Odličan izvještaj, ovo je iznad mojih očekivanja.
Amortizaciju su povećali za 28 M kn, da je amortizacija ostala na prošlogodišnjim razinama dobit bi bila 31 M kn.
Kao što sam rekao, ove godine očekujem puno bolje vrijeme nego 2014. tako da bi i kamp mogao puno bolje potegnuti.
Ovo je definitivno najpovoljnija turistička dionica.
Bravo Solaris!
Lp
Zna li netko koliko još imaju hotela koje treba obnoviti? Dok se to ne odradi ubrzana stopa amortizacije ima smisla. Nakon toga isključivo funkciju skrivanja dobiti.
smootko
Evo ovdje imate dosta zanimljivih informacija o planovima za budućnost.
Tekst je objavljen prošle godine u svibnju.
Lp
Optimizam u Solarisu: Treba nam još sedam godina, ali i ove godine očekujemo – rekorde
Mislim da su 4 od 5 hotela obnovili, na 4* i 4+*.
Ostao je samo jedan sa 3*.
Ali ima Solaris i prazne zemlje na kojoj se može napraviti novi hotel.
Tvrtka s velikom perspektivom ali vlasniku ne vjerujem. Smootko ispravno rezonira. Zato je i cijena tu gdje je. Negdje prije 10 god sjećam se da sam SLRS kupovao od 155 do 200 kn. Tada je učinjena revalorizacija vrijednosti nekretnina i knjigovodstvena vrijednost je preko noći narasla na 1200 kn/dionica. Ostale turističke tvrtke taj manevar nisu izvodile. Mislim da njima (UGO d.o.o.) mali dioničari idu na živce i da ih se žele jeftino otarasiti.
@ vodoinst
Nisam siguran da kužim poantu ovog prisjećanja što je bilo prije 10 godina?
Da je cijena od 150kn bila niska?
Ili da je 1.200kn bilo puno u odnosu na današnjih 720kn i sadašnje stanje u Solarisu? Sa ovim se slažem.
A zašto ne vjeruješ vlasniku?
Pa evidentno je da se u Solarisu dobro radi, ulaže, renovira, raste prodaja i dobit… Za razliku od mnogih, koji su ostali kakvi su bili prije 10 godina, ovdje se vide promjene. I izvana i u filozofiji posla.
Baš nešto gledam da Solaris ima u trezoru preko 10% dionica.
Zadnje su kupljene u trezor prije skoro 1 godine. Ima li neka zakonska odredba koliko dugo se preko 10% smije držati u trezoru?
Lijepi promet – netko je kupio za 180 kkn.
Vidjet ćemo za 2 dana da li imamo novog investitora koji je počeo skupljati ili je možda i to kupljeno u trezor.
Da, da, novih 251 dionica u trezoru.
Molim komentar je li to dobro ili loše?
Neka moja Pro&Cons razmišljanja:
Pro:
1. Time je BVPS još malo narastao (BVPS=1.315kn), pa bi se to trebalo odraziti pozitivno na cijenu na burzi
2. Ako bude dividende, bit će veća jer se na trezorske dividenda ne isplaćuje
3. SLRS je likvidan, uprava zna koliko dionica vrijedi i bolje da po ovim cijenama kupuje u trezor nego da isplaćuje dividendu.
4. UGO GRUPA (glavni dioničar)time diže vrijednost svog paketa u slučaju da se pojavi kupac za cijeli resort Solaris.
Cons:
1. UGO je mrvicu bliže 95% i mogućnosti istiskivanja. No na ovaj način još mu treba otkupiti velikih 24.000 komada dionica u trezor.
2. Loše za likvidnost na burzi. Osim ako se ne pojavi kupac za cijeli resort.
Molim komentare
Zlatek
Po meni je to dobro, SLRS -u je ova razina povoljna za kupnju i normalno da koristi tu priliku i dokupljuje ono što se nudi na ovim razinama. U razvijenim državama je sasvim normalno da trezor kupuje dionice i na to dioničari uvijek gledaju pozitivno. Kod nas u zadnje vrijeme dosta firmi kupuje svoje dionice (RIVP, ADRS, PODR itd).
“Problem” je što i drugi dioničari SLRS znaju kakav potencijal ima ova dionica pa i nema neke prodaje na ovim razinama. Pogledajte promet zadnjih pola godine, skoro pa nikakav, jedva da ostajemo u normalnom režimu trgovanja. Kao što ste rekli svakom kupnjom trezora manje je slobodnih dionica te s tim dionica vrijedi više.
O 95% uopće ne razmišljam jer je nemoguće toliku količinu skupiti na ovim razinama.
Malo me iznenađuje ovako slab interes za SLRS koji je imao odlične poslovne rezultate za 2014.., Nova turistička sezona je pred nama pa će s tim i turističke dionice polako ulaziti u fokus tj. prometi će se na istima povećati a nadam se i cijena.
Cijeli Solaris na ovim razinama vrijedi manje od 50 M eura i to je po meni najpovoljnija turistička dionica (od većih), od 2015. očekujem još bolje rezultate, pogotovo za kamp.
Ne bi se iznenadio da SLRS ubrzo bude prodan, naša obala polako ali sigurno ulazi u fokus stranih investitora, samo treba imati malo strpljenja.
Lp