SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ali izvješće tu i nije nešto prebitno iako je dobro, bitno je ono drugo …

Dobit je manja samo 1,5 mil kn, ništa posebno!

Pad dobiti je loš i točka!kakve su ti to naopake teorije kad se ocekivao rast dobiti pa je dionica rasla sa 200 na čak 350 kn

Nista ljudi, do kraja godine cemo umjesno PE 5, imati PE 6 na ovu cijenu 🙂

Uskoro nam dolazi izvješće za 3Q, pa evo mog osvrta,
Očekujem u 3Q dobit oko 10M kn, što daje ukupno u prvih 9 mjeseci 26M kn,
Za zadnji kvartal očekujem dobit od 8M kn, što bi dao ukupnu dobit od 34M kn,
Da budem iskren, ne bi me iznenadila veća dobit na kraju godine, pošto sam uvijek dosta oprezan u predviđanjima.
Na ovim razinama takvi očekivani rezultati daju P/E 5,30, što je brutalno podcjenjeno.

Evo nekih naših jačih zdravih firmi, koji nešto proizvode i prodaju, nije ista branša ali bar može proći za usporedbu:
PODRAVKA P/E 15,4
KRAŠ P/E 30,9 (prije otključavanja je bio 13)
ATLANITC P/E 15,8

Saponia na 516kn bi imala P/E 10

Saponia na 774kn bi imala P/E 15

Sad će neki opet trubiti o velikom dugu, ali oni su taj novac jako dobro uložili, i bez problema podmiruju sve obveze i iz godine u godinu smanjuju dug, čudo što su napravili od Maraske i Kandita, pa sam Kandit vrijedi duplo više od MK cijele Saponie, koliko su uložili u novi proizvodni pogon Saponie i njeno skladište.

Saponia je postala ozbiljna firma koja iz godine u godinu sve bolje posluje.

Samo kod nas na ZSE se može kupiti ovako sigurna firma na ovim razinama, koja će bez problema i u budućnosti ako ne bolje imati barem ovakve rezultate.

Po meni je sve ispod 550kn za dionicu Saponie čisti poklon kojeg možete dobiti samo na ZSE.

Lp

Ovo iznad sam napisao 22.10.19. i sve stoji.

Izvjesce je jako dobro, upravo je onako kako sam i ocekivao.

Lp

Meni se cini da su nakon lošeg iskustva s Agrokorom puno oprezniji sa naplatom i kupcima opcenito. A koliko je to dobro, vrijeme će pokazati. Meni ne smeta. Dapače…

Presmijesno mi je citati sto sve ljudi ovdje pisu, kao veliki su znalci…
Saponia ce na kraju godine imati 34M kn dobiti, sto daje na ovoj razini P/E 6.

Ovo je po meni najpodcjenjenija dionica na ZSE koja ima sigurno poslovanje.

Dajte mi napisite koja je to podcjenjenija dionica na ZSE od Saponie, jer je ja stvarno ne mogu naci…bas me zanima…

Ajmo znalci, gdje ste?

Lp

😁 Ma dobro… shvatiii smo da je najppdcijenjeniija… ja se još samo nadam da će većinski shvatiti da mu je možda bolje prodati firmu ili firme jer jasno je da se s inozemnom konkurencijom tesko nositi. Na duge staze.

Ulagaci bi zeljeli ulagački “perfect storm”… rast prodaje i profitabilnosti, nizak rizik, nisku cijenu i preuzimanja. Ne ide to tako… burza i ulaganje nisu zdenac želja nego mjesto Fer vrednovanja (iako se za domaću burzu već dulji niz godina to ne može tvrditi).

@filip70

Kolega, ja se apsolutno slazem s Vama.
Odlicno ste odradili analizu i predvidjanja.
Saponia je skolski primjer defanzivne dionice, koja je uz to i drasticno podcijenjena.
Ne znam, valjda “investitori” vise vole u vlasnickoj strukturi vidjeti “mirovince” ili drzavu.
To onda bude “blue chip”, a kad je ovako nesto privatno, onda to nista ne valja.

Filipe, možeš napraviti usporedbu nekoliko reprezentativnih tvrtki s usporedbom parametara po kojima će se vidjeti podcijenjenost Sapunije
ako ti se da
tnx
nadam se da sam ovom analizom malo doprinijela raspravi 🙂

Ja mislim da je glavni razlog pada prihoda nemogucnost jaceg marketinga i manjka novih proizvoda.

Ali mislim da se napredak vidi i polako ce se to sve promjenuti, jer ostaje sve vise i vise novca na raspolaganju za marketing umjesto za kamate.

Recimo, oni su ima pola godine izbacili eko deterzdente, eko srestva za pranje itd itd…, takoder su izbacili liniju nekih biljnih prozivoda Priroda Daje a i Kandit je izbacio novu liniju cokolada sa vecinskim udijelom kaka.

Ali marketing je bilo iznimno los, ali to ce biti bolje po mom misljenju jer dug je sve manji i manji.

Odmah mogu iskoristiti onu Gretu za deterdzente i srestva za rublja koja ne oneciscavaju okolis i vodu :).

Dobit je manja samo 1,5 mil kn, ništa posebno!

Pad dobiti je loš i točka!kakve su ti to naopake teorije kad se ocekivao rast dobiti pa je dionica rasla sa 200 na čak 350 kn
[/quote]

Jedan od glupljih komentara. Dionica definitivno nije rasla zbog rasta dobiti nego pretumbavanja u top10, a zbog čega je i prvotno zakucana sa 280 na 200, a prije sa 440 na 280 (Agrokor). Obje stvari us riješene, SAPN ima udio i u Agrokoru i veću dobit nego prije tako da zapravo nema razloga da ne bude i 440 sa ovim fundamentima.

p.s. that being said ja sam prodao 1/3 kupljenu prije više godina na 350 i držim 2/3 kupljenje po prosječno 214 pred koji mjesec. Čisto jer mi je SAPN >50% portfelja.

Filipe, možeš napraviti usporedbu nekoliko reprezentativnih tvrtki s usporedbom parametara po kojima će se vidjeti podcijenjenost Sapunije
ako ti se da
tnx
nadam se da sam ovom analizom malo doprinijela raspravi 🙂

Eto možda malo neprimjereno, ali za dioničare ugodno za vidjeti je komparacija sa dionicom Kraša. Tamo imamo više milijunski nalog po cijeni od 2,23xBVPS, što bi analogijom sa Saponijom bio nalog od 1213 kn. Usporedbom sa Podravkom (kriterij cijena/BVPS), daje cijenu Saponije od 602 kn. Još je povoljnija situacija ako kompariramo trenutne cijene i EV/EBIDTA omjere. Strpljen spašen, kaže narodna.

New Report

Close