Stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina u RH pala na 43,3%

Naslovnica Forum Komentari članaka Stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina u RH pala na 43,3%

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Taj podatak ne znači ništa , ako se ne stavi u kontekst zemalja u okruženju,
pojedinačno.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!


Taj podatak ne znači ništa , ako se ne stavi u kontekst zemalja u okruženju,
pojedinačno.

Ne razumijem, kako ne znaci nista? Znaci da je ova zemlja usla u ekonomsku crnu rupu… mozda je ekstremna usporedba, ali neke zemlje imaju zapsolenost preko 70%, a stopu aktivnosti jos i vecu. Mi smo prakticno na samom dnu EU.

S brojem penzionera koji ce premasiti broj radnika uskoro, i ovakvim rastom, mi smo vec do vrata u crnoj rupi. Divljacko-lopovski model privatizacije, tajkunstvo, i kasnije abnormalni porezni sustav, potpuno su unistili ovu zemlju. Trajno.

Ovo samo znaci da ce penzije biti sve manje, a ono siromastvo, po kojem smo isto rekorderi, sve vece.

Evo, sto ovo znaci za penzije… po podacima za 2010. ali u cijenama iz 2000. godine, potrosnja za starosne penzije(ukupna) u HR je 360eur po glavi. Samo Bg i Ro imaju manje, Ceska ima preko 100% vece penzije.

Njemacka je oko 2500eur, Svica preko 4000eur. Nase starosne penzije su i do 7 puta manje od bogatih zemalja(ali cijene npr hrane su vece nego u DE), a biti ce i preko 10 puta. Ako se gleda po godinama, vidljiv je trend rapidnog zaostajanja. Za 20g, biti cemo najsiromasniji u EU, relativno i apsolutno.

Kombinacija malog rasta, starog stanovnistva, niske aktivnosti, i ekstremne velicine javnog sektora(kao i poreza) dovest ce nas na samo dno.

Ovi podaci su iz Eurostata, mislim da ukljucuju sve stupove, privatno i javno.

New Report

Close