Stranci ne trzaju ni na više kamate, povukli 2,2 mlrd. kn

Naslovnica Forum Komentari članaka Stranci ne trzaju ni na više kamate, povukli 2,2 mlrd. kn

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Možda će sada Banke konačno shvatiti da nema sigurnosti u državnim obveznicama, jer te države su tu lovu platile njima 2008 da ih spase.
Ulaganje u realnu privredu i konzum su dugoročno ispravno riješenje (to podiže proizvodnju i zapošljava). Dosta je bilo uzimanja po ispod 1% od ECB-a i kupovanje obveznica konzervativno 3% (Njemačka) i rizično 20% (Grčka), sad kad se više od 40 % otpiše onad će opet vikati za poreznim obveznicima da ih spase, ali moji analitičari i stručnjaci bez prometa nema poreza, bez poreza nema spasa. A i mi nismo spremni preuzimati vaše rizike više, jer i vi nam niste dali likvidnosti za naše projekte.

u normalnim državama bi ovakva vijest bila loša, a kod nas je dobra.

uz pozitivan pritisak na banke, koji spominje me, mislim da je nedostatak novca za financiranje pozitivna stvar i za vladu – oni su toliko izmuzli privatni sektor da više nemaju odakle uzimati, preostaje im JEDINO otpuštanje neradnika u javnim službama, od državnih do općinskim – sve ti krediti koje dižu ionako idu isklučivo za plaćanje tog nerada, te za (sve manje broj) mega-projekata, koji služe mega-korupciji uz stvaranje ogromnog neto minusa.

Država se uopće ne treba zaduživati jer deficit proračuna odlazi na profit od stvaranja novih vrijednosti i treba biti u omjeru prema novim vrijednostima zbog održanja omjera ponude novac/roba. Ako se novac izdaje kao dug, tada dolazi do poremećaja ponude novca kad se dug vrati. Ako se dug ne vrati, tada se na ime kamata plaća kamata izdavačima novca. A to smije biti samo država. Prema tome, nitko osim države ne smije emitirati novi novac
http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca

Hrvatski ekonomski preporod - reforma.forumhr.com, xreforma.wordpress.com

New Report

Close