Dobro da ima K/P, hi,hi,hi strah me pomisliti što bi inače stavio?
Hvala na komplimentu bljedoliki brate Elvare, no ti ne shvatiti svu dubinu mojih misli. Ja uskoro doći u emisiju kod B.Bilića – Misli 22. stoljeća – onda ti tek shvatiti svu dubinu mojih dimnih signala.
Howgh
[smiley2]
Kupih 94 komada…. hehehe[smiley11]
JUNAK NOVOG HRVATSKOG KAPITALIZMA
Najbogatiji Dalmatinac
Splitski poduzetnik i mecena Juroslav Buljubašić izgradio je poslovno carstvo na nekonvencionalnoj filozofiji kapitalizma, bavi se telekomunikacijama, inženjeringom, trgovinom, brodskim prijevozom, i bankarstvom, ali u svojim brojnim tvrtkama ne želi biti većinski vlasnik, radije koristi financijske usluge investicijskih fondova nego banaka, a najveći je zagovornik razbijanja monopola Jadrolinije na prijevoz putnika na Jadranu te Hrvatskog Telekoma na fiksnu telefoniju Vlasnik je dvaju stometarskih trajekata, flote katamarana i 18.000 priključaka kabelske televizije i Interneta u Splitu
Malo tko će u Splitu znati točno reći što znači kratica SEM. Ali ako upitate tko je SEM (Split Elektromont) svi će znati da govorite o splitskom poduzetniku Juroslavu Buljubašiću, o desetak tvrtki koje je osnovao, njegovim poslovnim partnerima, o suvlasništvu i vrlo uspješnom menadžerskom timu, te posebno, o vlasničkom, upravljačkom i razvojnom modelu koji je u Hrvatskoj prvi lansirao upravo Buljubašić. Juroslav Buljubašić ima 42 godine i 20 godina poduzetničkog staža, bavio se elektronikom i telekomunikacijama, ulagao u kabelske i satelitske sustave, a njegove su se tvrtke bavile inženjeringom, trgovinom, ugostiteljstvom i bankarstvom. On je vrlo često sponzor i mecena mnogih splitskih sportskih i javnih manifestacija, kultno ime splitske poslovne, a iz sjene, čak i političke scene.
JUROSLAV BULJUBAŠIĆ, NAVODNI SPIRITUS MOVENS LISTE
VELOG MISTA, OBJAŠNJAVA ŠTO JE PRETHODILO
NJIHOVOJ PODRŠCI HDZ-u I ŠTO SADA SLIJEDI
Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić slovi kao spiritus movens ovdašnjih poduzetnika, pa se uz njegovo ime vezuje i ideja o izlasku poduzetnika i obrtnika na lokalne izbore u Splitu. Sada, kada je njihova Lista Velog mista dala podršku HDZ-u, vrijedi se osvrnuti na motive s kojima su oni ušli u izbornu utakmicu, Juroslav Buljubašić: “Tko se pamti u Splitu: Dioklecijan, Marmont, Bajamonti, Tito. Nije uopće bitno koje su ideološke opcije bile nego što su napravili za grad”sve sumnje vezane uz njihov angažman, te raspraviti što sada slijedi. Buljubašić objašnjava:
– Ideja o izlasku na izbore krenula je od Ilije Naletilića i Silvana Bralića. Oni su me nazvali i pitali bi li se Hrvoje Marušić i ja, budući da smo u vodstvu Hrvatske udruge poslodavaca, i još netko od poduzetnika uključio. Budući da je HUP nestranačka organizacija, kazali smo im da se možemo uključiti kao pojedinci. Ideja je po meni bila dobra da se pokuša poduzetnike, obrtnike i građane koji žive od svog rada prikazati u drugom svjetlu od onog u kakvom ih prikazuju političari. Zato sam podržao ideju i dao maksimalno koliko sam mogao da se razvije.
Dajte vi nama podršku!
U početku je bilo nesuglasica između samih poduzetnika kad se formirala lista. Neki su demantirali da su na njoj, da su stavljeni bez svoga znanja.
