Što smo danas tržili na stranim tržištima kapitala?

Naslovnica Forum Gospodarstvo i financije IT i ICT industrija Što smo danas tržili na stranim tržištima kapitala?

Kad bi AIG zaista bio u stanju vratiti vladi pozajmicu (ili bar početi vraćati) gdje vidite ovu dionicu?

Pitam ponukan ovim tekstom:

http://www.bankinvestmentconsultant.com/news/aig-poised-to-repay-bailout-funds-2664561-1.html

P.S.
Meni u vezi ove dionice teško bilo šta predvidjeti ali rado ću pročitati druga mišljenja odnosno špekulacije.

dobra dionica i za trejdanje i za dugoročno…pogodi joj trend kada ide down i prodaj kada uhvati vrh

Kad bi AIG zaista bio u stanju vratiti vladi pozajmicu (ili bar početi vraćati) gdje vidite ovu dionicu?

Pitam ponukan ovim tekstom:

http://www.bankinvestmentconsultant.com/news/aig-poised-to-repay-bailout-funds-2664561-1.html

P.S.
Meni u vezi ove dionice teško bilo šta predvidjeti ali rado ću pročitati druga mišljenja odnosno špekulacije.

Da ljudi stvarno vjeruju u to onda bi sad AIG bio preko 100$.

Ne znam što da ti kažem, da je američko gospodarstvo zaista ozdravilo onda bi to možda bilo moguće, no čini mi se da samo provizorno krpaju rupe da brod ne potone a da pravi oporavak nije baš tako blizu.

Što bi se možda (MOŽDA) isplatilo učiniti ako razmišljaš dugoročno: kupiti par out of the money LEAPS opcija za 2012 godinu i zaboraviti na njih.
Koliko uložiti? Računica je jednostavna. Ajmo reći da si odlučio uložiti 10.000$ u AIG. Sigurno prilikom svake kupnje određuješ stop loss, recimo da ti je na 8.500$. Dakle odredio si neki maksimalni gubitak od 1.500$ kao granicu tolerancije. E sad, za tih 1.500$ možeš radije uzeti 1×40$ AIG call za JAN 2012 godine. Ako cijena na datum isteka opcije (3 petak u siječnju 2012) bude barem 55$ onda si na nuli. Ako je cijena 70$ onda si zaradio 100%. Ako je 100$ onda si zaradio 300%. Dakle na 100$ bi zaradio 45$ po dionici, to jest 4.500$.
Da si imao 10.000$ u AIG onda bi zaradio 17.800$.
No ajmo reći da uzmeš 60$ callove za 2011 godinu. Za 1500$ dobiješ cca 3 komada.
Da je na isteku cijena dionice 100$ onda si zaradio 10.500$.
Sa dionicama bi zaradio 17.800$. Ali uz puno veće ulaganje.
Tu bi mogao kupiti i 15-20$ put za sitne pare da se donekle zaštitiš ako firma bankrotira ili ako razvodne common dioničare do kraja pa cijena padne ispod 5$.

Osobno smatram da je bolje za tako visokorizična ulaganja koristiti opcije a dionice kupovati sa većim iznosima novca kod malo sigurnijih firmi.
A kod rizičnih firmi, samo umjesto stop lossa za taj isti iznos koji si spreman riskirati kupiš opcije.

Da li netko od vas igra Options Game na investopedija simulatoru?

Meni ne treba game, igram se sa opcijama za stvarno… Opasna je to igra… [lol]
Preporučujem svakome odvojiti 1.000$ ili slično pa se poigrati sa opcijama, čak i da se sve popuši, entertainment faktor to nadoknadi. [lol]
To je dobra stvar za bolje razumijevanje burze općenito.

Inače najbolji trading simulator sam vidio na Options Education stranicama:
Vaš link
[/quote]

Pa ok, ja igram i na simulatoru i na pravim opcijama, ali simulator mi dobro dođe za isprobavanje strategija i da vidim koliko sam dobar ili loš u usporebi sa drugim igračima.

Svojevremeno je bio a možda još uvijek postoji forum na poslovnom dnevniku gdje se forumaši natječu tko će ostvariti najbolje prinose na virtualnom portfoliju na hrvatskim dionicama

Potpisujem Rockyja, posebno za leapsove koji imaju mnogo bolji omjer cijene i vremena (dana do isteka). Naravno, ako si vec odlucio uložit u long poziciju.

The Global Oil Scam: 50 Times Bigger than Madoff
November 11, 2009 |

$2.5 Trillion – That’s the size of the global oil scam.

It’s a number so large that, to put it in perspective, we will now begin measuring the damage done to the global economy in "Madoff Units" ($50Bn rip-offs). That’s right – $2.5Tn is 50 TIMES the amount of money that Bernie Madoff scammed from investors in his lifetime, yet it is also LESS than the MONTHLY EXCESS price the global population is being manipulated into paying for a barrel of oil.
Where is the outrage? Where are the investigations?
http://seekingalpha.com/article/172797-the-global-oil-scam-50-times-bigger-than-madoff?source=article_sb_popular

Da li netko od vas igra Options Game na investopedija simulatoru?

