Pivac je za Kraš ponudio 430 kn. Ta ponuda je oko BVPS , i ulagači su konsternirani sa ponuđenom cijenom. Saponija se trži na pola BVPS i to je normalno??? Inače slične kompanije se trže na preko 2xBVPS (Henkel ag&co na 2,27xBVPS).
Meni je sve jasno, dovoljno je pogledati u fi kolika bi bila dobit 2018 godine da nisu radili otpis za Agrokor, iskoristili su tu priliku da si smanje poreznu osnovicu i ne plate pozamašni porez na dobit, a dobili su udjel od 0,6% u Agrokoru jer su bili dobro osigurani. Pa on vrijedi oko 100 mil. kn.
Kandit vrijedi cca 3 godišnje EBITDA Saponije. A EBITDA Saponije iznosi cca 100 mil.kn.
Po meni ovo vrijedi 4 znamenke. Ali prihvaćam svačije mišljenje, pa i da vrijedi manje naravno.
Pivac je za Kraš ponudio 430 kn. Ta ponuda je oko BVPS , i ulagači su konsternirani sa ponuđenom cijenom. Saponija se trži na pola BVPS i to je normalno??? Inače slične kompanije se trže na preko 2xBVPS (Henkel ag&co na 2,27xBVPS).
A tek koliko je od 430 do trenutnih 1.050 koliko se nudi u neiscrpnim količinama??
Koliko bi to iznosilo ovdje? Nije ni za pomisliti (slatki snovi)…
Inače, u vezi ovog pada pred kraj i to na cijeloj Zse, rekao bih da su se neki neupućeni prestrašili blokade trgovanja na Krašu pa opalili po bidu.
E kad bi znali zašto je danas blokada stavljena (samo formalnosti radi) i da sutra opet ide skupljanje po 1.050 i dalje …
Skoro pa cirkus!
Tako da se sutra “borba” ovdje vjerojatno nastavlja…
Ovo danas su tek male “čarke”, valjda je to svima jasno.
Pravu borbu za dionice očekujem na znatno većim razinama, možemo samo zahvaliti Bilišu.
Odlicno je sto se ovdje dogada u posljednjih mjesec dana. Napokon u fokusu. Nakon 50% prinosa u kratkom roku bio sam blizu danas da dosta skratim poziciju ali nekako vjerujem da ovo vrijedi puno vise od sadasnje cijene pa nisam. Vrijedi li 4 znamenke? Mozda i vrijedi ali bit ce tesko ostvarivo moralo bi se mnogo stvari potrefit. Osobno smatram da moze otici na razine 600+. Vjerujem da ce i izvjesce biti dobro.
Polako se kockice slaže, likvidnost je tu, firma dobro posluje, ozbiljni igrači su shvatili da firma vrijedi malo više pa skupljaju, financijski izvještaji izgledaju vrlo dobro, Agrokor završio(prije njega cijena je bila 450kn), pola prihoda otpada na izvoz…
Freefloat je na Saponiji relativno malen. Dvadeset i pet milijuna kuna po ovim cijenama. Tako da je relativno lako pokrenuti cijenu u jednom ili drugom smjeru. Saponija ima svojih rizika, ali izgleda baš jako podcijenena. Pokazatelji poslovanja osobito dug i likvidnost su se značajno poboljšali nakon sloma Agrokora. Koliko vidim firma se financira od 2,44 do 4% na dugi rok sto je relativno niska razina kamata, a koja opet rječito govori o samom profilu rizičnosti Saponije iz perspektive banaka.
Promjene u top 10 od ponedjeljka:
Biliš -200 dionica
Addiko banka +110 dionica
Kresimir. K +44 dionice
Bit ce zanimljivo u petak pogledati promjene od današnjeg trgovanja, mislim da je Biliš danas potpuno izašao.
Lp
Polako se kockice slaže, likvidnost je tu, firma dobro posluje, ozbiljni igrači su shvatili da firma vrijedi malo više pa skupljaju, financijski izvještaji izgledaju vrlo dobro, Agrokor završio(prije njega cijena je bila 450kn), pola prihoda otpada na izvoz…
kolega, zahvaljujem se na preporuci 😉
svidja mi se porast cijene, al me brine preveliki spread izmedju kupnje i prodaje
vidjet cemo kako ce se stvari odvijati kad Bilis skroz izadje
u svakom slucaju, pozorno pratim situaciju i po potrebi cu reagirati
Na dnu cijene su brige bile najveće. Kad cijena dođe do 400-500 kuna onda će brige biti puno manje.
Mjesto da je suprotno.
Čak i da nema brige, trebalo bi je svakako izmisliti.
Ovdje me uopce ne kopka top10, vec nesto drugo…
Vidim da ce rast biti izuzetno lijep, a sada si samo postavljam pitanje do kuda cu ici u skupljanju.
Svaki dan po malo, i sve dobro promatrati, pre dugo sam pospano bio!
Slažem se sa tobom! Baš smo bili pospani.
Ovo je fantazija od dionice, barem ono malo osnovnih fundamentada što sam si poručio.
I dalje mi nije jasno kako to da sam je snobirao i čekao da dođe 300+. Eto ispravio sam grešku i ponosno skupljam. Mislim da je ovo versatilna dionica za kratke staze, za neki brzi 20 – 30%. Ali također za duži period ulaganja i stabiliziranja portfolia.
Ovdje me uopce ne kopka top10, vec nesto drugo…
Vidim da ce rast biti izuzetno lijep, a sada si samo postavljam pitanje do kuda cu ici u skupljanju.
Svaki dan po malo, i sve dobro promatrati, pre dugo sam pospano bio!
(: