Do kad je rok za objavu ponude za preuzimanje?
napisano je ….” u Zakonom propisanom roku”…. ,
Sad koliki je taj rok, neka se jave znalci .
Do kad je rok za objavu ponude za preuzimanje?
pa prvo je odobrava HANFA (što još nije) a ona traje 28 kalendarskih dana od zadnje objave (Narodne novine, dnevne novine i ZSE)
Moje skromno mišljenje je takvo da će Sunh htjeti kupiti mirovinci ili broj 1 topa 10, a naravno dobro su došli i svi ostali zainteresirani. Tvrtka rapidno smanjuje dug a o kakvoj je destinaciji riječ da ni ne govorim.
koliko sam ja shvatio većinski je tu u obvezi. problem sa mirovincima je taj što oni ne djeluju kao stabilizator tržišta već baš obratno. npr. kupe masu toga po 20 i onda mrtvi hladni puste ili čak pomognu da cijena propadne na 15. tu ima posla za regulatora tržišta preko glave. sad bi netko rekao pa ne moraju oni više kupovati… ali svatko tko ima malo mozga i dvojku iz matematike može razumjeti kakav oni zapravo nedred unose na tržište.
[/quote]Apsolutno se slažem stobom. To što rade i kako rade radi se u svim državnim firmama, to je stihija ništa drugo.
dionicom SUNH se trguje, gledajući prosječnu cijenu, po više od 20,00 kn sukcesivno od 16.2.2016.
prosječno!
po vama su svi ovi koji su kupovali i još kupuju preko te cijene neinformirani, u zabludi ili…?
naravno da su u zabludi…ne bi me čudilo da je sam gazda potaknuo rast cijene na burzi ne bi li time odvratio male da mu prodaju dionice kad objavi ponudu jer dodatna kupnja dionica praktički mu ne donosi ništa osim dodatnog troška, a kamo li da ide kupovati od države po 28 kn, pa nije lud platiti toliko!
Kaj se vi zezate ili mislite ozbiljno? Tko tvrdi da mali dioničari moraju kupiti
ili prodati dionice. Pogledajte kak se stvar razvija…..sve neki maloumni u
akciji.
PONUDA ZA PREUZIMANJE
1. Fizička ili pravna osoba, kojoj je, sukladno odredbama ovog članka, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, obvezna je, bez odgode, o nastanku obveze dostaviti obavijest Agenciji, te istu bez odgode objaviti. (04.04.)
2. Ponuditelj je obvezan u roku od 30 dana od dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje podnijeti Agenciji zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, ponudu za preuzimanje i isprave iz članka 22. stavka 3. ovoga Zakona. (04.05. ovdje mogu napraviti neku banalnu grešku (čak i namjernu) pa im HANFA vrati na ispravljanje pa dobiju 2-3 tjedna lufta)
3. Agencija će o zahtjevu ponuditelja iz stavka 1. ovoga članka donijeti rješenje u roku od 14 dana od dana primitka urednog zahtjeva. (18.05. – sjednice HANFA-e su utorkom pa je realnije 24.05.)
4. Ponudu za preuzimanje, ponuditelj je obvezan objaviti u roku od 7 dana od dana primitka rješenja iz članka 24. stavka 3. ovoga Zakona. (31.05.)
5. Ponuda za preuzimanje traje 28 dana od dana objave. Rok trajanja ponude za preuzimanje počinje teći od dana kasnije objave. (28.06. ovdje si mogu zaraditi par dana ako žele pa ne objave ZSE i NN na isti dan)
6. Rok za plaćanje pohranjenih dionica je 14 dana od dana isteka roka trajanja ponude za preuzimanje. (12.07.)
Ako se uzme u obzir da su ljetni GO i da je ovo idealni scenarij recimo da će cijeli proces biti gotov do kraja sedmog mjeseca. Obveza je preuzimanjem dionica od ORCO grupe po nominali od 20,00 kn. Tromjesečni prosjek je 20,95 a s obzirom da je veća cijena i da je trgovano dovoljan broj dana to je onda minimum u ponudi koji smiju ponuditi iako to nije ni previše bitno, jer ako bude cijena 20,95, ponuda će biti besmislena kao i kod ARNT-a.
Da li je netko možda ulazio dublje u priču oko obveznice koja čini najveći dio kratkotrajne imovine? U izvještajima stoji malo, ali nedovoljno za neki suvisli zaključak.
Što se tiče obveznice…
Imali su 13,8 mil EUR inicijalno kojih nema s krajem listopada, pa prodali 10.12.2015. 1.6 mil, znači jako brzo. Pretpostavljam da je to bilo za rješavanje HBOR-a i manjeg duga is PSN (sve skupa 5 mil kn i nakon toga nema lipe duga prema bankama) + nešto za radove na hotelima oko uređenja i pripreme za ovu sezonu. Tu se na prvu čini da je sve ok jer i taj izdavatelj je praktički od Viteka (90 posto) pa ako prelijeva iz šupljeg u prazno, ali da ovdje ostavlja novce (prihod 5% na kamatu) upće nije ni loše. Dugoročno, djelomično bi se anulirao trošak kamate koji se njemu plaća kroz idućih 15 godina.
S druge strane, spominje se i nekakvo pretvaranje debt to equity pa treba i to ispratiti do kraja. Ne mogu iskopati da li je to tranša obveznica koju drži SUNH ili nešto drugo što nije uključeno u priču. Ako se to konvertira u dionice pitanje je i likvidnosti i varolizacije u knjigama. Vjerujem da neće to raditi jer mi se čini da ima ozbiljne planove ali bi svejedno trebalo s tim biti na čisto.
Vaš link …
Pri dnu stranice je link na GFI CPI-a za 2015.
Vaš link …
Ima svakakvih podataka unutra, jedina obveznica koju vidim po 5% je izdanje od 500 mil eur, dok za isti ISIN nalazim da je emisija 170 mil eura Čini se da su stalno u nekim kombinacijama i reprogramima pa je tu vjerojatno i ta razlika od 330 milijuna, ali barem je uspio spustiti ponderirani trošak financiranja grupe za 1% iako je i dalje na visokih 5% s obzirom na trenutno kretanje kamata.
Rekao bi da je u tom kontekstu i ova priča sa SUNH-om, trebalo je za kombinacije unutar grupe na puno višoj razini pa mislim da se ove transakcije može gledati neutralno. U smislu stabilnosti, kamata od 5% kroz idućih 15 godina je naravno trošak SUNH-a koji će opterećivati cash flow.
Nisam našao nikakve poslove po balkanu koje je ivanoreskovic spomenuo u jednom od postova, pa ne znam otkud strah da su neke muljaže? Jedino što je ovdje legitimno za bojati se je malo veća poluga (strane 60 i 70), ako krene neka korekcija s nekretninama je uvijek veselo.
Svašta smo do sada vidjeli ali ovo je definitivno među najnevjerojatnijim dokumentima. 🙂
Gotova priča ako Prime to sve uzme, rekao bi da sve ovisi o mirovincima.
Cerp kaže da je realno 32 kn vrijednost SUNH. Fino.