SUNH (Sunčani Hvar)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SUNH (Sunčani Hvar)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jučer je protrgovanan priličan broj dionica, kupac se može pretpostaviti. Imam nešto dionica (pio 3x,00kn)i nisam ih mislio prodavati tj. omogućiti Viteku 95%, jer za par godina dividenda će mi vratiti ulog, bez obzira što se neće trgovati na burzi… Ali ovim tempom Vitek sigurno prelazi tih 95%……. Možda većionski poludi pa pobere sve sa aska pa sam stavio nalog na hrpu od 29kn

@igrač: jesam završio ali svejedno pratim daljnji razvoj događaja i učim za dalje, možda se negdje opet ponovi sličan slučaj tako da nije ovo jedina dionica koju pratim a da ju nemam. A što se tiče izračuna isti razlog, znatiželja a i riječ je ionako o pola minute posla.

Nema nikakvog roka niti ajmo reći prisile većinskom za provođenje istiskivanja kada stekne 95%, neovisno o tome na koji način je prešao taj prag (osim toga ponuda za preuzimanje i delisitranje su različite stvari). Ali ako sada pređe 95% vjerojatno će vrlo brzo i u istiskivanje što su ranije već i najavili

Ono što sada ostaje, pogotovo onima koji kažu da su zaglavili po nekim visokim cijenama. Sada ne prodati i nadati se da neće skupiti 95%, pa čekati da prođe godinu dana od ponude za preuzimanje da može kupovati preko 24,00 bez nadoknade svima ostalima. Uglavnom otkupljuju kompanije i poslije po istoj cijeni, ali taj rizik naravno ostaje. Tada bi imalo smisla ono što se pokušalo sa postavljanjem puno naloga na 27 ili 29, ne sječam se točno više.

Za pretpostaviti je da znaju što rade i da računaju na prelazak 95%. S druge strane Genera je nedavno radila isto i jako se zeznula kod delistiranja, ali koliko vidim trezor se povećava po malo pa očito otkupljuju i dalje i pitanje je vremena kada će doći do praga potrebnog za istiskivanje.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Nisam rekao (a i ti nisi rekao) da ne trebaš pratiti daljnja događanja, nego sam dao osvrt na tvoj “pozdrav s ove teme” u smislu da nemaš što više PISATI o ovoj temi. Bez obzira, drago mi je da se i javljaš na ovu temu jer više glava je pametnije (ili nije?) od jedne glave.
Ja sam pročitao u nekom tekstu zakona da nakon ponude za preuzimanje, ukoliko većinski prijeđe 95%, mora dati zahtjev regulatoru, u roku od 3 mjeseca da hoće provesti istiskivanje dioničara. Riječ “nakon” ponude za preuzimanje ne znači da u tijeku trajanja ponude za preuzimanje mora steći 95% (što ovdje i nije slučaj), nego koriste riječ “nakon”.
Moguće da čitam neki pročišćeni ili nekompletan tekst, ali u mom tekstu spominju istiskivanje manjinskih dioničara samo u slučajevima u i nakon ponude za preuzimanje u roku od 3 mjeseca.
Ako imaš neki link zakona gdje piše da većinski kadgod stekne 95% može pokrenuti istiskivanje, onda Ok …bitna informacija više.

U “mom” zakonu piše i da ako se rade statusne promjene društva, da onda ne vrijedi pravilo da ako većinski u roku do godine dana od dana preuzimanja kupi dionice po većoj cijeni od cijene iz preuzimanja, da razliku mora isplatiti i ostalim dioničarima iz ponude o preuzimanju. Ovo mi je, moram priznati jako čudno i prelagano za manipulaciju (najvjerojatnije nisam dobro razumio tekst).
Da li se u pozivu za glavnu sjednicu spominju statusne promjene i da li to ima veze s prethodno navedenim ili je samo riječ o tome da ja samo iščitavam ono što bi želio 🙂

