Jedna stvar me muči – ako imaju 85 000 vlastitih dionica i ako ih knjiže po nominali od 300 kn, pa gdje je tih 25 milja u bilanci tj u kojoj stavci aktive su to ugurali jer gledam i ne mogu naći, a moralo bi biti unutra jer ne razumijem što je pjesnik htio reći ovime
5.4.3. Rezerve iz dobiti
Rezerve iz dobiti iskazane u bilanci na dan 31. prosinca 2014. godine u iznosu od
9.593.340 kn (31. prosinca 2013. godine 9.593.340 kn) formirane su u ranijim razdobljima
temeljem izdvajanja u zakonske rezerve.
U okviru ove pozicije iskazane su i rezerve za vlastite dionice u iznosu od 21.281.390 kn
(2013.g. -17.981.158 kn), meutim, kako se u okviru pasive iskazuje i vrijednost vlastitih
dionica u istom iznosu ali kao odbitna stavka, to je rezultat iskazan u bilanci po osnovi
vlastitih dionica jednak nuli.
Inae u 2014. godini izvršen je kupnja 4.654 vlastite dionice za što je izdvojeno 3.300.232
kn. Istovremeno su iz zadržane dobiti formirane dodatne rezerve za vlastite dionice u istom
iznosu.
Jedna stvar me muči – ako imaju 85 000 vlastitih dionica i ako ih knjiže po nominali od 300 kn, pa gdje je tih 25 milja u bilanci tj u kojoj stavci aktive su to ugurali jer gledam i ne mogu naći, a moralo bi biti unutra jer ne razumijem što je pjesnik htio reći ovime
5.4.3. Rezerve iz dobiti
Rezerve iz dobiti iskazane u bilanci na dan 31. prosinca 2014. godine u iznosu od
9.593.340 kn (31. prosinca 2013. godine 9.593.340 kn) formirane su u ranijim razdobljima
U okviru ove pozicije iskazane su i rezerve za vlastite dionice u iznosu od 21.281.390 kn
(2013.g. -17.981.158 kn), meutim, kako se u okviru pasive iskazuje i vrijednost vlastitih
dionica u istom iznosu ali kao odbitna stavka, to je rezultat iskazan u bilanci po osnovi
Inae u 2014. godini izvršen je kupnja 4.654 vlastite dionice za što je izdvojeno 3.300.232
kn. Istovremeno su iz zadržane dobiti formirane dodatne rezerve za vlastite dionice u istom
iznosu.
Što ti točno nije jasno?
5.4.3. Rezerve iz dobiti
iznosu.
Što ti točno nije jasno?
[/quote]
zašto imovina od 25 milja u vidu vlastitih dionica nije iskazana u aktivi. tu u pasivi su ju poništili pa ne može biti ni u aktivi, ali kakva je to aktiva gdje 25 milja nikome ne fali
5.4.3. Rezerve iz dobiti
iznosu.
Što ti točno nije jasno?
[/quote]
zašto imovina od 25 milja u vidu vlastitih dionica nije iskazana u aktivi. tu u pasivi su ju poništili pa ne može biti ni u aktivi, ali kakva je to aktiva gdje 25 milja nikome ne fali
[/quote]
Pa za sad ih znači vrednuju po manje od 25 milijuna. Trenutno po 21.458.094. Što je super.
Nisam računovođa, sve što naučim je samouko. Al ono što ja kužim je da je nema u aktivi jer je u pasivi zapravo 0. A aktiva mora odgovarati pasivi. Kupovana je iz zadržane dobiti. Iz zadržane dobiti formirane su rezerve za te dionice. I one su u biti samo zadržana dobit, ali je ta zadržana dobit u formi vlastith dionica. Koje su sada, istina, narasle vrijednosno, ali oni revarolizaciju toga još nisu napravili da se ne iskaže ta dobit, jer na nju ide porez.
Dakle samo zadržana dobit je promijenila formu. Mislim da je tu sve čisto, ništa nije nestalo.
O čemu vi pričate?
Vlastite dionice (trezorske) nisu nikakva aktiva.
Vlastite dionice umanjuju kapital, tj. mogu se kupovati jedino iz rezervi za vlastite dionice koje su u pasivi.
Mislim da se to ne može revalorizirati.
Ako / kad se prodaju onda se može ostvariti kapitalna dobit.
