SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 08:39
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
SAPN
72,00
3.672
51
71,50
75,00
-4,64%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

ja mislim da su ovdije veliki kupili što su htjeli i neće dizati cijenu nego će se kretati u rangu oko 300-330 kn.

Lako moguce kolega u rasponu 300-345kn iducih 3 tjedna.a znate kako idu impulsi…po 2,3 ili 4 u nizu.
Npr Opte na 2.5..pa boom na 3.2kn..pa svi misle to je to 120% i onda boom s gapom od 3.5 do 7kn iliti 450%.
Dakle Saponiji tek treba dozivjeti jos 2 impulsa..pretpostavljam prvi do 450-470kn..i onda boom do 750kn pa svi u cudjenju.
Samo vam pomazem kolega da ne budote nestrpljivi.
Ako kojim cudom padne na 270kn uletim i ja 1000kom.

Ova dionica definitivno ima potencijala i ova cijena je nepravedna u odnosu na fundamente.
Ali je gotovo izvjesno da se puni potencijal nece ostvariti onom brzinom kojom bi neki trejderi htjeli.
Plain and simple, dok se dug ne sreze na razine koje omogucuju isplatu divke nece biti znacajnijeg ODRZIVOG rasta cijene. Spike-ovi su moguci, ali ovo su razine za naredni period.

P.S.
Opte i Sapn nisu usporedive stvari.
Opte je cisto spekulativna igra na prodaju, bez fundamenata, ali je visoka spekulacija, spominje se 15-20 i vise kn ako prodje.
Ovdje toga nema. Samo fundamenti i strpljenje.

Bolje jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

Ne bi se slozio kolega s Vama. Naime BV je na 555kn i rast ce iz.kvartala u kvartal.
Ja mislim da ce cijena sada na 420-450 i tu ce stajati bar 9-12 mjeseci. Kad BV prodje 600kn cijena ce na 480kn itd. Do 0.75-0,8 BV naredne 2g.
Za 2-3g kad krenu dividende cijena ce onda na onih 750kn i vise..tipa 1.1 do 1.2 BV.
Ja osobno mislim da je ovo za dugorocne ulagace best buy na 2-3g uz stabilan godisnji rast cca 20-25%.
Ali kako rekoh ne da mi se cekati 2-3g.
Osim toga ne vidim puno otpora do 440kn. Cijena je pala sa 360kn na 316kn..ne vidim pad dublje od 290kn. Al iza toga ide impuls do 440kn i tu taborenje i ulaz dugorocnih investitora.
Ako bikovi vrate razinu 360kn uskoro..onda ziher se ide do 440kn. Imati na umu da je poceo novi uptrend.
Velikih kocnicara ovdje nece biti i nema ih.

Kolega, a s kim se vi to svadjate?:-)
Kad tvrdite gotovo navlas isto sto i ja. I obrnuto. Sve 5, vrijedi, i vrijedit ce itd.
Jedino sto ja tvrdim da je divka presudna za puni potencijal. Bez toga nece na 500 i dalje.
I rijec “rast ce uskoro” kod vas su izgleda tjedni ili dani dok bi se ja ipak okladio na mjesece.
Generalno je ova godina odigrana i velikih uzbudjenja ne ocekujem vise na icemu, osim mozda na Krasu kad i ako se udje u neke zahvate uskoro.

Nisam bas vidio da je netko nesto pametno pisao sto se da iscitati iz izvjestaja, pa krenimo redom, neke moje opaske i pitanja:

1. Equity u Agrokoru je vrednovan sa 67 mil?
2. Koja tvrtka je podbacila i izgubila prihode?
3. Dali su uspjeli dio KO prebaciti u DO?
4. Ostala potrazivanja -80 mil?(gdje je to nestalo)

Crniorao
Sve je stvar perspektive i velicine portfelja.
Ovdje ste s 800-900 kom iliti cca. 200k kn mogli uci u top10. I onda naravno ono sto cekate je otkljucavanje vrijednosti.
S druge strane, ako u HT, Adris, Adpl ili bankama imate recimo 3 mil kn onda je divka od 100-200k kn godisnje sasvim nice, ne? A ljudi u top 20-30 imaju desetke milijuna tamo.
Da li imaju ulozeno toliko u Sapn? Ili necem slicnom. Kuzite me?
Svaka dionica ima svoju publiku.
Dionice su razlicite i zivotne situacije isto.

