U bilanci knjiže vrijednost Fortenove 67mil. Kn a prodano za cca.30 mil.kn.
Cak i da je tako, opet super. Glavno da se tog g.vna rjesimo.
Zasto ne bi pogledali rijesenje sa TS, sve bi bilo jasnije. Sutra cu vidjeti da se podsjetim i ne pricam napamet. Lijepo pise kolika su potrazivanja, kolika je isplata te koliko je financijski preneseno u nove instrumente.
Evo da se ne mučite raspravljajući o stvarima koje mnogi ne razumiju niti pak znaju pročitati iz FI.
No po meni ova prodaja neće imati utjecaj na cijenu. Cijena dionice na burzi bi trebala odražavati očekivanja za budućnost. A sa svim promjenama koje su se dogodile u zadnje vrijeme perspektiva je po meni pozitivna. Nadalje, cijena dionice ukoliko se u obzir uzmu trenutne valuacije na dioničkim tržištima po meni ima značajniji potencijal rasta.
Strpljivi će ovdje biti nagrađeni, špekulatni će i dalje laprdati kako im odgovara… Rvatska priča.
Zavisi kako gledaš na to. Oni su izvukli u ovome trneutku maksimum. PPD je otkupljivao da zajedno s Rusima stekne kontrolu, nakon toga zbog trenutne situacije neće biti moguće prodati niti po nedavnim cijenama. Jednom kad je kontrola stečena, udjeli vrijede još manje. Barem u teoriji.
Agrokor je dugogodišnji kamen oko vrata mnogim našim firmama i kompanijama, dobro je da se Saponija rješila tog kamena.
Kad već prognozorate napamet, da se priključim, moja procjena je da je udio prodan za 124 mil. kuna.
Ipak je to jezičac na vagi za 50% vlasništva.
Ništa se prodaje u tim relacijama ispod cijene.
Jel itko ima ikakva saznanja za kolko je prodano, a ne da nagadamo ovdije bezveze.
Cudno mi je da je rasla dionica jucer ako su prodali udio za 30mil, to je onda gubitak od cijene koja je knjizena u bilanci i tq razlika izmedju prodane cijene i cijene u bolanci ide u RDG.
I super je da se rijesilo tog beskorisnog udijela koji ti ni zasta ne sluzi osim da ga gledas u bilanci.
Jel itko ima ikakva saznanja za kolko je prodano, a ne da nagadamo ovdije bezveze.
Cudno mi je da je rasla dionica jucer ako su prodali udio za 30mil, to je onda gubitak od cijene koja je knjizena u bilanci i tq razlika izmedju prodane cijene i cijene u bolanci ide u RDG.
I super je da se rijesilo tog beskorisnog udijela koji ti ni zasta ne sluzi osim da ga gledas u bilanci.
U travnju prosle godine se otkupljivalo po cijeni do 60% nominale. Tesko mi je povjerovati da je sada prodano ispod toga, ali sve je moguce…
kolege
ako proučite malo stjecanja udjela/otkup dugova energije naturalis/ppd do sada, mislim da će biti sve puno jasnije. sve što kupuju, kupuju sa debelim debelim diskontom. luka ploče, pevec, dalekovod, sada fortenova…. razloge možemo opet samo nagađati.
Razlozi su da zarade.
Saponiji se svakako bolje toga riješiti i ulagati u biznis pa i po cijenu privremenog gubitka u bilanci i u RDG-u.
Razlozi su jasni. Oni su produžena ruska ruka u Hrvatskoj. Neke lukrativne poduhvate tipa Pevec ne bih stavljao u taj koš, al dobavu plina ne dobiva svatko od Gazproma. Kod Fortenove su poslužili kao poluga s kojim je stečena kontrola većine, a da titular nije direktno iz Rusije. Tu nije toliko bitna zarada nego kontrola.
@Iknow
ako su isli s ciljem da kontroliraju sa rusima vecinu, onda su voljni i ponuditi vecu cijenu za to, jer za kontrolirajuci dio si spreman vise platiti.
Onda je mozda Saponija, a i ostali ovo dobro naplatila.
Naravno spekuliram isto kao i oni sto govre da su prodali za 30 miliona.
Pa dobili su vjerojatno vecu cijenu od najnižih cijena, al ta cijena je možda daleko od nekih ocekivanja. Morate svi skupa shvatiti da je Agrokor i danas gotovo jednako dužan kao i prije par godina, a da također teret financiranja tog duga nije jako smanjen. U takvoj situaciji, kolko Agrokor vrijedi? Ovakav, nerestrukturiran. Nemaju Saponija, Vindija, Franck i ostale firme vremena čekati njegov oporavak, tim vise jer raspolažu malenim pa i zanemarivim udjelima. Život i posao moraju ići dalje, a ulaganje u posrnule koncerne ionako nije osnovni biznis tih firmi. Možda će biti još jedan jednokratan udar na RDiG, međutim kao sto je već netko spomenuo doći će neki keš koji će pomoći u daljenjem razvoju osnovnog biznisa. Saponija je upravo radi Agrokora, kao jednog od većih rizika, bila ovako jeftina, u dogledno vrijeme ako se stabiliziraju i počnu rasti nema razloga da cijena dionice ne bude na znatno višim razinama.
Ja ne znam sto su konkrento ni koiko dobili, al iznenadilo bi me jako da su na ovome zaradili.