Nisu to bile nesuglasice. Možda su nekad interpretacije bile takve da se netko vidio na njoj, a nije želio, a drugi je želio, a nije ga bilo. U stvari, Lista Velog Mista bila je otvorena za sve obrtnike i poduzetnike. Imate primjer Svaguše koji je prvo htio na listu, onda jedno vrijeme nije htio, pa je sad na kraju opet htio. Mi smo stalno otvoreni za sve one koji rade i stvaraju.
Koji je bio povod ulaska poduzetnika u politiku?
Većina poduzetnika radi na prostoru Splita i Splitsko-dalmatinske županije i cilj nam je da se i Grad i Županija razvijaju. Mi ovdje participiramo i u dobrom i u lošem. Grad s potencijalom koji ima – ljudskim, kulturnim, turističkim, a što sve nije dovoljno iskorišteno, zaslužuje BDP od 20 tisuća eura, a ne ovih skromnih pet tisuća koliko sada ima. A to tako nije zato što nije sređeno tržište, odnosno nisu napravljeni uvjeti da se poduzetnici, obrtnici i druge slobodne djelatnosti razvijaju kako trebaju. Možete samo zamisliti koja se priča može napraviti oko Dioklecijanove palače, oko splitskih sportaša koji su jedan brand u svijetu, koliko je potencijala na sveučilištima. Imamo puno bistre omladine, ali obrazovni sustav nije takav da ti studenti poslije daju dobre rezultate. Mi smo da se sve to skupa pokrene, a mislimo da možemo i da nakon četiri godine koliko će naši ljudi biti vijećnici situacija više neće biti kao prije.
Pregovarali ste i s koalicijom Splitski đir (SDP,HNS,HSU,HSS) i s HDZ-om i na kraju ste dali potporu HDZ-u nakon što je ta stranka, zapravo, podržala vaš prijedlog većine članova Poglavarstva.
Nakon prvih razgovora, nismo dali podršku ni jednoj listi jer su obje bile malo isključive. Splitskom điru nismo dali podršku zato što je stajao tvrdo na stajalištu da je to unaprijed dogovorena koalicija koja mora popunit Poglavarstvo po kriterijama stranaka koje je predstavljaju. Znači, svaki ima unaprijed dogovoreno da mora dati, napamet govorim, donačelnika ili pročelnika ili poglavara. Mi smo to uvažavali jer je to politička praksa kakva se do sada radila, ali nas nije zadovoljavala. HDZ je, opet, izišao s imenima koja za Velo misto nisu bila prihvatljiva jer ne možete nekome tko govori nešto loše o nama, a na taj način ne čini nešto dobro gradu, poduzetnicima ili obrtnicima i drugima, dati povjerenje i dići za njih ruku. Zato smo odbili obje liste i rekli: “Dobro, da vidimo hoće li netko nama dati podršku!”. Mi smo poslali poziv strankama i dobili podršku od HDZ-a i naknadno iz HSP-a. Nakon toga smo sastavili svoj prijedlog i kazali ukoliko nam date podršku za ove ljude mi ćemo vama dati podršku za mandatara. To je napravio Zvonimir Puljić.
Trač partija
Nakon što je objavljeno da će Velo Misto i HDZ formirati vlast, odjednom svi znaju kako je to dogovoreno deset dana, tjedan dana prije izbora. Jesu li te priče utemeljene ili su im povod Vaši dobri odnosi s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem.
To obično dolazi iz sredina koje nemaju duha ili su zlonamjerne. Dobar jesam, zapravo, mislim da imam korektan odnos i s Predsjednikom i s premijerom i drago mi je da su i jedan i drugi na mjestima na kojima jesu. Isto tako imam dobar odnos s Vesnom Pusić, predsjednicom HNS-a, i s Mladenom Bajićem, glavnim državnim odvjetnikom. Hrvatska je mala, svi se međusobno znamo, ali nikada ni jedna od tih osoba nije utjecala na mene, znaju da sam dovoljno svoj kao što ni ja ne bih mogao utjecati na nekoga od njih. Ja ne bih mogao utjecati na Mladena Bajića da me sutra ne zatvori, ali bih možda mogao lobirati kod predsjednika da me pomiluje. Ha, ha… To su ljudi koji imaju svoje stavove i na kraju krajeva pokazali su dobre rezultate jer su na tim mjestima gdje jesu.
