Dobro elaborirate situaciju. Svaka čast!
SLRS mi je sve zanimljiviji, evidentno je da su dosta uložili i da im se to isplaćuje. Prihodi su u posljednjih 5 godina dignuti za gotovo 40%. EBITDA također.
Poslovanje je, dakle, vrlo dobro. U tom segmentu ne može im se prigovoriti. Još kad bi manje agresivno amortizirali imovinu, imali bismo vjerojatno najprofitabilnijeg turista, čija bi NPM – vrlo lako – prelazila 10%.
Ipak suzdržavam se od neke posebne akcije na burzi jer podaci govore da će ove godine vrlo izgledno prikazati (površinski) slabije rezultate od prošlogodišnjih. Prema posljednjem izvješću, a usporedno s prethodnim razdobljem, EBIT je u prvih šest mjeseci slabiji za 60%, a financijski rashodi veći su za 10%. Naravno, politika agresivne amortizacije se nastavlja, te je sama amortizacija viša u promatranom razdoblju za 25%.
U zagradi sam naveo da je riječ o “površinskim” rezultatima, jer za ozbiljnije analiziranje stanja trebalo bi uzeti više parametara i primjeniti drugačije tumačenje. Primjerice, pošto postoji kontinuitet rasta prihoda i stope amortizacije, vjerojatno je da će i EBITDA biti viši od prošlogodišnjeg. Samim time za očekivati je i veći priljev novca, odnosno novčani tok od poslovnih aktivnosti.
Dakle, imamo situaciju u kojoj je očito da firma posluje dobro, ali to nikako da nedvosmisleno izađe na vidjelo. Postavlja se pitanje kad će SLRS završiti svoj investicijski ciklus i prepustiti se povećanju zarade. Ovako, iako dižu prihode i EBITDA, sam kapital i rezerve koje dijele postojeći dioničari u konstantnom je padu. U posljednjih pet godina, kapital je smanjen za 30%, a dug povećan za skoro 100%. Rast duga uzrokovao je i rast kamata, a veće kamate znače i manju zaradu. To je, prema mom mišljenju, ona druga strana priče, tj. otegotna okolnost radi koje je cijena dionice tu gdje je.
To je, prema mom mišljenju, ona druga strana priče, tj. otegotna okolnost radi koje je cijena dionice tu gdje je.
Prvo da pohvalim kvalitetnu raspravu na zadnje 2 strane.
Vidite, ja mislim da će ove godine rezultati biti puno bolji nego prošle godine, to što će se opet „zaigrati“ s amortizacijom me nimalo ne smeta, pa neka ulažu dalje kako su i najavili.
S ovom gore rečenicom se ne slažem, MAIS je bio između 60 – 90 kn par godina, LRH malo iznad 2000 kn još prošle godine i na tim razinama je bio ako se ne varam zadnjih 5 godina – rijetko je ko bio na kupnji valjda samo Dalibor, da ne spominjem RIZO na 17 kn, što to znači da su tada opravdano bili na to cijeni. Dok su neke druge dionice rasle ko gljive poslije kiše.
Po meni je jedini razlog ovakvih anomalija velika nelikvidnost na ZSE-u, tako da puno njih lovi valove, danas je jedna dionica in,sutra druga itd,itd. Jedino što je dobro kad neku dionicu digne val bar ostane na puno višim razinama.
Kao što sam rekao sa Solarisom samo treba biti strpljiv jer je uvjerljivo povoljniji od velike većine ostalih turista,meni je bitno samo da nastavi ovako raditi ko zadnjih par godina i doći će u fokus kad tad.
Ako se ne varam i na najpoznatijem blogu je prije par dana osvanuo tekst u kojem je SLRS među najpovoljnijima.
Dok drugi turisti rastu SLRS je tu gdje je i polako se sve više ističe i upada u oči.
Dalibore svaka čast na zadnjih par kvalitetnih postova.
Lp
Sada definitvno je dobro vrijeme za zaduživanje jer kamate su prilično niske i u ovom ciklusu sve turističke tvrtke snažno investiraju. Idu im na ruke i neke druge stvari, pa su povrati brži nego inače.
Solaris od 2010 diže prihode od prodaje po cca 20 mil kuna godišnje, što je stvarno impresivno. I marža je u 2014 konačno narasla. U zadnje 4 godine investirano je 280 mil kuna od čega su otprilike polovicu financirali sami, a polovicu se zadužili. Dug je još u okvirima i tu je oko 4 EBITDA što bi trebala biti i neka gornja granica. Kapital će se smanjivati i dalje prvenstveno jer će se svake godine otpisivati veliki iznosi sa revalorizacijskih rezervi. No ja očekujem značajan rast prihoda i u ovoj godini ali i rast marže.
Ako to jako pojednostavimo i kažemo da investiraju godišnje 70 mil kuna, a prihod im raste po 20 sada sa maržom od 35%, to znači da na uloženih 70 mil, imaju povrat od 7 mil godišnje tj 10%. Budući da je trošak kapitala upola niži to nas može zadovoljiti, a siguran sam da je povrat na uložen kapital i dosta bolji jer se ukupna marža povećava što znači da nove investicije nose bolju zaradu od 35%. Rekao bi s obzirom na strukturu smještaja da se ulaganja u smještajne kapacitete vraćaju po stopi od cca 12 do 12,5% jer sumnjam da rade sa manje od 40% marže u prihodu od smještaja.