(Prijedlog upravi Solarisa (ali i upraviteljima MF/OIF/AIF fondovima): umjesto zaduživanja kod banaka, prodajte vlastite dionice! Mislim da bi fond-manageri bili zainteresirani. Vidjeti slučaj Arenaturist – mirovinci kupuju veće pakete nakon ponude za preuzimanje)
pa zlatek, upravo u tome i jest poanta – tržišna vrijednost tih dionica je oko 50 milja kn. i to nije vidljivo iz izvješća da solaris ima financijske imovine u vrijednost 50 milja kn. a to nije malo i prilično mijenja dug, ev/ebitda itd. ne znam kako to drugi knjiže, ali ako to nije financijska imovina, onda ni druge dionice ili obveznice isto nisu imovina
Mislim da se to ne može revalorizirati.
Pa ako su knjižene po manje od 300 kuna, ne vjerujem da se u knjigama nekako ne može prikazati ako narastu! Trebalo bi se moći. Ne kažem da je pametno niti potrebno, ali morala bi postojati takva mogućnost. Jer to je nešto što je ostvarilo dobit, samo nije realizirana…
pa zlatek, upravo u tome i jest poanta – tržišna vrijednost tih dionica je oko 50 milja kn. i to nije vidljivo iz izvješća da solaris ima financijske imovine u vrijednost 50 milja kn. a to nije malo i prilično mijenja dug, ev/ebitda itd. ne znam kako to drugi knjiže, ali ako to nije financijska imovina, onda ni druge dionice ili obveznice isto nisu imovina
Pa puno toga u mnogim izvješćima nije vidljivo niti su sve stavka jednoznačne…
5.4.3. Rezerve iz dobiti
iznosu.
Što ti točno nije jasno?
[/quote]
[/quote]
Pa za sad ih znači vrednuju po manje od 25 milijuna. Trenutno po 21.458.094. Što je super.
Nisam računovođa, sve što naučim je samouko. Al ono što ja kužim je da je nema u aktivi jer je u pasivi zapravo 0. A aktiva mora odgovarati pasivi. Kupovana je iz zadržane dobiti. Iz zadržane dobiti formirane su rezerve za te dionice. I one su u biti samo zadržana dobit, ali je ta zadržana dobit u formi vlastith dionica. Koje su sada, istina, narasle vrijednosno, ali oni revarolizaciju toga još nisu napravili da se ne iskaže ta dobit, jer na nju ide porez.
Dakle samo zadržana dobit je promijenila formu. Mislim da je tu sve čisto, ništa nije nestalo.
[/quote]
to apsolutno stoji – pasiva i aktiva moraju biti blizanci. no ako tvrtka zaradi 10 milja, pa 5 milja ima u blagajni, a 5 milja recimo da zajam, onda će u pasivi lijepo pisati – zadržana dobit 10 milja, a u aktivi stavke – novac u blagajni i stavka – kratkotrajna fin imovina imat će iskazano po 5 milja. ili ako za tih 5 milja kupe novi stroj, onda će stavka – postrojenja i oprema biti plus 5 milja. ne može ex nihilo ništa nastati. po sadašnjem izvještaju, oni nemaju niti jednu svoju dionicu tj. nedostaje nam 50 milja kn. rade li svi tako, ja ne znam, ali svaka čast računovodstvenim standardima, pa nije cilj računovodstva zabašurivati stvarno stanje, nego stvarno stanje što vjernije pretočiti u stavke i pripadajuće brojke
Aktiva nije zaradila ništa.
Sve se događa u pasivi. To je “eliminirano” iz kapitala, tog kapitala nema jer su dionice povučene na društvo (društvo ih je emitiralo, prodalo dioničarima, pa sad ponovo otkupilo i povuklo). Te dionice kao da ne postoje. Samo nisu definitivno poništene. Za što treba skupštinska odluka i poništenje dionica u trezoru.
Kapital ostaje isti. Aktiva i pasiva ostaju iste. Samo se smanjuje broj dionica i rezerve za te dionice. Bez obzira koliko vrijede.
Jedino se mijenjaju postoci vlasništva alikvotno udjelu svakog od nas u temeljnom kapitalu (imam nemalu količinu SLRS-R-A )
Jedina je mogućnost da se ostvri kapitalna dobit je da se te dionice ponovo prodaju, kao što sam predložio u prethodnom svom postu.
Te dionice kao da ne postoje
1. prodaju dionice – odjednom imaju 50 milja na računu
2. ponište dionice – odjednom evo dividende od 50 milja/preostale dionice
Znači, imaju 50 milja, ali ne smiju prikazati jer im računovođa ne da. Meni to ne ide u glavu zašto ima tako zločestih računovođa.