Pisati o trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji Saponije nema smisla, evo i zašto: Samo ulaganje u Kanditovu novu liniju za proizvodnju čokolade je ekvivalentno trenutačne tržišne kapitalizacije cijele grupe. Tko ima vremena čekati siguran sam da će mu se isplatiti. Da će tu biti velikih kupovina, na žalost ne jer je free-float vrlo mali. Što se tiče komparacije sa kompanijama koje se trže po “svjetskim” multiplikatorima uzet ću samo jedan podatak iz FI, bez namjere da time navodim druge na krivi zaključak. Kraš je u prva tri kvartala imao sveobuhvatnu dobit razdoblja od 15,6 mil. Kn, Saponija 25,1 mil. Kn. Kraš se trži na 2,1xBVPS i EV/EBIDTA =14,2, SAP na 0,57XBVPS i EV/EBITDA=4,7…

Upravo tako Nina1.BV je jako bitan. Trenutno 0.56.
Dug se vraca uistinu jako brzo. A mudro je i ulozen.
Bas gledam u 2g vratili vise od cetvrtine duga, a to ce i ubrzati. Firmi se dize vrijednost tudjim kapitalom. Kud ce bolje. Dizanje proizvodnje, ekonomicnost proizvodnje, manji troskovi proizvodnje..citaj konkurentnost. To ce i podebljati prihode Kandita barem 30% i pojacat ce tako i udio na trzistu.
Zasto je po meni bitan book. Zato jer ce isti za 3g biti na 750kn i imati i dalje tendenciju rasta osim ako krenu dividende. Bilo koji od ta 2 scenarija daju vrijednost od 750-850kn minimalno. Imate vece kupce koji pametno razmisljaju. Kupovat ce do 450-480 kn sada pretpostavljam, a prakticki za 3g ce svoje ulaganje oploditi extra 300-350kn po dionici.
Eto zasto ova cijena na 316kn ne drzi vodu..prodajni nalozi su umjetni i nece dugo. Isforsirana prodaja ne moze donijeti nista.
Zasto je nemoguc pad ispod 290-300kn. Jer cekaju nove pirane poput mene da ugrabe siguran jackpot.
Kupac mora jednostavno dizati cijenu prije rasta cijele burze da skupi vise jer drukcije nece skupiti nista. Ispod 300kn sigurno nece skupiti nista. Eto tako sigurno razmisljaju i kupci..ne znaci da cijena ne moze i preko 450kn sada jer imate i druge kupce koji tako razmisljaju i koji lako uz malu likvidnost mogu potjerati cijenu i preko 550kn.
U svakom slucaju kupcima (Adiko i ekipica) je ovo win situacija. Dizu cijenu do 450kn i pokupe poprilicno uz prosjek cca 330-340kn. Za 3-4g imaju vrijednost 750kn i lako ce ga moci prodati nekom fondu. Dakle ukupno mogu zaraditi 110% u samo 3 do 4g.

@crniorao
Vi u 2020 godini spominjete book u proizvodnoj kompaniji?, a ulažete u vrijednosne papire?
Nemojte molim Vas….

i ako može netko odgovoriti na moja pitanja, tnx

Najbolji parametar je da u 4g ovim tempom ce zaraditi cjelokupnu trenutnu vrijednost na burzi.
Operativna dobit i brzi povratak duga su razlog
zasto cijena mora gore i hoce gore.
Kad Crobex okrene gore, grabit ce Saponija gore jos brze. Dapace uz Saponiu kao best buy na HR burzi trenutno bi izdvojio jos Ernt koji takodjer ima mogucnost ekspanzije veliku i sigurno ce jako visoko (imam dionice Ernt stjecene po 1105kn).
Od jace podcijenjenih dionica tu je Tpng i Hpb (imam obje dionice, Tpng prosjecne cijene 33kn i Hpb po 545kn). Atpl zasad nema podcijenjenost kao ove 2. Solidne firme i podcijenjene, al ni blizu Saponiji i ERNT u smislu rasta. Ok firme, zaradjuju i vrijede duplo vise nego trenutno.

Ono sto ja cekam na Saponiji kao mnogi koji prate je pocetak novog impulsa…pad sa 365kn..ocekujem do max 300kn da ce zavrsiti..tesko nize. Kad nastupi nova skala i kad krene impuls..bit cu u blizini 🙂

ja mislim da su ovdije veliki kupili što su htjeli i neće dizati cijenu nego će se kretati u rangu oko 300-330 kn.

Jednostavno nemoguce kolega. Mislis da ce pustiti drugima da grabe po dnu?
Pa firma na ovoj burzovnoj cijeni sama sebe isplati u 4 ipo godine. Znaju to veliki.
Veliki ce gurati do 450kn i to je moje misljenje. I to jako skoro. Malo stagnacije na razinama 310-350kn i onda novi impuls. Moja prognoza do 3-4 tjedna maksimalno.
Ispod 300kn je previse pirana koje cekaju. To ne budemo gledali.

New Report

Close