@Rudar47
mislim da ćemo se načekati te dividende 🙂
Ne znam dali vam je poznato da sve investicije u Solarisu idu preko firme Ugo grupa d.o.o. iz Zagreba koja je ujedno (gle čuda) većinski vlasnik Solarisa (78,27%).
Riječ je o inženjering firmi s 20ak zaposlenika (vlasnik, njegove 3 kćeri, zetovi…itd) koja je prošle godine imala 175 mil.kn prihoda.
Najveći dio se odnosi upravo na investicije u Solarisu a manji dio na investicije u Milenij hotelima iz Opatije koji su također u vlasništvu Ugo grupe.
Mogućnost ‘izvlačenja’ dobiti na taj način je vrlo praktična jer čisto sumnjam da Uprava Solarisa može samostalno odabrati najpovoljnijeg izvođača a veliko je pitanje dali uopće traže druge ponude.
Da i ja podijelim jedan od glavnih razloga zasto sam u ovoj dionici.
Vjerujem da ce kad tad doci do prodaje, ali nevjerujem u narednih barem 3-4 godine. Zasigurno ce prije prodaje doci do usminkavanje bilance i rdga sto trenutno nije slucaj, vec naprotiv trude se suprotnome.
Po mojim izracunima sadasnje poslovanje, bez rezultata za 3Q (ocekujem dosta dobre) vrijedi nikako manje od 1177 kuna (naravno velika subjektivnost). Sad ostalo je osnovna matematika. U scenariju da ne dode do daljnjeg razvoja u iduce 4 godine (u sto je tesko povjerovati), tj. da se 2019 izvrsi prodaja po cijeni od 1200 kuna (tj. prodaje se poslovanje iz ttm 2Q 15). Taj rast od 60% bi u konacnici dao prosjecni godisnje prinos od 12,5%. Budući da ja ovaj prinos interpretiram kao, recimo neki bezrizican prinos, iznos je vise nego zadovoljavajuc. Ako netko ima nesto bolje moze podijeliti s nama :D. Svo igranje oko daljnjeg razvoja i povecavanje valuacije prilikom moguce prodaje mi ovaj prinos drasticno podize.
U svakom slucaju ocekujem dobar 3Q i prvo povecanje procjenjene vrijednosti.
lp
@skroznovi
Imate nešto konkretno ili samo upozoravate na mogućnost?
Jer tako se nedavno pisalo o posudbama vlasniku i povezanim tvrtkama po netržišnim uvjetima, pa se pokazalo da to ne stoji tj da su kamate koje Solaris računa na dane zajmove znatno veće nego one koje prima.
I pitao bi se čemu to?
Ugo grupa ima 90,76% tvrtke pa onda ispada da sami sebi kradu?
Transakcije s povezanim društvima uvijek su pod posebnom lupom revizora ali i porezne uprave i ako bi netko tako nešto radio izlaže se opasnosti da za to čak i kazneno odgovara. Ok, možda su i spremni to riskirati ali onda moraju imati vrlo jak motiv.
Dajte neku računicu zašto bi im se to isplatilo?
Po vama Solaris preplaćuje Ugo grupu kao izvođača?
To što im više plate nije trošak Solarisu i time ne umanjuju dobit (nego će to postati kroz amortizaciju na dugi period) ali ta onda “nezaslužena” zarada postaje dobit u Ugo-grupi d.o.o. i tamo onda oni plate na to porez pa onda još porez na dohodak ako si to isplate. U samom Solarisu na to također plate porez jer im to nije trošak. Platiti porez na 2 strane se baš i ne isplati.
Ispadne onda, po vama, i da umanjuju vrijednost Solarisu, pa kad ga budu prodali (što neki ovdje najavljuju) da će Ugo grupa manje dobiti za svojih 90%? Ne čini li vam se da je to opat malo besmisleno?
Ok da imaju 51% onda bi to još imalo nekog smisla, ali sa 90% baš i nema.
@daliborop
nemam ništa određeno, ali sve što sam naveo je provjereno.
U revizore kao i ev. kontrolu od strane poreznika nemam previše poverenja, dok ostale vaše konstatacije stoje.
S obzirom na stanje u našem pravosuđu rizik od ev. kaznenog progona je gotovo ravan nuli.
Mogući motiv; financ.interes, bahatost, neznanje, …(nastavi niz) 😀
A na pitanje “Po vama Solaris preplaćuje Ugo grupu kao izvođača?” uzvraćam konta pitanjem, da li ste gdje vidjeli objavljen javni natječaj za rekonstrukciju hotela na način kao što to rade RIV, PLAG, LRH…a bome nije bilo ni pozivnog.
