Nemojte tako. Orešković piše da je SUNH podcjenjen od ostatka industrije točno 50% i moli usporedbu duga, EBITDA, EBITDA marže, NPM i neto dobiti, da je on sve izračunao i da je svjestan potencijala. Piše da kompanija vrijedi 11 x EBITDA i pritom multiplicira jednokratne otpise rezervacija u iznosu trećine nominalne EBITDA. Piše da je EBITDA marža 40% također ne uzimajući u obzir jednokratne otpise rezervacija u visini 12% poslovnih prihoda. Ne može netko tako lažno prikazivati rezultate ne uzimajući u obzir ono što je crvenim crtama i posebno naglašeno u izvješću da je jednokratni efekt, ja ukazati na to i iznijeti izračune za usporedbu (koje BTW još uvijek čekamo da Orešković iznese) i onda vi reći da je ‘istina negdje u sredini’.
eps je 2,7. za kompenzirati novih 11 milja novih dionica treba nam 11 x 2, 7 = 29 milja kn. pogledajmo samo financijsku stranu
fin rashodi 2013 2014
55 38
vec samim ulaskom u predstecajnu, a to je bilo krajem svibnja, rashodi padaju za 17 milja kn. projiciramo li to na cijelu godinu dobivamo najmanje 25 milja kn manje financijskih rashoda. vec time smo anulirali dobrim dijelom dokap. a poslovanje nismo još niti spomenuli, a isto raste dvoznamenkastim stopama pa valjda nece profit padati dok prihodi rastu. istina, to je priča cijelog turizma ove godine, ali ne posluju bas vi tako bolje no lani, veliki dio zasluga pripada sunh pojedinačno kao tvrtki.
investimire
spomenute hrv turističke tvrtke, a i ostale ozbiljnije, nikako ne mogu biti završena priča pošto sve redom imaju još poprilične inv cikluse pred sobom. neke ni sad nisu jeftine, ali mnogi će se iznenaditi nakon q3. promotrite malo multiple vani i probajte usporediti. ne zaboravite da ih mnogo još nije ni na polovici željenog puta. a što god mi rekli, hr je definitivno turistički sve jača i sve više u fokusu! i u narednim godinama očekujem sve bolje rezultate!
mislim da sve dionice, pa tako i turiste, valja promatrati u njihovom makrekonomskom kontekstu. cijela naša burza je smiješno jeftina uspoređena recimo s američkim multiplama. ali jedno je amerika, drugo hrvatska. tuho je recimo na pb 3,45, pe 13; mais na 2, 32 pe 25. kvalietea je neupitna, cijena je utemeljena, ali po meni preioptimistična – da bi cijene ostale tu gdje jesu, zarade ne da ne smiju stagnirati, nego moraju značajno rasti, a kako recimo da plag raste kad sad već ima vrtoglave marže, jedino da ljude zamijene robotima.
Ako su najavili iz Maistre da ce uloziti dodatnih MILIJARDU kuna, I znamo da imaju novaca, kako onda nema prostora za rast?
nemojte krivo razumjeti, maistra je vrhunska tvrtka, ali to ima svoju cijenu. nekada je bila na 40 kn, sada je na 240, to dolazi iz poslovanja, uistinu su ga višestruko poboljšali, ali što više se penješ, to teže ide. treba gledati brojke kao što je snowlep učinio za sunh, samo je on odabrao istaknuti loše brojke, a ja dobre. uzmite valamar – dionica je od 2005 odradila rast od 1100 post, bloger je sve to pokupio, ja mislim da nije logično da ta dionica ikada više može rasti 100 ili 200 posto ili mais sa 40 na 240, očekivati ju na recimo 400 kn znači da bi morali poslovati za trecinu bolje nego sada, a sada su već vrh vrhova. u tom smislu je moja sklonost više ka dionicama b kategorije, a manje ka blue chipovima
eps je 2,7
2,59 od toga je rezultat jednokratnog izvanrednog prihoda.
Ne biram ja nikakve parametre, ukazujem na to da vi i Orešković koristite EBITDA i EPS s mojedionice zanemarujući da je SUNH imao jednokratni izvanredni prihod u visini 30% EBITDA i 96% EPS.
kolega
orijentacija na b kategoriju nije nikako loša, dapače. čudno mi je vaše razmišljanje da inv neće doprinijeti rastu. svi najveći, recimo top 5, imaju itekako potencijala za rast
doprinijet će svakako rastu, bez sumnje, samo to je već unutra u cijeni. evo recimo, mistra najavljuje 90 do 10 posto više noćenja, ako i dobit toliko poraste, odlično. ali po cijeni od 240 to tržište ionako očekuje, i uopće kod takvih prvoklasnih dionica tržište kao da očekuje samo rast, rast rast. a ništa ne raste do neba, treba malo u cijenu ugurati i podbačaje i stagnacije jer budućnost je budućnost, who knows.
Moram reci da mi zaista nije jasno kako netko sa sigurnoscu moze reci “trziste je to vec ukalkuliralo u cijenu”?
Moram reci da mi zaista nije jasno kako netko sa sigurnoscu moze reci "trziste je to vec ukalkuliralo u cijenu"?
ne kažem ja to “sa sigurnošću”, upravo u tome i jest poanta – SIGURNOSTI NEMA, shit happens. a jedina zastita protiv toga je niska cijena. što mislite, zasto je maistra narasla sa 40 na 240 – zato što tržište ratmišlja kao ja ili kao vi. valamar , maistra, plava laguna su sada popularne dionice, to su s pravom, ali to ima svoju cijenu. hvala bogu, ima još dionica u turista gdje mogu plaćati ispod booka, ne iznad i ne moram plaćati 50 puta zarada, nego samo 15 ili 20 puta zarada. ako maistra opet bude 15 puta zarada, evo mene opet, sada je 25.