Iskreno ne znam što će im u cijeloj toj priči otkup vlastitih dionica?
Ne volim kada to firme rade. Nek se bave svojim primarnim poslom, a ovo tek kad ne budu imali gdje sa novcima.
S ovom gore rečenicom se ne slažem, MAIS je bio između 60 – 90 kn par godina, LRH malo iznad 2000 kn još prošle godine i na tim razinama je bio ako se ne varam zadnjih 5 godina – rijetko je ko bio na kupnji valjda samo Dalibor, da ne spominjem RIZO na 17 kn, što to znači da su tada opravdano bili na to cijeni. Dok su neke druge dionice rasle ko gljive poslije kiše.
Ako ćemo striktno, onda treba navesti da je SLRS poskočio za skoro 400% u samo godinu i pol, tj. od ljeta 2012. do jeseni 2013., te od tada oscilira na razini 700-800 kn.
Da ne mislim da ima potencijala za još veći rast, ne bih bio na ovoj temi. Ali, pored ostalih turista koji svoj kapital koriste za povećanje zarada danas, SLRS djeluje kao nešto u što bi trebalo ulagati tek sutra, odnosno tek onda kad završe investicijski ciklus i krenu sa stvaranjem dodatne vrijednosti dioničarima.
Naravno da će tada i cijena dionice biti viša, ali barem ne bi trebalo biti obaranja cijene kao što je slučaj danas.
Što se tiče marži, mislim da će EBIT marža i NPM biti manje od prošlogodišnjih, jer naprosto previše amortiziraju imovinu u prvom slučaju, a u drugom plaćaju veće kamate na preuzete obveze. S druge pak strane, EBITDA marža raste i to ne treba dovoditi u pitanje. Vjerojatno će tada i novčani tok biti još življi, taman kako treba za dodatne investicije [emo_namigusa].
Kažem, lijepa prilika za dugoročno. Kad investicijski ciklus završi i kad se SLRS okrene isplati dugova i akumuliranju kapitala, bit će to jedna od najjačih turističkih dionica na tržištu.
@ Fender00
I SLRS itekako stvara “dodanu vrijednost dioničarima”.
Samo ne kroz dobit nego kroz investicije u bolju ponudu i veće cijene usluga. Kad se to bude vidjelu u RDG, tada će i cijena dionica na tržištu vjerojatno biti drugačija.
Izgleda da ni Šibenik ne zaostaje po broju dolazaka. Čini mi se Dalibore da će onaj tvoj konzervativni target price od 70% biti veći i od 100%, evo već je danas krenulo a di je tek izvještaj.
Ja se trudim da ne dajem “target price”
Ja samo uspoređujem valuacije koje je uspostavilo tržište.
Izračunam parametre neke tvrtke, i onda uporedim sa presjekom tržišta.
No tržište ima neke svoje razloge zašto SLRS vrednuje manje nego ostale i to ne znači da nužno mora SLRS rasti, može i ostatak pasti pa se izjednačiti 🙂
“No tržište ima neke svoje razloge zašto SLRS vrednuje manje nego ostale”
Slično kao što je imalo svoje razloge prije dvije tri godine za ostale turiste?
Živi bili pa vidjeli, neznam dali je jedini uteg visoka amortizacija?? ali po meni kad krene podjela dobiti dioničarima za godinu dvije cijena “mora” rasti jer bit će previše smiješno kada isplate 20% vrijednosti dionice za dividendu.
Ili da dođe neki jači igrač i sve to kupi po 1600+, opet će biti gdje smo bili kad je bilo jeftino
"No tržište ima neke svoje razloge zašto SLRS vrednuje manje nego ostale"
Slično kao što je imalo svoje razloge prije dvije tri godine za ostale turiste?
Živi bili pa vidjeli, neznam dali je jedini uteg visoka amortizacija?? ali po meni kad krene podjela dobiti dioničarima za godinu dvije cijena "mora" rasti jer bit će previše smiješno kada isplate 20% vrijednosti dionice za dividendu.
Ili da dođe neki jači igrač i sve to kupi po 1600+, opet će biti gdje smo bili kad je bilo jeftino
Potpisujm!
Velik je to raspon.
Zašto ne uzeti prodaju Bašku kao primjer, bila je zadnja transakcija, i po meni prilično realna cijena. Ispod toga je ipak nekakva prisilna prodaja.
Ja sam računao da je bila na 11 EV/EBITDA a znajući sebe sigurno sam se dobro potrudio da to izračunam ali mi se ne da sada to tražiti. Analitičari iCapitala izračunali su 9,9. Ok nek je i po njihovom to je na “prepravljenom” EBITDA cca +350 kuna na ovu cijenu. A ako je 11 po mom onda je to +520 kn na sadašnju cijenu i tu mislim da bi bio nekakav minimum.
No ja uopće ne znam da se Solaris prodaje. Do sada sam čuo samo demantije te priče i nikakve ozbiljne najave.