 25%. Slijedom nacionalizacija naftnih kompanija i resursa diljem svijeta. Izbacilo ih je.

Sada svjedocimo SLOBODNOM PADU koji je PUSTEN ponovo sa nymexa i ICEa kako bi shebali ove drzavne ekonomije koje su postale ovisne o proizvodnji nafte (Rusija, Brazil, Venezuela).

Sve zajedno ce rezultirat novom naftnom burzom … negdje u Aziji koja ce bit neovisna o nymexu i ICEu. Ako ovi supci ne pokrenu novi rat.
Nije nafta za tehnicku analizu ovih dana.

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

Crude oil

Potpora na cca 64 $.

[/quote]

Nije MMM, nije probijena. Crude nije.
Pažljivo čitati, i nastojati prenijeti potpunu informaciju…

[img]http://slike.hr/slika.php?z=crudebrent0.png[/img]

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

Crude oil

Potpora na cca 64 $.

[/quote]

[/quote]

Soory Krpa, ali i moja i tvoja informacija kaže jedno te isto, da je Brent na cijeni od 60,66 USD/bbl-u. Brent je referentna nafta za Europu i Mediteran, gdje smo i mi. Prema tome, potpuno točno sam prenio informaciju.

Crude oil

Potpora na cca 64 $.

[/quote]

[/quote]

i još nešto. Nikad nemoj uspoređivati neusporedive stvari. Cijena za Brent je Spot cijena, dakle aktualna, trenutna, za tanker koji je već natovaren, a za sjevernoameričku laganu naftu je iskazana buduća cijena (future). To nije međusobno usporedivo, jer je u budućoj cijeni sadržano i očekivanje. Čak se ne radi niti o identičnim naftama prema kvalitativnim svojstvima, pa dakle nisu im niti moguće iste cijene. Konačno, te dvije nafte čak nisu niti kompetitivne, s obzirom na različito porijeklo i pripadajuće zavisne troškove transporta.

New Report

Close