Straža može preraditi 50, a prerađuje 26 tisuća tona staklenoga krša na godinu (objavljeno 07.02.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Straža može preraditi 50, a prerađuje 26 tisuća tona staklenoga krša na godinu (objavljeno 07.02.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A što će prerađivati Straža? Dobar dio stakla i dalje neće biti prerađivan jer ga nitko ne želi otkupiti ili bar preuzeti za reciklažu.
Jeste li nedavno kupovali kisele krastavce u staklenci? ili instant kavu u staklenci? Ili neki drugi proizvod u staklenci? Pitao sam u trgovini hoće li otkupiti staklenku od krastavaca. Kažu, ne, to ne otkupljujemo. A posudu od kave? Ne, ni to nas ne zanima.
No dobro, bacio bih ja to u kontejner za staklo. Ali tu sad ima jedan problem. U mom gradu, Karlovcu, misteriozno su proteklih dana nestali svi kontejneri za staklo, lim i plastiku. Dakle, teglicu od krastavaca jednostavno moramo baciti u smeće, ono obično, koje se ne reciklira i koje završi na gradskom otpadu.
Ne vidim razloga zašto se teglica od krastavaca ili kave ne bi mogla reciklirati. I to je staklo, zar ne? Sasvim obično, normalno staklo, bijelo, ničim se ne razlikuje od, primjerice, stakla kojim se ambalažiraju sirupi. Ali, ne, mi sad jednostavno nemamo izbora nego takvu teglicu baciti u smeće. A Straža i uz ovakav zakon vjerojatno neće napuniti svoje kapacitete za preradu staklenog krša. Kao i mnogi drugi zakoni prije ovog, i ovaj je krajnje nedorečen, površan i pun posljedica o kojima nitko nije razmišljao. Da je nekom zaista bilo stalo samo do čistoće i zaštite okoliša, te racionalnog postupanja sa sirovinama, onda bi se, kao prvo, otkupljivale i staklenke krastavaca, te, kao drugo, ne bi bilo nikakvog ograničenja prilikom otkupa ambalaže.
Volio bih čuti, ako vam se dade pisati, jesu li i u drugim gradovima nestali kontejneri za staklo, plstiku i lim.

New Report

Close