Smanjili im PDV, a oni digli cijene: Kava 25 kuna, pizza 65, koktel 100…

Naslovnica Forum Komentari članaka Smanjili im PDV, a oni digli cijene: Kava 25 kuna, pizza 65, koktel 100…

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“…u Hrvatskoj imamo još uvijek u ugostiteljstvu preko 250 parafiskalnih nameta i davanja, jedno od najvećih stopa u Europi’, tvrdi Tonči Glavina iz Hrvatske interesne udruge ugostitelja.”

Ima puno nameta ali baš me zanima koliko čiste love ostane na jednoj kavi od 25kn – 20kn? Čisti bezobrazluk… ali ako ide – očito ljudima ne smeta…

Koliko je meni poznato, kava kosta oko 1.80kn komad…sve ostalo je zarada…

a nista onda cemo ko englezi kavicu u termosicu pa u setnju 😀

mi smo ipak zemlja slučaj

Ako je PDV manji a cijene veće to je dokaz (po 100-ti puta) da smanjenje PDV-a ne smanjuje cijenu dok ga povećanje proporcionalno diže.

Mislim da je ova tema sada apsolvirana!

Jos jedan u nizu debilnih clanaka o cijeni kave kakvim se bombardira hrvatska javnost godinama.

Ako netko moze prodati kavu za 25 kuna, zbog cega bi je prodavao za 5 kn. Da li bi vi prodali svoj stan po 300 eura kvadrat, ako ga mozete prodati po 1500 eura?

Cijenu kave odreduje ponuda i potraznja. Ako ljudi nisu spremni platiti 25 kuna za kavu onda ce ugostitelj smanjiti cijenu. Ako je na prodaji kave ogromna zarada onda ce se okolo otvarati kafici i povecana potraznja ce smanjti marze. Ako se od prodaje kave nemoze zivjeti kafici ce se zatvarati i ponuda ce padati.

Pravo pitanje je zasto strancima nije skupo platiti 3 eura za kavu, a domacim jeste. Zbog cega je kupovna moc hrvatskih gradjana 3x manja od kupovne moci njihovih gostiju.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

to što se događa sa uslugom i cijenama na na špicama turistićkih destinacija u toku sezone, na koje se ovaj ćlanak i odnosi, je sve samo ne “ugostiteljstvo”…naime, ti tzv”ugostitelji” koji su uglavnom u najmu poslovnih prostora i terasa u 2-3mj sezone osrednjom ponudom i uslugom te visokim cijenama nastoje zaraditi za godišnje troškove najma lokala, komunalja, smještaj sebe, svojih obitelji, personala, troškove poslovanja, poreze, paraporeze i sl. te uz sve to još i donjeti doma parsto tisuća kn. čistaka…

fiskalizacijom im se bitno smanjio prostor manipulacijama, za tržište ih nije briga jer su u uglavnom sezonski unajmljenim punktovima turistićkih destinacija, pa stoga niti ne treba ćuditi povećanje cijena unatoć smanjenju Pdva…na kraju, i trajekti imaju jednu cijenu van sezone , 30% višu u predsezoni i do 100% višu u sezoni, tako je i sa hotelima i sa dućanima i sa svime ostalim poslovnim subjektima koji za 2 mj. sezone nastoje zaraditi za cijelu godinu

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@Barbosa

To trebas pitati XY-a posto je on najveci zivuci autoritet za turizam u Hrvatskoj.

Kako ce hrvatski turizam konkurirati Spanjolskom, Ciparskom, Portugalskom koji imaju 2-3x dulju sezonu i namoraju dizati cijene da bi kompenzirali gubitke u 9 mjeseci kada u Hrvatskoj nema turista?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Jos jedan u nizu debilnih clanaka o cijeni kave kakvim se bombardira hrvatska javnost godinama.

Clanak je odlican i moze posluziti kao dokaz svim narikacama nad prevelikim porezima, da nisu porezi ti koji unistavaju drzavu nego lijenost i uskocki mentalitet prosjecnog stanovnika ‘rvatistana koji bi u godini dana htio “zaraditi” dovoljno za cijeli zivot…

*Twixer
Ima svijetlih primjera koji konkuruiraju grčkoj ili španjolskoj ali u globalu ovo u Hr se ne može nazvati “Turizam i ugostiteljstvo ” nego špekulacija kojom Hr država i Hr građani skupo prodaju 2 mj. mora i sunca…pa samo cestarina od krapine do splita košta 300+kn u jednom smijeru dok se u Sloveniji ili Austriji za 7-10 Eur voziš 10 dana

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Clanak je odlican i moze posluziti kao dokaz svim narikacama nad prevelikim porezima, da nisu porezi ti koji unistavaju drzavu nego lijenost i uskocki mentalitet prosjecnog stanovnika 'rvatistana koji bi u godini dana htio "zaraditi" dovoljno za cijeli zivot…

Nažalost sezona traje 2 mjeseca, i ljudi pokušavaju zaraditi u ta dva mjeseca.
S druge strane ja živim u turističkom mjestu i to vrlo poznatom, i ovdje se nemože naći kavu za 20 ili 25 kuna. U te priče sa Nove TV gdje oni nađu kafić u Hrvatskoj koji drži takve cijene i onda to predstave kao normalnu cijenu kave u HR može povjerovati jedino dijete.

Od 100 kafića u jednom će se naći takva cijena kave, ostali su oko 7 kuna.

S druge strane, zašto ljudi ne bi zaradili ako je netko spreman platiti tu cijenu? Imamo li slobodno tržište, ili je možda najbolje da nam Nova TV svima odredi cijene, plaće, davanja…

P.S. Nisam ugostitelj, dapače često mi idu na živce, ali ako oni mogu tu kavu prodati za tu cijenu, pa neka prodaju, meni neće sigurno, ali trabunjanja novinara da će se smanjenjem PDV-a smanjivati i cijena bez kompletne analize troškova je samo to …trabunjanje.

Tko ne vjeruje, neka pokuša otvoriti obrt/firmu na nekom od naših otoka, i neka živi i radi cijelu godinu. Kada u 6 mjeseci godišnje na ulici nema 20 ljudi u cijelom danu… Krenite i obogatite se, to je naš “rvacki mentalitet”, početno ulaganje samo 400 kn u obrtnicu…

New Report

Close