Meni Solaris na ovim razinama izgleda podcjenjeno.
Trguje se na EV/EBITDA 6,5, dok se večina likvidnijih turista trguje na oko 11 (osim RIVP).
Solaris radi s EBITDA maržom od skoro 50%.
Dalibore
Zašto niste tako pisali za Belje, tada (prije godinu – dvije) ste pratili kretanje dionice Mercatora, prodaju Mercatora, rast prihoda Belja, te ovo te ono, a dug Belja, koliko vrijedi Belje s dugom i kako Vam se onda isplatilo ulagati u tu dionicu???
Da li još uvijek Ostoja i Ksenija gledaju kako da dioničari LRH što više zarade dok ih za SNHO nije baš previše briga mada nemaju ni jednu dionicu LRH nego samo SNHO?
Da li se još uvijek oni ništa ne pitaju nego samo kupac?
Tko na kraju kupuje Istrabenz? LRH, SNHO, Ostoja i Ksenija, HCVT ili kupac koji se sve živo pita, tko je od njih 5 dao nalog za kupnju Istrabenza?
Uglavnom kao što sam rekao SLRS je po meni definitivno najpovoljnija turistička dionica od koje najviše očekujem, evo npr. porast cijene od 100% za SLRS je 1400 kn što je po meni lako ostvarivo, dok porast za LRH od 100% je 8400 kn što je po meni teško ostvarivo ako te razine usporedimo s drugim turističkim dionicama.
Lp
Napomena: Za sve gore navedene dionice (SLRS, LRH, SNHO i BLJE) imam pozitivno mišljenje.
Vidio sam da kažete da SLRS vrijedi 50 mil eur, što mi je bilo malo pa sam pogledao bilancu. Čemu ljutnja za sitnu ispravku.
Ostaje pitanje, koliko mogu skupiti u trezor? (da ne pretražujem odluke sam)
Koji je motiv da otkupljuju toliko svojih dionica uz ne baš mali dug a znamo da investiraju u Vranjicu?
Slažem se da je EV/EBITDA 6,5 povoljno.
No isto tako, treba gledati i EV tj koliko je u njemu duga.
Dug stvara trošak pa dio EBITDA ide za pokrivanje tog troška, a dio odlazi za otplatu duga. Kod tvrtki gdje je dug manji EBITDA se troši za investicije pa prihodi i EBITDA rastu.
Mene zanima u kojoj su fazi sa Vranjicom jer to će dići i prihod i EBITDA.
Cilj je ulagati na procijenu EBITDA za npr 2016, a ne 2014
No treba onda znati i koliki će biti dug tj njegov omjer u EV
Ne znam čemu to prebacivanje za LRH?
Ja o svojim investicijama trudim se saznati što više mogu, radim projekcije poslovanja, rezultata i sl. Nije da mi ide loše. Konzervativan sam i tvrtka radi bolje od mojih projekcija i to me zadovoljava.
Nemam vremena da tako pratim sve tvrtke, niti novaca da u sve ulažem. Ako će SLRS rasti brže nije mi krivo, no nemam novaca ni vremena i za njega.
Bacim oku po tržištu s vremena na vrijeme . Solaris je interesantan.
@ dalibore
Solaris dionice u trezoru ima već jako dugo. Mislim da je negdje tijekom 2007 od Jadranske banke otkupio 170.421 dionicu odnosno tadašnjih 23,44%.
Kako bi zadovoljio uvijete iz ZTD-a da se u trezoru ne može imati više od 10%, početkom 2008. izvršeno je poništenje 109.271 dionice i zadržao 9,90% odnosno 61.150 dionica.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/227-08-SLRS_izvanredna_skupstina.pdf
Mislim da bi se i sad moglo dogoditi slično.
Što se poslovanja i investicija tiče, tu sam miran i uvjeren da Solaris dobro radi. Obnavljaju hotele, okoliš su prekrasno uredili i sagradili dodatnih sadržaja da gosti imaju gdje potrošiti novac, kamp, vile, marina… To je pravi izdvojeni resort.
Prošle godine su povečali stopu amortizacije na građevine i na taj način “sakrili” 28 milijuna kuna dobiti. I prije toga su imali jednu od najviših amortizacija među turistima, a sada im ukupna amortizacija iznosi 95 milijuna kn što je sasvim pristojna cifra za investicije.
Ako netko ima info da li se nešto radi u Vranjicu, molim da podijeli s nama.
Dalibore
Nema tu nikakve ljutnje, samo argumentirana rasprava.