Ja isto volim tračati, u firmama u kojima sam suvlasnik ako nema trača ja ga znam sam pustit pa da vidim hoće li se vratiti za 10, 15 dana. Ali, to nisu zlonamjerni tračevi, to su tračevi ovako u splitskom duhu. Sad kad sam vidio da to dolazi iz kužine mojih prijatelja Veljana i Urlića, onda sam ja plasirao dva, tri trača o njima pa ćete vidjeti kad za sedam dana dođu do njih.
Te priče o dogovoru poduzetnika i HDZ-a prije izbora neosnovana su nagađanja i podcjenjivala bi Klub, a ja ne želim da se to desi jer ljude iz Kluba Liste Velog mista ja bih rado vidio u jednom dioničarskom društvu i mislim da bi čuda napravili. Svi oni imaju svoje ja, imaju što za reći i sve što kažu kvalitetno kažu. Sve odluke na tom Klubu su bile jednoglasne, samo je jednom jedna doktorica bila suzdržana.
Nakon što ćete zajedno s HDZ-om pokušati formirati vlast prigovara Vam se da ste se ideološki opredijelili.
Gledano ideološki sigurno sam ljeviji, ako je antifašizam biti lijevo. Cijenim to što nam je on od 1945. do 1990. donio i mislim da je tu bilo puno, puno pozitivnih stvari. Sigurno sam veći antifašist nego dosta ljudi koji su sada u SDP-u i ne dajem nikome pravo da uzima za sebe jednu stvar. Mislim da za grad uopće nema ljevice i desnice, a i u samom Klubu puno je, ideološki gledano, različitih ljudi. Ima čak više lijevih nego liberala i desnih.
Ipak, otkako ste se odlučili za Puljića kao mandatara i javno su izrečene na račun članova Kluba neke primjedbe poput onih da će se neki morati zamisliti kad budu prolazili gradom.
Do 2000. godine sam osobno primio dosta udaraca ispod koljena od HDZ-a. Bio sam žestoko protiv vlasti HDZ-a. Isto tako, uvidjevši od 2000. do 2004., kad je došla ova koalicija, da je sistem ostao isti, da se ljudi ne gledaju po stručnosti nego da se gledaju isključivo je li “naš” ili “njihov” – Silvano Bralić i ja smo izašli iz HNS-a 2000. Inzistirali smo i inzistirat ćemo da se ljudi gledaju prema stručnosti, a ne prema političkoj opredijeljenosti. Kad biram direktora neke svoje tvrtke ja ne mogu birati nekoga jer mi je on iz sela, jer mi je dobar s ocem ili mi je simpatičan zbog svjetonazora, nego ga biram prema programu koji smo napravili i koji on može provest. I te standarde želimo nametnuti u gradu Splitu, a hoćemo li uspjeti vidjet ćemo. Tražit ćemo da se samo stručnost gleda, a ne ideologija i, uostalom, tako smo posložili Poglavarstvo.
Što kažu “kokoši”
Kažu da je pustiti poduzetnike u gradsku upravu isto kao i pustiti lisice u kokošinjac?
Mi jesmo lisice, ako je onaj tko je to rekao kokoš. Pogledajte od koga je sastavljen američki Kongres, njemački Bundestag, talijanski Parlament. Sastavljen je od ljudi koji su nešto u svom životu napravili, ne mislim samo na one koji su stvorili bogatstvo nego i one koji su napravili uspjeh u svojoj struci, da je priznati odvjetnik, vrhunski likar, dobar meštar od zanata. Takve želimo u Klubu i u Gradskom vijeću. Da ne budu kao da ih je more izbacilo, da su zalutali u vijeća, nego da imaju svoju viziju kako Grad i Županija trebaju izgledati.
