I meni se čini da je preblaga reakcija. Osim pozitivnog utjecaja na dobit, taj će novac biti vjerojatno usmjeren u vraćanje duga pa je korist dvostruka
@kadija
Još cemo vidjeti kakav ce imati utjecaj na RDG, mozda bude i gubitak…pretpostavljam da je prodano po nabavnoj cijeni…najvaznije je da je para sjela i da nema vise Agrokora…mozda bude i divka?
Parice, kako misliš po nabavnoj cijeni? Koja je nabavna cijena?
Na nabavnu vjerovatno misli na knjizenu pa prema tome mislim da nece utjecat na rdig
@Status
Da. Nadam se da ce u izvjescu pisat iznos, bas me zanima koliko se trenitno vrednuje Fortenova..
knjižena cijena je već diskontirana
Pa u nagodbi su svi dobavljaci oderani (haircut), neko manje, neko vise i to je gotova prica. Udjel u FG se odnosi na vrijednost potrazivanja nakon haircuta i on je, po mom misljenju, prodana po nabavnoj cijeni…
Tek ce se vidjeti postignute cijene . No, ako su prodali za 40-50% knjizene vrijednost onda će imati minus no to je onda knjigovodstveni gubitak, bez odljeva novca iz kompanije. S druge strane, smanjit će zaduženost za naplaćeni iznos. Kako god bilo, ta transakcija će imati jednokratan učinak i njome će biti završeno poglavlje “Agrokor”, a bilanca očišćena od toksične imovine.
Biti će to jednokratni financijski prihod, koji je to iznos(50-100 mil.) možemo samo nagađati,.imali su prošle godine taj otpis potraživanja u iznosu od 57 mil. kn tako da je vrijednost u knjigama konzervativno napravljena pa mislim da tu neće biti nekih problema.
Glavno je da su se riješili tog Agrokora i naplatili velik dio potraživanja, smanjiti će dug, investirati u proizvodnju, imati će bolje rezultate kompanija…
U bilanci knjiže vrijednost Fortenove 67mil. Kn a prodano za cca.30 mil.kn.
Kako znate da je prodano za 30 mil?