Nije preširoko za one koje to zanima.
Iz ovoga što je Dalibor napisao bit ću slobodan izvuči nekoliko pozitivnih zaključaka:
1. Investitoru (stranom ili domaćem) se bolje isplati kupiti postojeći hotel nego graditi iznova jer renoviranje traje kraće od 3godine koliko traje izgradnja i uhodavanje novog.
2. To se vidi i na cijenama transakcija vani, gdje se sobe plaćaju više nego bi koštala gradnja nove.
3. Kod nas je EBITDA marža povoljnija nego vani.
4. Ako uzmemo cijenu sobe od samo 100k EUR, onda u slučaju preuzimanja samo Solarisovi hoteli koji imaju oko 1250 soba vrijede 125milijuna EUR (sami izračunajte koliko je to kn/dionici). A tu su još kampovi (Solarisov i Vranjica), marina, vile, slobodno zemljište…
Budimo precizni, Solaris ima:
5 hotela sa 1.327 sobom
65 villa sa 210 ležaja
68 mobile homes
camp sa 900 parcela kapaciteta 3.240 gostiju
marina sa 290 vezova
I mislim da se Solaris kao resort ne može vrednovati po onoj jednostavnoj računici smještajna jedinica x neka cijena jer on tako ni ne posluje. Imaju jako veliki udio vanpansionske potrošnje, a tko je bio tamo i vidio kako je to napravljeno i organizirano jasno mu je zašto je to tako.
Kad bi samo ovo što sam naveo gore pomnožili sa nekim cijenama koje se postižu za takve nekretnine došli bido 110-115 mil eur, no ova tvrtka iz toga godišnje izvlači 33 mil eur prihoda i 15 mil eur zarade. To je značajno više nego se postiže u sličnim kapacitetima kod nas.
Zato sam ja skloniji vrednovanju kroz zaradu. Mislim da je 9-10 godišnja zarada sasvim primjerena cijena što znači da resort vrijedi nekih 140-150 mil. Kad od toga odbijemo 45 mil eur duga ostaje cca 100 mil eur, a vi to onda sami dijelite sa dionicama
@dalibore
Slažem se da vrednovanje “po smještajnoj jedinici” nije primjereno za Solaris zbog velikog udjela vanpanpansionske potrošnje.
Ipak, dvije opaske:
1. Kod vrednovanja treba uzeti u obzir i kamp Vranjica Belvedere sa oko 450 parcela (Solaris ima oko 62% u kapitalu)
2. Mislim da je “9-10 godišnja zarada” premalo s obzirom na sadašnje poslovanje Solarisa i potencijal razvoja. Čini mi se da tamo ima dosta “slobodnog prostora” za izgraditi/dograditi još dosta kapaciteta što bi trebalo nekako vrednovati (premija?).
Može li mi netko objasniti kako to da po sili zakona Solaris nije u obvezi izdavanje konsolidiranog izvješća koje uključuje i Vranjic?
Također da li se zna koliki su okvirno prihodi Vranjica na godišnjoj razini?
Može li mi netko objasniti kako to da po sili zakona Solaris nije u obvezi izdavanje konsolidiranog izvješća koje uključuje i Vranjic?
Poslao sam ja upit pred 10 dana, rekli su da ce mi odgovoriti prosli tjedan. Neki dan su se ispricali, rekli su da imaju neki problem pa da ce mi naknadno odgovoriti. Cekam
***iduće godine se otvara obnovljeni hotel Jure s 4 zvjezdice iako piše da će imati sve elemente i ugođaj kao sa 5 zvjezdica… evo članak i slike: Solaris-Hotel Jure
Dizanje kapaciteta za 130 soba + dizanje interne kategorizacije
Ovime Solaris podiže kapacitet u hotelskom smještaju za 10% i to u premium segmentu što bi se trebalo i znatno odraziti na prihode. U 2014 je popunjenost hotela bila 156 dana tj 43%
Već 2-3 godine pratim i izvještaje i vidim da je trend individualnih gostiju vs organiziranih u porastu što je također dobro. 28 mil eur je popriličan iznos i to daje oko 110-120.000 eur po novoj sobi + 45-50.000 eur za obnovu postojećih. Da bi opravdali takvu investiciju morali bi sobu ubuduće prodavati za 30.000 eur / godinu da bi ostvarili povrate za takvo ulaganje. Nemamo analitiku prihoda po hotelima ali to mi je malo knap.
No sa druge strane Solrais je specifičan sa svojom resort ponudom i vrlo veliki dio prihoda ostvaruje u vanpansionskoj potrošnji jer gosti ostaju i troše u resortu, tako da se povrat ne mora u potpunosti dobiti od samog smještaja a za pretpostaviti je da gost 5* troši više i u vanpansionu.
U svakom slučaju od ove investicije treba očekivati minimalno 50 mil kuna prihoda da bi se ista opravdala.
Sve to stoji…
al rizik Vlasnika i rizik totalne netransparetnostni cash flowa mi je dosta sa jednom dionicom u portfelju i to isto turistom.
Da, ali kada se promjeni korporativna kultura, do tada, NE
@ivanoreskovic
Zar nismo taj odnos s vlasnicima dovoljno razbistrili?
Molim te pročitaj par str. unatrag, npr.65.
Za Vranjicu mozete otprilike vidjeti ako pogledate njeno izvjesce na FINA RGFI za proslu godinu.