Solaris je reevalorizirao imovinu 2004. i još nešto malo prošle godine. I da im ne opale porez na dobit na cjelokupan iznos reevalorizacije to su ubacili u rezerve i sada svake godine dio oduzimaju iz rezervi i pišu u prihod. Prije je po računovodstvenim standardima to išlo u sveobuhvatnu dobit, a unazad zadnjih par godina se piše u ostalu dobit. To objašnjava i nešto viši book od ostalih turista jer im je imovina ipak više fer vrednovana nego dobrom djelu ostalih koji zemljište i zgrade koje nisu potpuno obnovljene pišu po cijenama iz privatizacije.
Jel ne bi trebalo ovaj put tu istu imovinu revalorizirati ovaj put na 50% gore? Barem. 2004 – 2017. Hm.
Ovako to izgleda u mene za ttm 3Q 16
EV 1’034’482
TK 578’414
DO 487’783 (bez odgodenih poreznih obveza)
KO 32’338
Novac 20’446
Zajmovi 43’607
EBITDA 140’000 (na godišnjoj razini je oko 30mil od revalorizacije)
na 1085,90 je EV/EBITDA 7,39
EV/EBITDA 9 = 1510
EV/EBITDA 10 = 1772
EV/EBITDA 11 = 2035
Sto mene osobno cudi da je toliko nezapazeno prosla vijest o investiciji u konvencijski centar. Radi se o 7,5 mil Eura (80% banka – 20 % vlastita sredstva) ciji je povrat 8,5 godina ??? Volio bi vidjeti studiju ali povrat se racuna na neto dobit, a ako nastave s dosadasnjom politikom amortizacije imamo abnormalno isplativu investiciju (ipak bi trebalo vidijeti studiju).
EV 1'034'482
TK 578'414
DO 487'783 (bez odgodenih poreznih obveza)
KO 32'338
Novac 20'446
Zajmovi 43'607
EBITDA 140'000 (na godišnjoj razini je oko 30mil od revalorizacije)
EV/EBITDA 9 = 1510
EV/EBITDA 10 = 1772
EV/EBITDA 11 = 2035
Sto mene osobno cudi da je toliko nezapazeno prosla vijest o investiciji u konvencijski centar. Radi se o 7,5 mil Eura (80% banka – 20 % vlastita sredstva) ciji je povrat 8,5 godina ??? Volio bi vidjeti studiju ali povrat se racuna na neto dobit, a ako nastave s dosadasnjom politikom amortizacije imamo abnormalno isplativu investiciju (ipak bi trebalo vidijeti studiju).
Ako je minimalno za turiste ovo što vi kažete: EV/EBITDA 9 = 1510, čini mi se da je ovo jako dobra investicija, jer se na LRH koji je na EV/EBITDA 9 konstantno kuka kako su jeftini, evo drago mi je da se još može nešto dobro upikati, inače i na blogu ima jako dobar grafikon iz listopada 2016 koji puno govori o SLRS.
Solaris je reevalorizirao imovinu 2004. i još nešto malo prošle godine. I da im ne opale porez na dobit na cjelokupan iznos reevalorizacije to su ubacili u rezerve i sada svake godine dio oduzimaju iz rezervi i pišu u prihod. Prije je po računovodstvenim standardima to išlo u sveobuhvatnu dobit, a unazad zadnjih par godina se piše u ostalu dobit. To objašnjava i nešto viši book od ostalih turista jer im je imovina ipak više fer vrednovana nego dobrom djelu ostalih koji zemljište i zgrade koje nisu potpuno obnovljene pišu po cijenama iz privatizacije.
tata dalibor je to bio objašnjavao, baš na moju upit, ali još nisam shvatio, vrg ga odnio
Koliko ja shvaćam, nema bojazni od poreza – porez na revaloriziranu imovinu se uredno knjiži u odgođenu poreznu obvezu baš kao što se ostalih 80 posto jer je porez je li 20 posto uredno knjiži u rev rezzerve. ALI, POREZ SE NE PLAĆA SVE DO TRENUTKA DOK TE REV REZERVE NE BUDU UNESENE U TEMELJNI KAPITAL. TAKO RAČUNOVODSTVENI ČASOPISI TUMAČE.
Dakle, ti prihoodi na osnovu rev osnovnih sredstava iliti dugotrajne materijalne imovine – to se ne knjiži zbog izbjegavanja poreza, tu je neki drugi ili poslovni ili porezni rezon ili oboje posrijedi. kažem, dalibor je bio objasšnjavao ali ja još ne skužih
EV 1'034'482
TK 578'414
DO 487'783 (bez odgodenih poreznih obveza)
KO 32'338
Novac 20'446
Zajmovi 43'607
EBITDA 140'000 (na godišnjoj razini je oko 30mil od revalorizacije)
EV/EBITDA 9 = 1510
EV/EBITDA 10 = 1772
EV/EBITDA 11 = 2035
dalibor i ostale tatr ovdje povrat rtačunaju ne u neto dobiti, nego u ebitdas. to hoće reći da ugo grupa kroz 8.5 godina misli natući onoliko ukupono ebitda koliko su uložili tj. 58 milja iliti ca 7 milje kn godišnje.
To bi dalo povrat od oko 12 posto = 12 posto x 8.5 godina jednako ca 100
Zahvaljujem na doprinosu andeo1, vaš izračun mi se čini najtočniji. Odgođene porezne obveze se ne računaju u EV budući da je EBITDA kako joj ime kaže bez poreza 🙂
Investimir, da su 2004 to upisali u kapital morali bi platiti skoro 200 milijuna poreza na dobit – što bi ih poprilično unazadilo ako ne i odvelo u propast. U teoriji oni su taj porez razdijelili ovako na 30 godina po 5-6 milijuna na godinu. Ali, budući da štimaju amortizaciju da im je dobit na pozitivnoj nuli, efektivno izbjegavaju platiti porez na dobit. Ali će opet za desetak godina imati hotele koji su još u dobrom stanju, ali im je vrijednost u knjigama značajno podcijenjena zbog amortizacije.
A kongresni centar mi se čini kao mudra odluka. Pred i posezona u središnjoj dalmaciji za razliku od Istre i Dubrovnika je jako slaba, iako klima u 6. i 9. mjesecu u Šibeniku uopće nije loša za kupanje, a i 5. i 10 mjeec su još uvijek vrlo ugodni, tako da je kongresni centar vjerojatno najbolji put prema podizanju popunjenosti u pred i posezoni.
Da, revalorizacija s jedne strane uzrokuje da moramo platit porez, ali s druge strane omogucuje vecu amortizaciju (jer revalorizina imovina vise vrijedi). Sve je to ODGAĐANJE, al kad se na to doda slozena kamata, vidjet cemo da je jako dobra stvar za kompaniju. I vidi se da se zeli stvoriti cim veca nova vrijesnost koja ce se kad-tad nama vlasnicima isplatiti…
Znači vlada konsenzus da je na ovim razinama ovo dobra investicija.
Hvala kolegama koji su se potrudili malo bolje razložiti numeriku, sada i u perspektivi.
Da, kongresni centar je dobra stvar. Ali treba ga i puniti. Valjda znaju što rade.
Mislim da ćemo slične stvari gledati (uskoro) i na ARNT.
Možete pojasniti na što misliti? Inače se tamo jedva nešto piše što mi je nevjerojatno…