Meni ne treba game, igram se sa opcijama za stvarno… Opasna je to igra… [lol]
Preporučujem svakome odvojiti 1.000$ ili slično pa se poigrati sa opcijama, čak i da se sve popuši, entertainment faktor to nadoknadi. [lol]
To je dobra stvar za bolje razumijevanje burze općenito.

Inače najbolji trading simulator sam vidio na Options Education stranicama:
Vaš link
[/quote]

Istina, ali ima se za čitat.
nekako mi se čini što više čitaam o opcijama to manje kužim, a ubiti je česta vrsta klađenja (samo ti predviđaš score na temelju informacija koje su na netu, TA i ostaloga).

Kad smo već kod toga nadam se da je netko uzeo c na 4.5
"Hedge Fund Billionaire Paulson Reports New Citi Stake
Published: Friday, 13 Nov 2009 | 7:14 PM ET Text Size By: Reuters
Hedge fund billionaire John Paulson’s firm took a stake in Citigroup, while cutting holdings in Bank of America and its interest in Goldman Sachs, according to a regulatory filing on Friday.
"

Ja u finom plusu sa dsx..ma da sam barem sve razhebao na zse i tu ušao full…što ne znači da neću slijedeći tjedan…ovdje ili gubiš ili dižeš a ništa ne ovisi o Dinku Novoselcu već o onome o čemu mora

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

http://seekingalpha.com/article/172797-the-global-oil-scam-50-times-bigger-than-madoff?source=article_sb_popular

Zanimljiv članak ali dobro mu je odgovorio onaj komentar na vrhu, rekao bih da je prava istina negdje između tog članka i komentara:

Sir, while I agree 100% with your assertion oil prices are controlled … or manipulated … on a short term basis by both big oil and big banks … I DISAGREE 100% with your assertion that there is no shortage of oil. I’ll go as far to say only someone who has absolutely no understanding of world economics or history would say … "there is no shortage of oil." There is a shortage of oil in the U.S. for a very simple reason. The resource has been "depleted" within U.S. boundaries and even if a huge NEW oil field was found underneath Oklahoma … cities would have to be destroyed in the process to "dig up the oil." The fact is the "easy oil to extract" which is "easy to make into gasoline" is MOSTLY GONE. By "easy oil to extract" I mean oil which is a few hundred feet … at the most … under the ground as well as under a great deal of pressure so that it flows to the surface with little effort. Such oil is LIGHT and pours with ease unlike the gooey syrup the Saudis are currently attempting to extract from beneath the desert within the confines of their country. Such HEAVY oil is extremely expensive to extract … which is why the LIGHT oil in Saudi land was extracted first. The same goes with the heavy black sludge Chavez owns … most big oil players have given up on Chavez oil as an "economical" choice of extraction. The fact is what LIGHT oil is left to be extracted is 10,000 feet under the sea … and if you’ve ever tried to work on an oil rig in the middle of the Gulf of Mexico in the middle of a hurricane you might understand why extraction costs would be EXPENSIVE. As the U.S. does not currently own the land the Saudis do, nor does the U.S. own the sea the Brazilians do, nor does the U.S. own the land the Russians do … which is where what remains of the LARGE LIGHT OIL fields which have not been depleted … those countries can charge whatever they like for the product you need in order to drive in a car to get a sandwich at the 7-11 when you are hungry. In summary, if you don’t like the price of oil … perhaps you should move to Iraq and help them get it out of the ground … or perhaps you should tell the U.S. tech companies to double or triple the price of computing equipment sent to Russia, Saudi Arabia, etc. to make up for the increase in oil EXTRACTION costs.

Istina, ali ima se za čitat.
nekako mi se čini što više čitaam o opcijama to manje kužim, a ubiti je česta vrsta klađenja (samo ti predviđaš score na temelju informacija koje su na netu, TA i ostaloga).

Ne bih se složio. Opcije su iznimno složen financijski instrument koji ti daje vrlo veliku količinu mogućnosti za investiranje.

One omogućuju:
– velik leverage ako si siguran u kretanje cijene dionice
– osiguranje od pada cijene dionice koju već imaš
– ulaganje u visokorizične dionice uz samo djelić kapitala kojeg bi inače morao investirati
– prikupljanje mjesečne dividende u vidu redovitog prodavanja out of the money callova (tako se može prikupiti i preko 10% godišnje) za dionicu koju planiraš držati dugoročno bez obzira na kretanje cijene
– itd, itd… samo mašta ti je granica

Ima knjiga (hvala Cartmanu) o opcijama koja se zove "The Bible of Options Strategies – The Definitive Guide for Practical Trading Strategies". Tamo je navedeno preko 50 raznoraznih kombinacija ulaganja koje možeš izvesti sa opcijama, kako biti profil rizika i dobiti bio točno onakav kakvog želiš.

