Nisu na burzi jer su u stopostotnom vlasništvu SN Holdinga. Ako se podijele dioničarima SN Holdinga u najmanju ruku bismo ih mogli sami uvrstito na MTP-u.
Ako se ne varam, po Zakonu o tržištu vrijednosnih papira: ako tvrtka zadovoljava bilo od koji ova dva kriterija:
1. ima više od 100 dioničara
2. ima temeljni kapital veći od 30 milijuna kuna
društvo se smatra javnim dioničkim društvom i dužno je izdati dionice na burzi.
Novoizdane dionice zadovoljavale bi oba kriterija.
…ja se zbilja čudim vašem mazohizmu ovdje…pa kad ćete shvatiti već jednom ?
Pectinatus dd dakle ima u vlasništvu društvo Mensa Ovatio (zgrada i garaža Business center International), FEH Projekti, FEH ulaganja (VE Ogorje)…ima i 12,84% MIV-R-A. Prema zadnjim dostupnim podacima ukupna imovina im se vodi po 117 milja čistih, praktično bez duga.
Lux ulaganja dd ima u vlasništvu više toga (Vrboska dd izmedju ostaloga) u vrijednosti od skoro 180 milja prema zadnjim dostupnim podacima, čistih bez zaduženja.
Malo sam istraživo pa ispada da vE Ogorje uopće više nema veze sa SNHO!?!?!?
1 u Samoj tvrtki Aiolos projekt FEH ulaganja više nisu suvlasnik i to još od 2013 kako vidim, a ni Ogorje projekt nemanikakvu poveznicu sa SNHO.
Z revizorskom (SNHO) za 2013 je pisalo da grupa ima 30% udjela u projektnoj tvrtki Aiolos preko koje se vodi projekt VE Ogorje. To je i bilo jedno vrijeme tako ali tu su se onda pojavila neka sasvim druga imena, a sada su unustra ušli Francuzi i to ne direktno poslije FEH ulaganja, nego je prvo sve otišlo na jednu osobu, pa na tvrtku u njegovom 100% vlasništvu da bi sada unutra kao suvlasnici bili ponovo ta ista osoba i Akuo Energy Central Europe.
Možda je ovo sve jako dobro za dioničare SNHO, a možda i nije.
Problem je što dioničari SNHO o svemu ovome nemaju pojma, osim njih par koji se ponašaju kao da je sve ovo isključivo njihovo i nikome ne trebaju polagati račune.
I u LUX ulaganja ima cijela šuma tvrtki i projektnih društava. (14 komada)
Ukupan prihod 0 !!
Nejvrednije društvo je Villa Nebeccula od oko 63 mil kuna.
Od 2011 kad je osnovana nema prihoda, a imovina, pretpostavljam neko nekretninsko ulaganje vodi se kao zaliha-dugotrajna imovina.
Ne vide se nikakve aktivnosti po istom. Pogledao sam još par tih društava i situacija je ista. Unesena imovina, istina nema obveza ali nema ni prihoda.
Ispada da LUX ulaganja “nominalno” vrijede više od Pectinatusa iako u ovoj podjeli nije tako prikazano. No tko uopće može znati što je npr u ovoj firmi Villa Nebecula i koliko to vrijedi i u kojoj je fazi taj projekt.
Znamo dobro kako trenutno stoje nekretninski projekti.
Nisam baš siguran da će se ove tvrtke uvrštavati na ZSE, a pokušaj da to naprave sami mali dioničari nije izvediv jer nemate podataka da sastavite ni minimalni prospekt koji je za to nužan.
Onako odokativno to možda i vrijedi neki novac, možda i više nego se vrednuje u ovoj isplati ali nažalost nema nikakve šanse da znamo koliko stvarno to vrijedi niti da procjenjujemo što će se s tim tvrtkama događati.
Pa sad ako volite ulagati u takve potpuno netransparentne i maglovite tvrtke, gdje bi onda valjda trebali imati prvenstveno povjerenje u upravu da to vodi u vašem interesu (iako uopće ne znate ni što ni kako) samo naprijed.
