SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 17.11.2024. u 09:38
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
SAPN
72,00
3.672
51
71,50
75,00
-4,64%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Za pretpostaviti je da stoji i na bidu i na asku pa ko ga poklopi. Nešto kao market maker.

Ovdje nema trzavih rucica. Ako zeli prodati sve nek skrati svoje i nase muke i lijepo izlozi sve na 230kn. Ne mislim da bi dugo prodavao. Ovako samo blokira put prema 500kn i fer cijeni. Al kupaca je sve vise…nece dugo ovako.

Ovako se kukalo na HPB, na VLEN… Polako, sve dođe na svoje
Ovo nije dionica za trejd, samo za strpljive
Fundamentalna analiza uvijek dođe do izražaja, samo je kao i pravda: spora, sramežljiva i prelijepa

Samo mala digresija, Saponia kasni za Crobex indeksom. Al polako, sustigne ga. Poslovanje stabilno i dobro. Po proslosti sad bi trebali biti u rasponu 350-360kn. Fer cijena po meni 500kn, u pretjetivanju i do 900 kn.

Promjene u TOP10 dioničara od prošlog tjedna.

Uz Biliša imamo i novog prodavača kojem je očito dionica dosadila.

Samo mala digresija, Saponia kasni za Crobex indeksom. Al polako, sustigne ga. Poslovanje stabilno i dobro. Po proslosti sad bi trebali biti u rasponu 350-360kn. Fer cijena po meni 500kn, u pretjetivanju i do 900 kn.

Samo mala digresija na stabilno i dobro poslovanje? Gdje ste točno i HY2019 vidjeli dobrote i stabilnosti, s obzirom da je EBITDA pala 69%, bez utjecaja jednokratnih stavaka!

SAPN je stvarno vrlo jeftina dionica. Ali, evo što me muči (revidirano konsolidirano izvješće 2018. godine):

Mišljenje s rezervom koje je dao Deloitte svakako je uskličnik:

1) Isticanje pitanja
Razrješenje prošlogodišnjeg pitanja s rezervom – Potraživanja po regresnim mjenicama Revizorsko mišljenje o konsolidiranim financijskim izvještajima za godinu koja je završila na dan 31. prosinca 2017. godine je sadržavalo rezervu vezano uz potraživanja po regresnim mjenicama u vrijednosti od 124.100 tisuća kuna. Navedena potraživanja su u 2017. godini prijavljena u postupku restrukturiranja Agrokor grupe, te je Grupi nagodbom pripalo 0,6% udjela Agrokora. Grupa je tijekom 2018. godine provela otpis potraživanja po regresnim mjenicama u iznosu od 48.315 tisuća kuna, te svela potraživanja na vrijednost nominalnog iznosa udjela dodijeljenih Grupi u postupku izvanredne uprave. Preostali iznos ulaganja/potraživanja po regresnim mjenicama je iskazan u konsolidiranim financijskih izvještajima u neto iznosu od 75.274 tisuće kuna. S obzirom na značajnu neizvjesnost oko poslovanja novoosnovane grupe, čije dionice su dodijeljene Društvu, iskazani iznos u konsolidiranim financijskim izvještajima predstavlja najbolju procjenu Uprave na dan objave ovih konsolidiranih financijskih izvještaja.

Sljedeće, profitabilnost:

Deterdženti 12.088 28.073
Konditorski proizvodi 17.153 9.920
Alkoholna i bezalkoholna pića 21.786 10.115

Usporedba je 2018/2017

Profitabilnost detergenata je više nego prepolovljena, zašto? Je li to zato što je Saponia imala deal s Agrokorom da sve Agrokorove firme čiste Saponijinim proizvodima, a sad taj deal više ne postoji? S druge strane, konditori i alkohol iznimno pridonose dobiti. To je dobro, ali nekako sam sumnjičav da detergentska firma zarađuje od cuge i čokolade.

I najveći uskličnik koji SAPN čini čistom špekulacijom:

Izdana jamstva povezanim članicama društva kao potencijalne obveze – 662,5 milijuna kuna.

Dosta firmi iz Agrokora je imalo izdana jamstva povezanim članicama društva, znamo kako je to završilo.

Nekako sam sumnjičav da detergentska firma zarađuje od cuge i čokolade.

Lebowski, jesi li (bio) sumnjičav kada je firma koja je proizvodila duhanske proizvode počela zarađivati na hotelima i turizmu? 😉

Ok, odagnali ste moju najmanju sumnju, sad možete prema većima.