Kad smo već kod toga nadam se da je netko uzeo c na 4.5
"Hedge Fund Billionaire Paulson Reports New Citi Stake
Published: Friday, 13 Nov 2009 | 7:14 PM ET Text Size By: Reuters
Hedge fund billionaire John Paulson’s firm took a stake in Citigroup, while cutting holdings in Bank of America and its interest in Goldman Sachs, according to a regulatory filing on Friday.
"

Ja u finom plusu sa dsx..ma da sam barem sve razhebao na zse i tu ušao full…što ne znači da neću slijedeći tjedan…ovdje ili gubiš ili dižeš a ništa ne ovisi o Dinku Novoselcu već o onome o čemu mora

Imam još nešto malo C uzetog ispod 4$ čisto iz razloga jer mislim da je potencijal za rast veći nego potencijal za pad, no nemam veliku količinu. U aftermarketu je skočila par % nakon te vijesti, tko zna da li će nastaviti uspon u ponedjeljak.

Ah ima i kod njih manipulacija i to u megalomanskim razmjerima.
No ne može se desiti da neka firma objavi dobro ili loše izvješće a da cijena ne reagira na to. Dakle ako razumiješ fundamente i poslovanje poduzeća te si u stanju predvidjeti buduće poslovanje onda ti je zarada garantirana.
Kod nas možeš biti Nostradamus, ali pogađanje dobrog izvješća ti često ne donese nikakvu zaradu.

[28.10.09. | 17:05 quote=MIG68]
Treba razmisliti o varijanti kupovanja farmaceutskih tvrtki, evo upravo me nazvao jedan prijatelj i rekao da pogledam nebo sjeverno i zapadno iznad zagreba, da avioni ostavljaju mnogo tragova na nebu, da vjerovatno nesto ispustaju, vjerovatno akcija svinjska gripa daje slabe rezultate pa moraju malo pojacati aktivnost. Stvarno zanimljivo za pogledati.
[/quote]

Ja vjerujem da bi u slijedeća tri mjeseca mogla biti vrlo interesantna dionica Novartisa, nakon ovih silnih svinjskih i drugih gripa, proglašavanja epidemija, pandemija posebno na istoku i jugoistoku Europe, gdje će samo u Srbiji zarada biti oko 25 miliona eura za 3 miliona cjepiva, a gdje su Ukrajina, Bugarska, Rumunjska gdje svi nestrpljivo cekaju dolazak cjepiva, tako da se samo u tih prvih par mjeseci iduće godine može očekivati zarada vjerovatno samo na ovim prostorima od više stotina miliona eura.

Moj tip je kupnja call opcija s istekom u siječnju 2010 (npr. call 55 je 1,20$, ako cijena dođe do 60 $ to je već zarada od 3.800$ na kupnju 10 opcija i uloženih 1.200 $) jer značajnija isporuka cijepiva kreće u 12 mjesecu, i ne možemo znati kako će ići prodaja kad isporuka počne, sad znamo da je potražnja za cjepivom vrlo snažna, i tržište to počinje cijeniti.

http://finance.yahoo.com/q/op?s=NVS&m=2010-01

Mislim da je to puno sigurnija varijanta od špekulacija za AIG, jer AIG u siječnju može biti i 10 $, a može biti i 100$, jer o cijeni AIG-a odlučuje mali broj ljudi, a u priču o cjepivu je već uključen cijeli svijet koji nestrpljivo čeka njihov proizvod.

Ali to mi se sviđa u USA, što možeš sam stvoriti mišljenje, donijeti zaključak i ovisiš isključivo o sebi i svojim potezima.

Novartis ima dobit preko 7 milijardi $, par desetaka milijuna € je kap u moru.

No nije isključeno da će narasti, s obzirom na implied volatility koja je najnjža u godinu dana opcije su trenutno povoljne.
Vaš link

Inače nisu oni jedini proizvođač H1N1 cjepiva, ovo bi trebali biti svi:

NOVARTIS (NVS)
GLAXOSMITHKLINE (GSK)
SANOFI-AVENTIS (SNY)
ASTRAZENECA (AZN)
SINOVAC (SVA)
BAXTER (BAX)
INOVIO BIOMEDICAL (INO)
NOVAVAX (NVAX)
CSL (CMXHY.PK)
SOLVAY (SVYSK.PK)

The euro appreciated on Friday getting support at $1.4825. Some are expecting that Bernanke’s speech on Monday will be dovish and the dollar will continue to weaken on Monday. PIMCO now says that the Fed won’t raise rates until the end of 2010.
http://www.businessinsider.com/a-radical-solution-obama-should-peg-the-dollar-to-the-yuan-2009-11?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+clusterstock+%28ClusterStock%29
A Radical Solution: Obama Should Peg The Dollar To The Yuan
The United States should instead establish a fixed parity for the dollar with the currencies of its largest trading partners, starting with China. By stabilizing the dollar against the renminbi and, eventually, other currencies, the United States can create a shield behind which the capital markets of developing countries could flourish and capital continue to flow to the United States.

New Report

Close