Vidim da se priča o squeeze out-u (otpremnini u novcu – kako bi to naš zakonodavac rekao)…ono što u NN-u (Zakon o trgovačkim društvima – pročišćeni tekst, 152/2011) piše je:
“…Na iznos otpremnine obračunava se kamata u visini eskontne stope Hrvatske narodne banke uvećane za pet postotnih poena za vrijeme od upisa odluke glavne skupštine o prijenosu dionica u sudski registar pa do isplate manjinskim dioničarima…”
Slažem se da bi to moglo biti i 24 kn, no nekako bih prije rekao da će biti cca 5% viša cijena od toga.
Ako me pamćenje dobro služi u zadnjih 10-ak godina imali smo Plivu i RIBA-u – što se squeeze out-a tiče. Možda je bilo i još ako ove dvije se sjećam. Jedno (Pliva) je išlo po cijeni iz javne ponude za preuzimanje – ta je cijena bila cca 80% viša od cijene kojoj se trgovalo na burzi prije objave ponude za preuzimanje. Druga (RIBA) je išla s cca 10% povećanim prinosom u odnosu na cijenu u tom trenutku na burzi.
Ako sa SUNH budu išli na opciju otpremnine/istiskivanja malih dioničara mislim da će biti sa 5% prinosa odnosno s iznosom od 26-28 kuna.
Ovo je moje osobno mišljenje i nije poziv na kupnju/prodaju ili bilo kakva sugestija prihvaćanja ili odbijanja ponude za preuzimanje.
5% GODIŠNJEG prinosa na 24,00kn, nažalost, nije ni blizu 26-28kn. Računa se, kao što ste citirali, vrijeme “od upisa odluke glavne skupštine o prijenosu dionica u sudski registar pa do isplate manjinskim dioničarima…” što će biti puno kraće vrijeme od 1g, pa će dakle i taj 5% godišnji prinos biti puno manji u postotcima.
Inače, koliko ja shvaćam, u roku od godine dana od preuzimanja, kupac iz preuzimanja sve što kupi po nekoj većoj cijeni, mora i ostalima koji su u preuzimanju prodali dionice, isplatiti razliku.
Dakle, ne sanjajte barem jednu godinu taj scenarij.
Ono što sam već rekao, moguć povoljan scenarij za preostale dionicare je kupnja dionica od nekog drugog kupca (od slovaka jer nema interesa kupovati preostali manji dio dionica) po većoj cijeni, ako u međuvremenu ne uspije istiskivanje. Šanse za to su naravno jako male.
inače, ako se ne varam, ovo oko 5% prinosa ne postoji više u zakonu.
Nitko osim naših političara nije prodao dionice slovaku.
Ništa od istiskivanja.
vidjet ćemo kolega, ne žuri. Ostaje još cca 8% dionica.
Pa koliko se meni čini Orco još uvijek nije prenio sve svoje dionice na Ciprane.
Dakle 92,46% će biti nakon dovršetka tih prebacivanja.
Malo me zbunjuje CERP vlasništvo od 2,08% (zastupnički račun)…jesu li i te dionice išle u paketu po 24 kn ili ne?
Ako jesu, na kraju transfera biti će to ciparski suma sumarum 94,54%.
0,46000001% je cca 90.000 dionica…što i nije beznačajan broj dionica. No, Erste skrbnički račun sam ima više od toga. Dakle, biti će povećanja cijene u odnosu na ovih 24kn, no kao što sam već ranije pisao…squeeze out ne očekujem da će biti viši od ranga između 26-28kn (što je ako postotno gledamo sasvim zadovoljavajuć prinos). 🙂
P.S. Posjedujem SUNH i ovo nije poziv za kupnju ili prodaju. I naravno, volio bih da cijena bude daaaaaallllleko veća od trenutnih 24, a isto tako i od 26-28kn. 🙂
Kolega ValueWalk, reci mi jesi li proučio što je ono oportunitetni trošak?
Izgleda bude i ovdje nestašica dionica… iako imaju blizu 95% ali malo fali
a za to malo bude fajta!
Kako god bilo, poprilično sam siguran da će sve odigrati prije objave rezultata za Q3 jer bi rezultati Q3 trebali pokazati poveći prihod i dobit, samim time i skok cijene dionice…
a tko će napraviti taj očekivani skok?
Onaj kome treba da pređe preko 95%. Nije li to logično?