SLRS (Solaris d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SLRS (Solaris d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

EV/EBITDA 6,36

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Uspoređujući NK i K izvješće Vranjic po ovome dobit 10 milja u odnosu na 7 lani. Moram priznati da su rezultati iznad svih mojih očekivanja 🙂

tako sam i ja zavrsio jedne godine za 1.maj u koncentracionom kampu solarisa na 3 dana.. ispijao po 4-5 kava po 15 kuna dnevno od dosade, a zavaljali su me i za jedno uzasno dalmacijavino kastelet mislim da je bilo.. ogavan je to napitak bio, a kostao je 120 kuna..inace najjeftiniji u ponudi. mom rodji i njegovom klincu su uvalili i minigolf gusarski za 50 kuna (jedan stap, 2 su vec 100 kuna), dok je "dalmatinsko selo" bilo zatvoreno.. popio sam i pivu na gusarskom brodu. pizza nije bila losa u nekoj kakti konobi, al isto mnogo skupo sve u svemu.. gubitak novaca, zivaca i vremena. lijep je okolis i to.. ali nikad vise

Ovaj konclogor sad i po svim brojkama na mojedionice (EV/EBITDA 6,5!!!; P/B 0,54 ; P/S 1,35!! a i P/E je sad konačno prikazan kao prihvatljiv unatoč i dalje napumpanoj amortizaciji) postaje najjeftiniji konclogor na Jadranu 🙂

Kod Solarisa treba malo dublje zagrebati da se izbace brojke.
Kao prvo portal s kojeg ste skinuli brojeve nije uzeo u obzir broj vlastitih dionica?
Tržišna kapitalizacija umanjena za 13,77% vlastitih dionica je 420 mil a ne 487 mil

Samim time EV treba umanjiti za tih 67 mil, a onda bi ja to umanjio i za 142 mil odgođene porezne obveze, što EV smanjuje na 900 mil kuna. Ako je EBITDA 170 mil to daje EV/EBITDA 5,3 !!

Pa čak i da zanemarimo ove moje korekcije do neke valuacije od 9,5 sa 6,5 tržišna kapitalizacija mora narasti za 3 EBITDA tj za 510 mil. što je oko 950 kn po dionici rasta !!!

2x sam prolazio kroz izračun jer sam mislio da sam se nešto zabunio.

A ako uzmem u obzir i ovih 200 mil kuna koje po meni nebi trebali uvećavati EV matemetika izgleda ovako:

9,5 EV/EBITDA = 9,5 x 170 mil = 1615 mil
umanjujemo za 488 mil dugoročnog duga bankama i još 32 kratkoročnog, te dodajemo novac na računu (20) i dane zajmove (43)
1615-488-32+20+43 = 1.158 mil / 532.659 dionica = 2.173 kn po dionici ?????

Dajte nek me netko prekontrolira jer ili ovaj lijek protiv prehlade ima neke nuspojave kod mene ili su svi na nekim tabletama?

Nemoj misliti na m2!

Treba naravno oduzeti poveliki diskont zbog vlasničke strukture/floata, ali i da ostatak turista nije odradio boom u zadnje vrijeme a SLRS nije (lani u ovo isto vrijeme je bio skuplji nego danas) ovo je deeeeebelo podcijenjeno.

od turista ovo je najbolji i najjeftiniji turista uvjerljivo s tim da je po meni najveci problem vlasnicka struktura Solarisa i moguci delisting za to imaju itekako dovoljan broj glasova dovoljan primjer Sunh

Vlasnička struktura je kod SLRS ista već ohoho godina (nije ista situacija kao kod SUNH) i to su mogli bez buke davno obaviti, sad bi bilo puno “bučnije”. Izglednija mi je eventualna prodaja, pa ako mogu na ćoravo glumit babu Vangu najvjerojatnije Turcima. Em su već prisutni u Šibeniku, em su ‘vaki konclogori njihov turistički bread&butter.

Kod Solarisa treba malo dublje zagrebati da se izbace brojke.
Kao prvo portal s kojeg ste skinuli brojeve nije uzeo u obzir broj vlastitih dionica?
Tržišna kapitalizacija umanjena za 13,77% vlastitih dionica je 420 mil a ne 487 mil

Samim time EV treba umanjiti za tih 67 mil, a onda bi ja to umanjio i za 142 mil odgođene porezne obveze, što EV smanjuje na 900 mil kuna. Ako je EBITDA 170 mil to daje EV/EBITDA 5,3 !!