Netransparentnost uvijek izaziva sumnju 🙂
@ skroznovi
Jeste bili kad u Solarisu?
Ako niste, trebate otici da vidite kako to izgleda i kako se razvija!
Onda bi vjerojatno manje razmisljali o “bahatosti, neznanju itd…” vecinskog vlasnika i da on “sigurno krade i vara samog sebe”!
A kad smo vec kod spekulacija oko cijene u slucaju prodaje, evo i moje: racunajuci sve ovo sto SLRS ima (5 renoviranih hotela, autokamp (+ Vranjica), vile i marina, mislim da vrijedi oko 120-150 milijuna Eura sto ispada po dionici oko 1.700 – 2.100kn (bez trezorskih).
Koliko je to EV/EBITDA sad ili koliko ce biti u trnutku prodaje, to cemo vidjeti….
Mislio sam neto, bez dugova.
Uostalom, dugova nema toliko (o tome smo čini mi se već pisali da ne valja uzimati podatke sa mojedionice). I treba ih netirati sa zajmovima koje je SLRS dao i dodati keš na računu…
I onda dođemo na brojke o kojima je daliborop pisao gore na početku ove stranice
+ premija u slučaju preuzimanja…
@Zlatek
naravno da sam bio, u nekoliko navrata.
A hotele Jure i Niko tek čeka renoviranje. Navodno hotel Jure će biti za sljedeću sezonu a Niko za 2017 ili 2018.
Što se tiče samo vrijednosti Solarisa (+Vranjica) mislim da vrijedi najmanje dvostruko od toga što ste naveli.
Pitanje je samo kad će i dali će se ta vrijednost ‘otključati’ za male dioničare.
O tom pitanju “otključavanja vrijednosti” piše se od kad je dionica SLRS bila na 280kn. A možda će se pisati i kad bude na 1.280kn.
Meni je važno da Solaris radi, investira, raste, povećava prihode i marže ….
Ako sve to nastavi ići u pravom smjeru, jednom će se svakako odraziti i na “otključavanje vrijednosti”.
Po meni poanta svega je da imamo nešto šta vrijedi puno više nego sad možemo dobiti za to, ne računajući sad Q3 niti sve ove projekcije o kojima pričate za iduće godine. Šta se tice vecinskog slažem se sa Daliborom, besmisleno je krasti od sebe i navlačiti organe vlasti na sebe. Stvarno nema potrebe za time jel komotno mogu reci ok evo dividende, podijele tih 10% malima(nama) i to je to ne krše zakon, imaju lovu i mirno spavaju. Da sam ja u njihovom položaju ulagao bi iduci 4-5 godina, zatim godinu dvije ušminkao poslovanje i tražio profit kroz prodaju. A sad vi meni recite ako sad vrijedi 50% više ajmo reci 1100kn koliko ce vrijediti nakon 5 godina ulaganja?1200? sumnjam.
Gledajte samo ostale turiste, nije moguce da more u opatiji,istri,dubrovniku vrijedi toliko više nego u šibeniku.
Zadnjih dana ovdje smo gledali samo metlu.
Veći nalozi na kupnji, nešto se sprema [emo_smijesak]
Radio sam ovo za svoju miljenicu LRH ali evo i za Solaris jer podaci i za Solaris su zanimljivi.
Radi se o efektima koje na poslovanje imaju ulaganja.
Solaris je u perisodu od 2011 do 2014 investirao 285 mil kuna
Prihod je sa 159 mil kuna u 2010 narastao na 242 mil što je rast od 52%
EBITDA je u istom periodu rasla 77%
Kada podijelimo ulaganja sa apsolutnim iznosom rasta EBITDA dobijemo 5,59 što sugerira da se investicije kroz porast zarade vraćaju za 5,5 godine.
Ulaganja su prilično visoka i u odnosu na prihod iz 2010 ona su 179% i po tome je SLRS pri vrhu ljestvice tj iza ARNT i LRH.
No bitno je kakav je povrat na ta ulaganja.
Na jednu uloženu kunu Solaris podiže prihod 0,29 kn što je iza MAIS i LRH, a nešto je bolji od ARNT.
Kako ARNT ima vrlo male marže parametar ulaganja/rast EBITDA im je 13,7 po čemu su puno lošiji od ostalih.
U svakom slučaju Solaris je pri vrhu kada gledamo investcije ali i efekte tih investicija kroz rast prihoda i zarade.
Usporedne tablice pogledajte na temi LRH