“Short selling” kojim bih zaradio treba zabraniti

Naslovnica Forum Komentari članaka “Short selling” kojim bih zaradio treba zabraniti

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gosp. Birtic kaze: “Baaaakića smatram najboljim ulagačem, uz to i čovjekoljupcem, jer svoje znanje besplatno dijeli masama.”

Ako je najbolji ulagac na ovoj burzi osoba koja je kupovala dionice Djakovstine iznad 100 Kn po dionici, onda ne samo da treba zabranit short-selling, nego citavu burzu u Hrvatskoj. Zamislite koliko stete mogu napraviti drugi, treci i cetvrti najbolji ulagac na hrvatskoj burzi.

Sada ozbiljno. Short-selling je izuzetno koristan ulagacki alat. Ako ga ne uvedu na Hrvatskoj burzi ljudi ce ga naci negdje drugo. On omogucava ulagacu da bude market neutralan. Npr. ako igras long ULPL, short JDPL onda ne ovisis o BDI-u nego samo o posovanju ova dva brodara. Tako burza postaje atraktivna za ljude koje se dobro kuze u brodarski sektor jer se eliminiraju vanjski utjecaji tipa Chinese interest rates.

Ili kombinacija za Antishu: long OPTE, short HT.

Moze i za Ivanu long KODT, short KOEI, kladis se da ce sastavnica Koncara koja je vise izlozena vanjskom trzistu proci bolje nego matica koja ima vecu izlozenost domacoj ekonomiji.

Veci broj opcija, veci broj alata, ce sigurno privuci vise novca na burzu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zadnja dva teksta daju naznake nade u spisateljske sposobnosti.

Da, u teoriji to o short-sellingu lijepo zvuči, ali sam iznenađen da te tvoji prijatelji nisu poučili da postoji niz poteza kojim bi se Bakić kao sposoban investitor mogao zaštiti od takve rabote … npr:

1. Shortanje vlastite margin dionice kad dosegne određenu razinu i time pokrivanje dijela gubitka nakom margin calla. Matematika za izračunati razinu na kojoj dionice počinješ shortati je elementarna nakon što sam sa sobom riješiš koju premiju za sigurnost si spreman platiti i koliki ti je gubitak prihvatljiv.

2. Za niskolikvidne dionice kupovanje i održavanje cijene iz rezervi gotovine koju naravno imaš u svakom trenutku kao i svaki mudri ulagač

3. Na razini margin call cijene tj. malo iznad i/ili ispod, kupovina dionice iz cash-reserve koje će se ponuditi banci kao dodatni kolateral nakon margin calla

4. I konačno imaš mogućnost nuđenje drugih dionica iz portfelja kao kolateral za održavanje margina – naravno samo u slučaju da su ti te dionice jako važne jer npr. održavaju ti kontrolu nad kompanijom i sl.

5. I defanzivno – brza prodaja i zatvaranje margina na malom gubitku. Prijelaz na druge dionice, ali možeš se još poigrati i sa brzim shortanjem pa iskoristiti daljni pad, pa ponovnom kupnjom na nižoj razini, ili novim marginom na nižoj razini ili …. ili… puno je tu mogućnosti.

Jer plitka barica radi u oba smjera, jednako kao što i oni mogu srušiti cijenu sa malo novaca ti je možeš i održati. I naravno da ne stavljaš sva jaja u istu košaru i da ima rezerve gotovine i da ili sam ili imaš sposobnog brokera ili zaposlenika koji dnevno prati tvoje dionice i upućen je u dinamiku i stanje na tržištu.
Naravno konkretni potezi ovise o točno kojoj se dionici radi, koja količina, koji je to udio u kupnom free-floatu i ukupnoj emisiji, kolika je likvidnost, koje su tvoje namjere s tom dionicom kao i tko je taj fiktivni neprijatelj i kolika mu je težina.

A da ne govorimo kako navedenim fiktivnim neprijateljima uz par trikova možeš i fino zapapriti da im takve stvari neće skoro pasti na pamet, a ti ćeš možda još i zaraditi.

Loki

dečki iz bear stearnsa imali bi o tome što reći 🙂

www.knjigara.com

Bear Stearn nije pao zbog short sellinga.
To što je to napisao nadobudni polemički mladac pišući za poznati financijaški magazin Rolling Stone pa se to proširilo Internetom više kao urbana legenda to ne čini istinitim.

Kad ti pukne margin za to si uvijek sam kriv priznao to ili ne. Al ti to najbolje znaš kaj ne ? 🙂

Loki

New Report

Close