SLRS (Solaris d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SLRS (Solaris d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Napokon prometi a nema komentara?

Nema se tu što komentirati kad se sve već zna.

Ali evo nekih poznatih činjenica:
1. SLRS zadnjih godina radi odlične stvari, investira, sređuje hotele, širi ponudu.
2. Iz godine u godinu ima sve bolje poslovne rezultate.
3. Dobit „skriva“ u amortizaciji, da amortizaciju obračunava kao ostale turističke firme imali bi veliku dobit (ali bi na tu dobit morali platiti porez).
4. Ova sezona je odlična, Solaris je pun kao šipak i očekuju nas odlični rezultati za 2015.
5. Šuška se da se sprema za udaju (te priče se vrte već zadnjih 10 godina).

Ova mala korekcija cijene je sasvim normalna, kao što sam rekao SLRS je po meni uvjerljivo najpovoljnija turistička dionica (od većih) i ovdje treba biti samo strpljiv.

Lp

Postavio sam pitanje ali uvijek u sklopu neke rasprave pa nitko nije odgovorio.

Zašto SLRS ne konsolidira u izvješću Vranjicu-Belvedere ??

mnogo toga kod solaris je ajmo reći egzotično. odnos solaris-vlasnik recimo je netransparentan, ne zna se tko pije, tko šarcu daje.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Što se to ne zna?
Dajte nesto konkretno osim “egzoticno”, “netransparentno”, “tko pije….”.

A ako ste tako upućeni, i mene zanima zašto se ne konsolidira Vranjca Belvedere?

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

nekonsolidacija je npr egzotična.
kreditiranje većinskog vlasnika također
zaračunavanje amortizacije u prihode također.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Osim konsolidacije, sve su poznate stvari. I javne, pišu u svim izvještajima.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

A vama je to normalno da solaris uzima kredit po trzisnim uvjetima i onda ga prosljedjuje vecinskom po super povoljnim uvijetima. Vecinski koristi firmu kao vlastiti bankomat

Prema tome kako pišete ispada da Solaris ne radi ništa drugo nego se zadužuje i daje pare vlasniku.
Medjutim to uopće nije tako. Istina je da je Solaris dao zajam povezanoj osobi, ali to nije novo i piše u izvještajima.
Pa u izvjestaju za 1H 2015 stoji da Obveze prema bankama iznose ukupno oko 370 mkn, a Dani zajmovi povezanim poduzetnicima tek 31 mkn što je malo više od 8%.
I opet kažem – to nije novo.
Nove kredite SLRS koristi za svoje investicije, što se vidi i “golim okom” i u izvještajima kroz povećanje prihoda.

@Igor9
Koliko ja vidim Solaris je od UGO-GRUPE po 31.12.14. potraživao na ima kratkoročne pozajmice 31,5 mil koliko je potraživao i 2013.
Kako nema drugih bitnih danih pozajmica (nešto sitno radnicima, a pozajmica Vranjici je išla kasnije) pretpostavljam da su financijski prihodi na ime kamata nastali s tih osnova?
Ako preračunamo kamatu ispada da su zaračunavali kamatu nešto iznad 7%

S druge strane kreditne obveze su cca 400 mil kuna, a ukupno su kamate na godišnjoj razini 18,6 mil što je cca 4,65 %
U revizorskom nisu detaljno prikazani odnosi s bankama ni sa povezanim tvrtkama da bi bili 100% sigurni u ovaj izračun ali nekako mi se ne čini da vaša tvrdnja da se većinskom daju “povlaštene” kamate ne stoji?

Moguće je da nisam u pravu ali i ukupni ekonomski efekt takve pozajmice je zanemariv jer da su im dali i po 2% “šteta” bi bila cca 800.000 kn.
To naravno nebi bilo ok, ali nije baš tako strašno.

Nemoj misliti na m2!

Nekako mi nema logike da Solaris kamatari većinskog, prije bi rekao da je obrnuto.
Nije toliko bitno kolika je šteta, nego sami odnos prema ostalim suvlasnicima (dioničarima)

@ daliborop
Hvala na ovom izračunu.
Stvarno je zabrinjavajuće koliko neki kolege uzimaju stvari površno i s predrasudama.

Ili mozda imaju naloge na kupnji, pa je onda namjera jasna.

@ Igor9

Evo potvrde da je predrasuda jača od logike.
Jer logično bi bilo da vlasnik “krade” iz svoje tvrtke!!
Molim te možeš mi objasniti zašto bi bilo logično?
A ima 90% vlasništva!

New Report

Close