***tržište je odmah reagiralo na ovo sjajno izvješće kupnjom…10 dionica po asku
Već duuugo bid-ask spred nije bio manji od 5kn.
@KressoM
siguran sam da dobar dio zasluga što se objavilo KFI pripada i tebi pa stoga zahvaljujem!
Koliko vidim ispada da je Vranjic (tj 62% Vranjica) za 9 mj ostvario 15 mil prihoda i 3 mil dobiti.
@KressoM
siguran sam da dobar dio zasluga što se objavilo KFI pripada i tebi pa stoga zahvaljujem!
Koliko vidim ispada da je Vranjic (tj 62% Vranjica) za 9 mj ostvario 15 mil prihoda i 3 mil dobiti.
Zbilja su se pokazali jako korektnima! Lijepo je da sada imamo i konsolidirano izvješće. Samo neka tako nastave i dalje!
Vranjica čak nešto i ruši EBITDA maržu jer po ovom izvješću oni imaju maržu 38% dok samo Solaris ima 45,5% no to nije tako bitno. Važnije je što sada neke pozicije u bilanci ipak imaju smisao i možemo vidjeti što se događa.
Kao prvo s obzirom na izvještaj sad vidimo da se u Vranjici investira i to od novca koje je tamo uložio Solaris pa možemo već slijedeće godine očekivati veći prihod i zaradu. Do sada nismo znali što se događa sa 48,6 mil financijske imovine. Povrat još naravno nije zadovoljavajući ali 26 mil kuna tamo je još u materialnoj imovini u pripremi što znači da od toga tek trebamo očekivati nekakav rezultat.
Prema mojoj procijeni ako je tih 26 mil bude u funkciji sljedeće godine možemo očekivati da prihod Vranjice naraste za 50% a time onda i zarada. Pošto su brojke male to ne izgleda puno ali kad pogledate da je prihod 2013 bio 7,8 mil, 2014 10,4 mil a ove već 15,3 mil onda vidimo kako to brzo napreduje.
U svakom slučaju Solaris na 800 kn je na oko 6,11 EV/EBITDA.
Prema ICapitalovoj analizi i usporedbi turista (u kojoj nema Solarisa) da bi Solaris dosegao medijan EV/EBITDA od 9,6 trebao bi narasti 100% !!
No ima tu još jedna zanimljivost. Kada bi vrednovali dionice koje tvrtka ima u trezoru po toj cijeni (1600 kn) tvrtki raste vrijednost za preko 100 mil kuna i kada bi se tvrtka odlučila da iste proda nekom fondu računica se mijenja jer se smanjuje dug pa bi cijena dionice morala biti 1850kn da bi dosegli 9,6 EV/EBITDA.
Više puta sam provjeravao računicu jer mi je neobično da cijena toliko odstupa od ostalih turista?
nije striktno solaris, ali zapravo i jest – lalovčev harač novi. daliborpop, kakvo je vase videnje. da ce biti lose za dionice, bit će. ali tu ima vec prava sljedba katastrofičara tipa – odlazim, gasim račune, deru 40 posto preko godišnje porezne prijave itd. sama stopa od 12 posto je u europskim okvirima, ali način obračuna, plus pribrajanje kapitalne dobiti ukupnim godišniim prihodima, a za pretpostaviti je da većina ovdje nije na minimalvu, nego na nekim pristojnim plaćama, plus neuvažavanje i neprenosivost gubitka, to je barem zasada, makar pravilnika još nema, prilična svinjarija. znamo da su fundamenti uvijek fundamenti, ali znamo i da nelikvidnost zna ubiti svačiju vjeru i nestrpljenje.
Koliko sam ja razumio to se neće zbrajati sa ostalim prihodima i u poreznoj prijavi će se voditi odvojeno. Prijenos gubitka je svinjarija no nismo ni po tome iznimka, u nekim državama se zato vrlo aktivno trguje na neke datume. Imate izlaženja iz pozicija i ponovne ulaske da bi se realizirali gubici i slično.
Vidjet ćemo što će tu još biti. Nemamo ni Vladu, a kamoli pravilnik 😉
Čak su i ovo uspjeli paničari srušiti.
Prilika ?
24 sata
Terorizam promijenio turizam: Neki propali, a neki ‘poletjeli’ Broj turista u Tunisu pao je za čak dva milijuna. Razlog je teroristički napad na plaži. Zbog napada u Istanbulu i Ankari pada i interes za Tursku. Na nesreći ovih zemalja, neki će dobro profitirati…
40 posto manji interes za Tursku
I ostale muslimanske zemlje žrtve su terorizma jer turisti sele na lokacije koje smatraju sigurnijima. Sudbinu Tunisa i Egipta ovoga ljeta mogla bi doživjeti i Turska. Zbog nedavnih terorističkih napada u Istanbulu i Ankari, njemački turoperator TUI izvijestio je kako je broj rezervacija za tu zemlju pao za 40 posto.
I turski mediji priznali su pad – izvijestili su kako je broj turista u luksuznom rezortu Antalija prošli mjesec bio manji za 17 posto što predstavlja najlošiji turistički siječanj u proteklih 10 godina.
Neke zemlje s postale kolateralne žrtve burnih zbivanja u susjedstvu. Jedna od takvih je i Jordan:
– Kod nas nije bilo napada, ali broj turista iz Europe značajno nam se smanjio – rekao je jordanski ministar turizma Nayef al-Fayez.
Hoće li Hrvatska profitirati?
Od muslimanskih zemalja jedini porast bilježi Iran. Oni su praktički počeli od nule jer su europske turističke agencije, nakon ukidanja međunarodnih sanckija, počele nuditi putovanja i u tu zemlju.
Analitičari očekuju kako će od ovakve situacije ove godine najviše profitirati Grčka, Portugal, Španjolska, Hrvatska, Crna Gora…Ipak, navala turista na spomenute zemlje mogla bi dovesti do povećanja cijena u njima.
– Vlasnici hotela sada mogu naplatiti, primjerice, 55 umjesto 50 eura za sobu. Kupcima bi tako poručili: “uzmi ili ostavi, ako ti nećeš, ima onih koji hoće” – rekao je analitičar Olivier Petit.
Siguran sam da će ovo biti najbolja godina u povijesti turizma…..