Jednostavno sam se pitao ako tu navodite taj dug, na temelju čega ste onda ulagali u Belje koje je tada bilo prepreprezaduženo.
Zašto sam spominjao LRH? Zato što ju „hvalite i reklamirate“ na sve strane a ni tu nije sve najjasnije, evo npr. zna se tko prodaje LRH a taj nema ni jednu dionicu LRH, SNHO je u usporedbi s LRH podcijenjen oko 30 %, ispada da je onda puno bolje i sigurnije čekati prodaju u SNHO, kome je u interesu i zašto bi npr. novi kupac otkupio dionice LRH po većoj cijeni od tromjesečnog prosjeka ako mu se proda SNHO, plaža u Opatiji itd.
Neću Vam sada vaditi brdo pokazatelja koji govore da je SLRS podcijenjen kako prema LRH tako i prema većini drugih turističkih dionica, samo treba baciti pogled na mojedionice i sve je jasno. SLRS je po meni od turističkih dionica imao jedan od boljih ako ne i najbolji poslovni rezultat za 2014. godinu (lijepu cifru su prebacili u amortizaciju). LRH je isto neko duže vrijeme bila na razinama 2000 – 2400 kn dok nije eksplodirala uz solidan promet, nešto slično će se dogoditi i Solarisu koji je već duže vrijeme na 700 kn, samo treba imati malo strpljenja jer firma zadnjih par godina odlično radi.
Za sve gore navedene dionice (pogotovo turističke) imam pozitivno mišljenje, očekuju nas lijepi dani i nadam se što sunčanije ljeto.
Lp
Zašto je SNHO podcijenjen u odnosu na LRH 30%?
Obično postoji neki razlog, zar ne? No nemojmo o tome na ovoj temi ovdje je tema SLRS.
Pitenje duga u vrijednosti duga često se kod nas zanemaruje kod promatranja određenih parametara. EV/EBITDA bi se uvijek morao gledati uz Debt/EBITDA leverage.
Nebi ovdje sad previše teoretizirao i davio no samo ukratko; nikako nije isto ako 2 tvrtke imaju isti EV/EBITDA, a jedna ima DEBT/EBITDA 1, a druga DEBT/EBITDA 5. Tvrtka sa većom polugom mora novčani priljev trošiti za vraćanje duga + ima trošak kamata. To je tvrtka koja je obično završila neki investicijski ciklus i rast joj bi se trebao usporiti u narednom periodu.
Župan radi odličan posao i u Solarisu, i u Opatiji. Mnogi bi se trebali ugledati.
“Porastima noćenja nadaju se i ove godine, tim više što najveći smještajni kapaciteti u gradu, oni u resortu Solaris te u privatnom smještaju imaju bolji buking u odnosu na prošlu godinu.”
Lp
@ filip70
Lijepo zvuče i “… stalne investicije Solarisa…”.
Ali što to vrijedi kad tržište ne valorizira ni ovu vrijednoat koju Solaris već sad ima.
Treba biti strpljiv.
Ali što to vrijedi kad tržište ne valorizira ni ovu vrijednoat koju Solaris već sad ima.
Treba biti strpljiv.
Točno tako. Pa baš zato ako mislite da tržište ne valorizira onda to pruža lijepu priliku, zar ne? Za sve dobre prilike treba čekati.
P.S. Imam nešto dionica SLRS i ovo nije poziv na nikakvu akciju na tržištu kapitala, vezano za bilo koju dionicu, samo iznošenje mog mišljenja.
Također imam dionice SLRS i strpljiv sam.
Turističke dionice su se pokazale kao dionice samo za izuzetno strpljive. Dugo stoje na istoj cijeni, ali kad ih se “otkrije”, u kratkom vremeni naprave značajan postotak porasta cijene.
Primjera ima koliko hočeš. čak i ako se ne uzmu u obzir “privatizacijske” priče.
Disclaimer: nije preporuka ni nagovor, samo iznošenje činjenica i mišljenja…
“Najveći porast broja noćenja bilježe hoteli Solaris i to čak 36 posto. Prema dosadašnjim podacima bukiga u hotelima Solaris očekuju da će im sezona ove godine donijeti 6 posto više noćenja. Pripreme za predsezonu i sezonu u tom hotelskom resortu prije svega je bila usmjerena na poboljšanju postojeće usluge i uvođenju novih oblika turističke ponude, kaže izvršna direktorica hotela Solaris Katarina Lilić”
http://www.radiosibenik.hr/audio-dobar-start-predsezone-u-sibeniku/
Lp