tvoja procjena ? koliko nafta ima prostora za pad? hvala
[/quote]
Praktički nafta nije smjela pasti ispod 70 USD/bbl-u, jer ugrožava se financiranje novih istraživanja, onih naskupljih, tzv. marginalne, granične, buduće proizvodnje.
Već sada, uz dolar koji je skoro upola jeftiniji od onoga prije 4-5 godina, zapravo znači da je realno cijena nafte, na razini od oko 30 USD/bbl-u (u dolarima iz 2003-4.) To je pak razina koja će teško pokrivati čak i troškove čiste proizvodnje, bez istraživanja, na najskupljim nalazištima, npr. manje proizvodnje u podmorju ili na dubokim bušotima u teškim prirodnim uvjetima. Posljedično, puno će naftnih kompanija biti opasno ugrožene profitabilnosti.
U našem najbližem okruženju to se praktički već i osjeća. MOL trenutno kotira na razini od oko 9,6 k HUF ili na manje od 1/4 ATH cijene!
Dakle, cijena nafte može padati i dalje, ali će posljedice biti sve veće, i sve teže.
To je primjer tzv. više sile, kojoj se tehnička analiza jednostavno mora povinovati.
[/quote]
ljepo objasnjeno…dali to znaci da se dolar mora jos dosta dignut? koji je cca target za dolar? ovih da na divlja…misljenja sam da bi uskoro mogao preko 600 u odnosu na kunu,,,,misljenje?
Cure i dečki, molim za info:
U kojoj knjižari u Zagrebu mogu kupiti knjigu: "Tehnička analiza financijskih tržišta" od autora John Murphy
Informacija mi hitno potrebita. Hvala na info i brzini
Profil Megastore u Bogovicevoj
mislim da se gleda na kojoj je cijeni zavrsilo….
zato se tako grcevito bore da zavrsava iznad 225kn…
zna li itko ?
Certifikat na HT-u je ostao na 200, zato je taj dan stvorilo 75k HT-a na bidu kad se cijena ribližila 200 kn. Certifikat se poništava ukoliko cijena u bilo kojem trenutku dotakne konck out vrijednost certifikata.
Inače onom padu u 4mj. između ostalom kumovali su brojni certifikati na našim najlikvidnijim dionicama, erste i rba središnjice tada su rušile cijenu na knock out vrijednost kako bi poništili dani certifikat koji je prodan klijentima. Srećom, danas nakon što su se ljudi opekli ima puno manje certifikata i sa manjim tranšama nego onda.
Praktički nafta nije smjela pasti ispod 70 USD/bbl-u, jer ugrožava se financiranje novih istraživanja, onih naskupljih, tzv. marginalne, granične, buduće proizvodnje.
Već sada, uz dolar koji je skoro upola jeftiniji od onoga prije 4-5 godina, zapravo znači da je realno cijena nafte, na razini od oko 30 USD/bbl-u (u dolarima iz 2003-4.) To je pak razina koja će teško pokrivati čak i troškove čiste proizvodnje, bez istraživanja, na najskupljim nalazištima, npr. manje proizvodnje u podmorju ili na dubokim bušotima u teškim prirodnim uvjetima. Posljedično, puno će naftnih kompanija biti opasno ugrožene profitabilnosti.
U našem najbližem okruženju to se praktički već i osjeća. MOL trenutno kotira na razini od oko 9,6 k HUF ili na manje od 1/4 ATH cijene!
Dakle, cijena nafte može padati i dalje, ali će posljedice biti sve veće, i sve teže.
To je primjer tzv. više sile, kojoj se tehnička analiza jednostavno mora povinovati.
a vratit će se ona … pa ne znači ova cijena da će ostati sljedeših 10 godina .. isto tako istraživanja se ne započinju ili obustavljaju na osnovu jednomjesečne cijene …
probaj sračunati prosječnu cijenu unazad godinu dana … nije ispod 80 – 90 $ sigurno … a to je skoro dvostruka zarada od troška vađenja …
Mali doprinos temi.
peace !
a vratit će se ona … pa ne znači ova cijena da će ostati sljedeših 10 godina .. isto tako istraživanja se ne započinju ili obustavljaju na osnovu jednomjesečne cijene …
probaj sračunati prosječnu cijenu unazad godinu dana … nije ispod 80 – 90 $ sigurno … a to je skoro dvostruka zarada od troška vađenja …
[/quote]
nek’ se slomi..
to je odlicna vijest.
jeftini energenti, kao i ostale robe mogu sparkati gospodarstvo, a onda kad se opet pregrije nek poskupe.
buduci nismo zemlja izvoznica nafte, a cak smo i nacionalnu naftnu kompaniju prodali, BOLI NAS TUKI!!
sto nize to bolje!
dok ne izadjemo iz govana.zajedno sa Evil Empireom, jer im nafta takodjer pumpa deficit, pa im pada burza, trpi ekonomija, a onda naravno najebemo mi!
sto jeftinije to bolje!mars na 20$.Rusi ce se izvuci, a za Arape me boli, imaju dosta love.
sto se MOLa tice, ne zaboravi da im je trezor napumpao cijenu jer su se branili od preuzimanja.
jemas ga prav il ti je kriv to ne znam al neka padne i na 2 dolara vise da se bar jednom vozim jeftino jer se ameri voze cijeli zivot jeftino.A to za vadjenje ma vec su sve zivo povadili,eto i meni su mast izvadili vise sa tim cijenama.Ak se oni nisu dovoljno namarali love od nafte u ovim vremenima ne znam ko nije,djubrad
jemas ga prav il ti je kriv to ne znam al neka padne i na 2 dolara vise da se bar jednom vozim jeftino jer se ameri voze cijeli zivot jeftino.A to za vadjenje ma vec su sve zivo povadili,eto i meni su mast izvadili vise sa tim cijenama.Ak se oni nisu dovoljno namarali love od nafte u ovim vremenima ne znam ko nije,djubrad
Boli te djon, nes se ti vozit jeftino jer eto mi kupujemo na mediteranskom bazenu, a usput smo prodali i INA MOL-u.
borba za preokret na medijan liniji… ili preokret i pošteni odbijanac, ili definitivno propadanje…
trenutno smo ni-vrit-ni-mimo, klizimo po granici… [lol]
može molim Vas objašnjenje za odabir pivota : donji, donji, gornji (kronološki). Zar ne treba gornji – donji – gornji ?
hvala
peace
evo nesto iz f&p o osobnosti valova, kad krenemo gore necemo toga biti svjesni jos neko vrijeme:
pocetak vala 1: "large degrees: question of existance, survival, depression, war; intermediate degrees: recession, panic, limited wars; minor degree: often accompanied by "bad news", zavrsetak vala 2: fundamental conditions often as bad as or worse than those at previous bottom. Underlaying trend considered down."