Pa čak i da zanemarimo ove moje korekcije do neke valuacije od 9,5 sa 6,5 tržišna kapitalizacija mora narasti za 3 EBITDA tj za 510 mil. što je oko 950 kn po dionici rasta !!!

2x sam prolazio kroz izračun jer sam mislio da sam se nešto zabunio.

A ako uzmem u obzir i ovih 200 mil kuna koje po meni nebi trebali uvećavati EV matemetika izgleda ovako:

9,5 EV/EBITDA = 9,5 x 170 mil = 1615 mil
umanjujemo za 488 mil dugoročnog duga bankama i još 32 kratkoročnog, te dodajemo novac na računu (20) i dane zajmove (43)
1615-488-32+20+43 = 1.158 mil / 532.659 dionica = 2.173 kn po dionici ?????

Dajte nek me netko prekontrolira jer ili ovaj lijek protiv prehlade ima neke nuspojave kod mene ili su svi na nekim tabletama?

@daliborp
Mislim da je izračun OK.
U stvari, kao da imam deja vu, jer mi se čini kao da smo isto radili prije točno godinu dana analizirajuči prošlogodišnji izvještaj.
Pa koga zanima neka se vrati par stranica unazad….

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Meni izgleda nestvarno i bez uzimanja u obzir vlastitih dionica i odgodene porezne obveze, ali 5,3 je bas brutalno. Kad tad mora konvergirati prema realnijim vrijednostima. Nekad je lijepo gledati i kako se pracka napinje.

Samo evaluacije na pokazuju 1200 nego preko 2000 kuna.
No ipak sam ja i pogriješio. EBITDA nije 170 mil. Zaboravio sam da se ovdje mora ispravljati za ostale prihode koji su rezultat amortizacije na revaloriziranu imovinu. Na godišnjoj razini radi se o 30 mil kuna.
Dakle projekcija EBITDA (ttm) je 140 a ne 170 mil kuna.

9,5 EV/EBITDA = 9,5 x 140 mil = 1330 mil
1330-488-32+20+43 = 873 mil / 532.659 dionica = 1639 kn po dionici

Na trenutnoj cijeni to je oko 6,22 EV/EBITDA. Dug je na razini 3,7 EBITDA

Mislim da nas ove godine čeka poništavanje vlastitih dionica ili nešto drugo sa njima jer
ZTD je vrlo ograničavajući po tom pitanju i rekao bi da su i vremenski rokovi koji ZTD propisuje tu.

Meni bi se više svidjelo da uprava te dionice proda nekom mirovincu ili fondu, ali naravno po primjerenoj cijeni. Zašto se financirati samo kreditima.

Nemoj misliti na m2!

jednog lijepog dana ću shvatiti te izvanredne prihode s naslova amortizacije. jednog lijepog dana.

pa i drugi revaloriziraju, npr alfabet, pa svejedno ne knjiže nikakve prihode s te osnove. neka caka ili neki inreres tu mora biti kod solarisa, ali ne razumijem koji.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

je gospon Daliborop sve bi to i bilo donekle tako da se podvuce crta poslovanja sa 3 q 2016 ali prosle godine Solaris je u 4q imao gubitak iz poslovanja od -53 mil kn i na financijskim transakcijama 16 mil kn kumulativni gubitak Solarisa za 2015 godinu u 4q bio je 69 mil kn probajte sad izracunati fer vrijednost.Dalje vjerujem da ce se trezorske dionice ponistiti skoro to znaci da ce br 1 u Vlasnickoj strukturi doci na 90.7 posto vlasnistva meni dosta dovoljno mi je reci FRNk,MMTZ,BDSS,CHAg,Sunh i da dalje ne nabrajam sta se sve po njuskalima vrti,imali ste jucer cijeli dan i dobr dio petka pa zar dionica nebi trebala na nesto ovako ocito jeftino drukcije reagirati a ne sa sramezljivim bidom na 740 ako je vama jeftino a je po ovoj cijeni i meni je jeftino ali nevidim da se neko bas trga za ovu dionicu. Zadnji u top 10 ima svega 400 kom Solarisa tj cca 300k nebudite blesavi ovo je Zse i sve se unaprijed zna svako svoje novce tesko zaradjuje ali po meni ( to je moje misljenje jer se nesjecam kad je netko veliki poklonio nesto nama malima na ZSE) nesto ocito ovako jeftino a nelikvidno budi krajnji oprez.

New Report

Close