Pozdrav,
Dugo pratim ovaj forum a pogotovo SUNH jer imam njihove dionice..
Sad je jako loša situacija i svašta se mota u glavi. Ima raznih scenarija ali najizgledniji je taj da će Vitek preći 95 % i ostale dioničare izbaciti ( isplatiti za sitnio) a društvo preoblikovati u doo kao šte je napravila Zagrebačka pivovara i još neke tvrtke.
Ako može mala pomoć bio bih zahvalan. Što je s dioničarima koji ne glasaju ili glasaju za delistiranje ?
Da li će oni biti isplaćeni u slučaju delistiranja dionica ?
I još jedno pitanje. Ima li Cerp pravo glasa na skupštini ako su mu dionice rezervirane.
Hvala na pomoći..

Ako glasate protiv te odluke na GS onda imate pravo zahtjevati otkup s njihove strane (ali ne morate), rokovi koje je igrač spominjao. Nakon upisa u sudski registar dva mjeseca za podnošenje zahtjeva imate, a onda oni još mejsec dana za isplatu (bila je ista stvar na VERN poečtkom godine, pa si pgoledajte na toj temi detaljnije kako ide priča).
CERP nema pravo glasa za te dionice jer one u biti nisu njihove, ali to je ionako nebitno s obzirom da Vitek ima preko 90% i može donijeti koju god želi odluku. ZPDD je vjeroajtno najkraći zakon koji postoji pa ga prolistajte malo.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

evo da smo se kolega ValueWalk i ja napokon uskladili.
Ponavljam delistiranje i proces (rokovi) koji smo kolega ValueWalk i ja opisali nema veze s procedurom istiskivanja malih dioničara kod prelaska praga od 95%. Kod delistiranja vrijedi gore navedeno.
Kod istiskivanja (glasali za ili protiv odluke od delistiranju – svejedno) ide procedura da većinski dioničar sam nudi “pravednu cijenu” koja je u stvari cijena iz ponude za preuzimanje + (eventualna) razlika između cijene iz preuzimanja i plaćene cijene koju je većinski dioničar (a nije za sada i neće) platio u roku do godine dana drugim dioničarima.
Inače, prešli 95% ili ne, mali dioničar ima rok od 3 mjeseca od dana trajanja ponude za preuzimanje podnijeti i sam zahtjev da mu većinski otkupi dionice po cijeni iz ponude i preuzimanju.
Ono što mi nitko još nije odgovorio gdje u zakonu piše (može neki link) o procesu istiskivanja malih dioničara (NE delistiranje) kada se pređe 95% vlasništva NAKON 3 mjeseca proteka ponude za preuzimanje ???