Naravno nije ovo nikakav nagovor na ništa, samo odgovor na prozivanje da “nepravedno” tvrdim da se radi o netransparentnom ulaganju.
Nisam baš siguran da će se ove tvrtke uvrštavati na ZSE, a pokušaj da to naprave sami mali dioničari nije izvediv jer nemate podataka da sastavite ni minimalni prospekt koji je za to nužan.
Naravno nije ovo nikakav nagovor na ništa, samo odgovor na prozivanje da "nepravedno" tvrdim da se radi o netransparentnom ulaganju.
Prospekt nije nužan za primanje u MTP, dapače (skoro?) nijedna dionica u MTP-u nema prospekt. Ne znam tko vas je prozvao da nepravedno tvrdite da je netransparentno ulaganje, dapače slažem se. Pitanje je samo koliki diskont staviti na tu netransparentnost, a i ne zaboraviti da LRH nije jedino što SNHO ima (i pokušati vidjeti koliko to ostalo vrijedi).
Ok ,nisam se previše interesirao oko uvrštenja, no znam da je bilo problema oko nekh drugih tvrtki koje su delistirane. Brokerske kuće su to počele izbjegavati jer je to nosilo obveze kojih se nisu željele prihavtiti. Nešto su mi spomenuli da to može i ZSE, ali nisam se previše raspitivao.
Ma sigurno to nešto vrijedi ali ipak je žalosno da s obzirom na nemali broj dioničara je to tako skriveno i nejasno.
Jasno, ali je činjenica da je ova odluka, ukoliko prođe (a mislim da su veće šanse sada zbog nove koncentracije nekih dioničara), korak naprijed za transparentnost, jer će, ako ništa drugo, dioničari moći izravno sudjelovati u radu glavnih skupština Pectinatusa i Lux Ulaganja.
Moje mišljenje je da se ovo razdvajanje (ako prođe) radi isključivo zbog prodaje LRH-a preko SNHO. Dakle, iz SNHO-a se izdvajaju biznisi koji nemaju veze s LRH, a kupac SNHO-a dobiva LRH-a bez potrebe da se pita nešto g. Dujmića. Dakle, ove dionice koje dioničari SNHO dobivaju su samo dodatak, dok će pravi dobitak ostavriti kad se SNHO proda po cijeni koliko stavrno vrijedi LRH-a. E tu se bojim za dioničare LRH-a da ne ostanu kratkih rukava…
Ne bih rekao da ste upravu. Opatija ne moze nikako utjecati na Ostojinu odluku da proda svoj udio, prije tu mogu utjecati dionicari snhoa.
Ne bih rekao da ste upravu. Opatija ne moze nikako utjecati na Ostojinu odluku da proda svoj udio, prije tu mogu utjecati dionicari snhoa.
Tu ste formalno u pravu…Ostoja odnosno SNHO može prodati svoj udio u LRH bez da pita grad Opatiju, međutim, pitanje je da li će kupac kupiti dionice ako zna da npr. nije po volji g. Dujmića..Ovako se prodajom SNHO-a zaobilazi taj rizik…ali naravno, to je samo moje razmišljanje potaknuto najnovijim prijedlozima podjele SNHO-a….
Moje mišljenje je da se ovo razdvajanje (ako prođe) radi isključivo zbog prodaje LRH-a preko SNHO. Dakle, iz SNHO-a se izdvajaju biznisi koji nemaju veze s LRH, a kupac SNHO-a dobiva LRH-a bez potrebe da se pita nešto g. Dujmića. Dakle, ove dionice koje dioničari SNHO dobivaju su samo dodatak, dok će pravi dobitak ostavriti kad se SNHO proda po cijeni koliko stavrno vrijedi LRH-a. E tu se bojim za dioničare LRH-a da ne ostanu kratkih rukava…
Može malo pojašnjenje oko zadnje rečenice? Zaključujem da bi rađe držali SNHO nego LRH direktno u slučaju prodaje LRH.
A prije ste pretpostavili da ukoliko dođe do prodaje u SNHO ostaje samo taj duio u LRH.
Ne provociram, samo gledam što sam krivo shvatio 🙂