Jeste li s HDZ-om sada zato što je ta stranka vladajuća na državnom nivou, kako vam se predbacuje.
Ima jedan vic o Vuku Draškoviću. Nakon saobraćajne nesreće primio Draškovića neki seljak i ugostio ga. Ubio kravu, tele, ovce, liječio ga dva dana, davao mu rakiju, njegovao ga. I kad se Vuk malo oporavio i ide ća, jer je to bilo ono predizborno vrijeme, pita ga: “Pa, domaćine, sada kad si me tako ugostio hoćeš ti i da glasaš za mene”. A seljak mu odgovara: “Ne, kad pobjediš onda ću glasat za tebe”. Možda oni prepričavaju taj vic, i ako ga prepričavaju – ok. Vidite, Branko Poljanić, predložen za resor urbanizma, neće se moći izvlačiti da mu GUP kasni jer su ga kočili Županija i Ministarstvo. Neka uhvati za ruke Jerka Rošina i neka zajedno riješe probleme koje mogu raditi birokrati. Ako nakon šest mjeseci ne donesu GUP, naše ruke idu dolje. Mi smo pizde ako poslije tih šest mjeseci oni ostanu na vlasti, a ne naprave GUP. Onda bi drugovi bili u pravu kad govore da bismo se mi možda morali sakrivati kad prolazimo kroz grad. Ali, sada nisu u pravu. Mogu im kazat da ima njih koji su bili naslonjeni malo na društveno, malo na privatno, pa da bi se već sada morali sramiti.
Ja se slažem da su i posao i politika ozbiljna stvar, ali stvari se ne smiju shvaćati tragično. Moraju to gledati kao utakmicu – jedan put pobijediš, jedan put izgubiš. Gleda se rezultat. Mislim da će ekipa Velog Mista uspjeti nametnuti Poglavarstvu da da rezultat, da se pamte nakon šest, sedam mjeseci, dvi, tri godine dana da su nešto napravili. Tko se pamti u Splitu: Dioklecijan, Marmont, Bajamonti, Tito. Nije uopće bitno koje su ideološke opcije bile nego što su napravili za grad.
To vam je razgovor s Juroslavom Buljubašićem i novinarkom slobodne dalmacije.
Počima i graditi marinu vrijednu između 120 i 150 milijuna eura…..
Splitski poduzetnici Juroslav Buljubašić i Zvonko Kotarac koncem godine planiraju početi gradnju suvremene marine na Žnjanu, vrijedne između 120 i 150 milijuna eura. Prema novom GUP-u, luksuzna marina bi se smjestila na potezu od crkve Gospe od Žnjana do uvale Duilovo.
Ideja stara tri godine
Imala bi oko 100 vezova za megajahte do 100 metara dužine te oko 200 mjesta za manje jahte i brodove.
— Iako ideja o gradnji marine na Žnjanu postoji već tri godine, projekt nismo mogli konkretizirati prije donošenja GUP-a i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji očekujemo u rujnu. Nakon što taj akt bude usvojen, poslat ćemo konkretnu ponudu Gradu te predstaviti projekt koji ide na doradu, jer se tržište u tri godine okrenulo naopako. Naime, na Jadranu je sve više i više megajahti, dužih od 30 metara, čiji vlasnici traže adekvatan privez i dobru uslugu — ističe Kotarac.
Servis u Dugopolju
Buljubašić i Kotarac, zajedničkim snagama do nove marine/Joško PONOŠPo njegovim i Buljubašićevim zamislima, ostali sadržaji na kopnu bili bi u funkciji marine, dok bi se servisne usluge izmjestile u Dugopolje. Budući da se radi o istočnoj strani Žnjana, plaže bi ostale nedirnute.
— Sredstva za gradnju marine nisu problem, nego spora administracija. Treba znati da bi se tijekom radova i nakon otvaranja zaposlilo više od tisuću ljudi. Istočni dio grada dobio bi pri tome nove sadržaje — smatra Buljubašić.