PRAVO PRIJENOSA DIONICA MANJINSKIH DIONIČARA
Članak 45. (NN 148/13)
(1) Ako nakon ponude za preuzimanje, ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički drže najmanje 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva, ponuditelj u roku od 3 mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje, ima pravo na prijenos dionica s pravom glasa manjinskih dioničara, uz pravičnu naknadu.
(2) Ako su predmetom ponude za preuzimanje bile i povlaštene dionice bez prava glasa, a nakon ponude za preuzimanje, ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički drže najmanje 95% takvih dionica, ponuditelj u roku od 3 mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje ima pravo i na prijenos takvih dionica manjinskih dioničara, uz pravičnu naknadu.
(3) Ponuditelj će, radi izvršenja prava iz stavka 1. i 2. ovoga članka, podnijeti zahtjev središnjem klirinškom depozitarnom društvu.
(4) Ponuditelj je obvezan, istovremeno s podnošenjem zahtjeva, o zahtjevu obavijestiti manjinske dioničare, ciljno društvo i tržišnog operatera uređenog tržišta na koje su uvrštene dionice ciljnog društva i Agenciju, te isti, bez odgode, objaviti.
(5) Pravičnom naknadom iz stavka 1. i 2. ovoga članka smatra se cijena određena u ponudi za preuzimanje, uvećana za razliku u cijeni u slučaju iz članka 16. stavka 7. ovoga Zakona.
(6) Radi osiguranja naknade iz stavka 5. ovoga članka ponuditelj je obvezan na transakcijski račun depozitara otvoren kod kreditne institucije izdvojiti novčana sredstva ili depozitaru dostaviti neopozivu bankovnu garanciju na prvi poziv izdanu u korist manjinskih dioničara na iznos potreban za plaćanje svih dionica manjinskih dioničara. Novčana sredstva pohranjena na transakcijskom računu depozitara ne ulaze u likvidacijsku ili stečajnu masu depozitara i/ili kreditne institucije, niti mogu biti predmetom ovrhe u vezi s potraživanjem prema depozitaru i/ili kreditnoj instituciji.
(7) Središnje klirinško depozitarno društvo će izvršiti prijenos dionica s računa dioničara na račun ponuditelja te isplatiti manjinske dioničare nakon što utvrdi:
1. da nakon ponude za preuzimanje ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički drže najmanje 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva i 95% povlaštenih dionica bez prava glasa u slučaju primjene stavka 2. ovoga članka,
2. da je ponuditelj za dionice koje su predmet zahtjeva osigurao naknadu iz stavka 5. ovoga članka,
3. da nije protekao rok od tri mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje do dana podnošenja zahtjeva iz stavka 3. ovoga članka.
O točnom datumu prijenosa i isplate Središnje klirinško depozitarno društvo će obavijestiti manjinske dioničare, ciljno društvo, tržišnog operatera uređenog tržišta na koje su uvrštene dionice ciljnog društva i Agenciju te istu obavijest, bez odgode, objaviti, i to sve na trošak ponuditelja.
(8) Sve troškove u svezi s prijenosom dionica manjinskih dioničara snosi ponuditelj.
(9) Od podnošenja zahtjeva do okončanja postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara ne primjenjuju se odredbe članka 300.fdo 300.k Zakona o trgovačkim društvima.
PRAVO PRODAJE DIONICA MANJINSKIH DIONIČARA
Članak 46.
(1) Ako nakon ponude za preuzimanje, ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički drže najmanje 95% dionica s pravom glasa ciljnog društva, manjinski dioničari imaju u roku od 3 mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje, pravo na prodaju svojih dionica s pravom glasa ponuditelju, uz obvezu ponuditelja da te dionice otkupi uz pravičnu naknadu.
(2) Stavci 2., 3., 5., 6. i 7. članka 45. ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način.
(3) Ako ponuditelj ne izvrši obvezu iz stavka 1. ovoga članka, manjinski dioničari imaju pravo zahtijevati ispunjenje obveze putem mjesno nadležnoga trgovačkog suda.

da ne tražim, kojeg datuma je istekla ponuda za preuzimanje ?

(7) Ako ponuditelj ili osoba koja s njim djeluje zajednički u roku od jedne godine od dana proteka roka trajanja ponude za preuzimanje, stekne dionice ciljnog društva, po cijeni koja je viša od cijene iz ponude, obvezan je dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje isplatiti razliku u cijeni u roku od 7 dana od dana stjecanja.

(10) Obveza iz stavka 7. ovoga članka ne odnosi se na stjecanja dionica u slučaju statusnih promjena ciljnog društva ili povećanja temeljnog kapitala ciljnog ili u slučaju stjecanja dionica ciljnog društva u zamjenu za isplatu dividende.

dakle, jedan ispravak:
manjinski dioničar može sam podnijeti zahtjev za otkupom dionica većinskom dioničaru po cijeni iz preuzimanja u roku od 3 mjeseca od isteka roka trajanje ponude za preuzimanje, samo u slučaju ako je nakon ponude za preuzimanje većinski stekao najmanje 95% vlasništva.

Inače, jasno je valjda svima da iza ovog skrbničkog Erste stoji neki Valekov igrač ili je je neka druga muljaža

New Report

Close