SAPN je stvarno vrlo jeftina dionica. Ali, evo što me muči (revidirano konsolidirano izvješće 2018. godine):

Mišljenje s rezervom koje je dao Deloitte svakako je uskličnik:

1) Isticanje pitanja
Razrješenje prošlogodišnjeg pitanja s rezervom – Potraživanja po regresnim mjenicama Revizorsko mišljenje o konsolidiranim financijskim izvještajima za godinu koja je završila na dan 31. prosinca 2017. godine je sadržavalo rezervu vezano uz potraživanja po regresnim mjenicama u vrijednosti od 124.100 tisuća kuna. Navedena potraživanja su u 2017. godini prijavljena u postupku restrukturiranja Agrokor grupe, te je Grupi nagodbom pripalo 0,6% udjela Agrokora. Grupa je tijekom 2018. godine provela otpis potraživanja po regresnim mjenicama u iznosu od 48.315 tisuća kuna, te svela potraživanja na vrijednost nominalnog iznosa udjela dodijeljenih Grupi u postupku izvanredne uprave. Preostali iznos ulaganja/potraživanja po regresnim mjenicama je iskazan u konsolidiranim financijskih izvještajima u neto iznosu od 75.274 tisuće kuna. S obzirom na značajnu neizvjesnost oko poslovanja novoosnovane grupe, čije dionice su dodijeljene Društvu, iskazani iznos u konsolidiranim financijskim izvještajima predstavlja najbolju procjenu Uprave na dan objave ovih konsolidiranih financijskih izvještaja.

Sljedeće, profitabilnost:

Deterdženti 12.088 28.073
Konditorski proizvodi 17.153 9.920
Alkoholna i bezalkoholna pića 21.786 10.115

Usporedba je 2018/2017

Profitabilnost detergenata je više nego prepolovljena, zašto? Je li to zato što je Saponia imala deal s Agrokorom da sve Agrokorove firme čiste Saponijinim proizvodima, a sad taj deal više ne postoji? S druge strane, konditori i alkohol iznimno pridonose dobiti. To je dobro, ali nekako sam sumnjičav da detergentska firma zarađuje od cuge i čokolade.

I najveći uskličnik koji SAPN čini čistom špekulacijom:

Izdana jamstva povezanim članicama društva kao potencijalne obveze – 662,5 milijuna kuna.

Dosta firmi iz Agrokora je imalo izdana jamstva povezanim članicama društva, znamo kako je to završilo.

61% prihoda dolazi iz Kemijskog segmenta (deterdženti i sl), 28% iz obrade hrane (konditor)… Zabrinutost u jamstva i daljni utjecaj Agrokor je opravdana.

Iz današnjeg porasta cijene i naravno volumena je jako lijepo vidljiva moć drukanja preko ovog foruma koja nije nimalo bezazlena niti zanemariva. Odmah kada su krenule priče o cijenama 500-600-900 kn evo i lakomislenog stada.
Pa ljudi moji, bilo je Saponije i do danas na ovim i nižim razinama, a nitko da trzne.

lp

Kada se pogleda FI za 2018 rekao bi da od ukupne aktive minimalno 200 mio HRK je pod velikim upitnikom, a možda i više. 50 mio HRK 1godišnje zajmovi Brodomerkuru koji se rolaju (tko zna kolko dugo), 90 mio HRK naveden izloženosti po Agrokoru, 13 mio HRK potraživanja po kamata za zajmove + 5 mio HRK na zajmove povezanih.
U 2019 dospijeva značajni dio obveza po kreditima, pa ćemo vidjeti kako će ići refinanciranje. Iako nema kosnolidiranog HY2019, vidi se u nekonsolidiranom da je dio do 56 mio HRK otplaćenih kredita, prebijen/plaćen prodajom 28 mio HRK imovine, ako se gleda struktura aktive jedino značajno smanjenjo sličnog iznosa je 20 mio HRK potraživanja od kupaca, što bi se moglo tumačiti sa “problematikom” refinanciranja ili ne…
Teško je reći kad su FI-ijevi pisani jalovo!

Čujte kolege, pogotovo ovi jako zabrinuti, ja ću samo reći na sve to da je jedan Kandit d.o.o. kojemu je Saponija 100% vlasnica imao norm. ebitdu od 37 milijuna kuna i poslovne prihode od 316 milijuna kuna lani. Uz to je imao i 140 milijuna kuna neto duga. Dakle, gledajući Kraš, pa taj vražji Kandit vrijedi najmanje 10 ebitda umanjeno za neto dug, dakle 230 milijuna kuna. Najmanje. A vjerojatno i 10 Ebitda fiksno.

A tržišna kapitalizacija cijele Saponije, dakle i Kandit i Maraska i sve ostalo je manja od 165 milijuna kuna zanemarimo li trezorske dionice. Ja ne znam pouzdano koji su sve stvarni i potencijalni rizici, ali znam, i to pouzdano da moja procjena vrijednosti značajno nadmašuje, pa usudio bih se reći, i do nekoliko puta trenutnu kapitalizaciju firme odnosno cijenu dionice.

New Report

Close