Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
SAPN | 72,00 | 3.672 | 51 | 71,50 | 75,00 | -4,64% |
Znaci jučer ti je bila dobra kad si kupovao, a sad ćes se posrati u zdjelu iz koje jedeš? 😁
Nitko ne druka jer nema smisla drukati. Osim tebe koji se ne možeš sam sa sobom dogovoriti jel bi piškio ili kakio. I koji sad ne može spavati očito zbog NT-a i ne shvaćanja vrijednosti pojedinih biznisa i brendova. Ti očito ne razumijes i ne možeš shvatiti da sutra Grbesic ide prodati Saponiju odnosno njezine dijelove: Kandit, Saponiju (maticu), Marasku i Mercos da bi te prodaje bile u vrijednosti najmanje 5 trenutnih tržišnih kapitalizacija Saponije. Ne znam sto je to tako tesko shvatiti. Pa nije firma koja radi vise od milijarde kuna prihoda i 100 milijuna kuna Ebitda u konkurentnim sektorima FMCG bezvrijedna i ne, nitko normalan je ne bi prodao za 250 milijuna kuna koliko ti mialis da vrijedi. Druga je stvar vrednovanje 10 lli 15% freefloata na ovakvoj burzi. To sa stvarnom, transakcijskom vrijednošću firme i njezinih biznisa najčešće nema nikakve veze. K tome, akvizicijskim i organskim rastom firma je u posljednih 15 godina vise nego udvostručila prihode i operativnu profitabilnost sto znaci da nije loše vodjena iako je podložna samo vecinskom vlasniku i njegovim poslovnim operacijama. Da ne napišem neku grublju i težu riječ…
Meni je zanimljivo kako si se nakacio na kvartalni NT, koji je tu stvarno sporedan podatak, a o suštini svakog tog biznisa defcato nemaš pojma. Pa po tebi bi Kras recimo bio trenutno precijenjen. Ej, skoro 600 milijuna kuna kapitalizacije, milijardu kuna prihoda i 120 milijuna kuna Ebitde. A Kras ti vrijedi najmanje duplo od ove cijene sto je vidiš na burzi. To ti je jasno pokazala nedavna transakcija MID Europa partnera i CCHBC (Coca-Cole). Platiti keks koji radi 600 milijuna kuna prihoda i oko 160 milijuna kuna Ebitde 1,7 milijard kuna bez duga odnosno s dugom 1,92 milijarde kuna.
Pa pogledaj koliko je dobio Skojo navodno za prodaju Mlinara. 600 milijuna kuna prihoda od prodaje i stotinjak milijuna kuna Ebitde. Kalkulira se sa 119 milijuna eura odnosno barem jednogodišnjim prihodima od prodaje:Vaš link …
Jel kužiš ti to? A valjda ćeš shvatiti. Uzmi malo vremena i prouči materiju jer proučavanje kvartalnog NT ćete odvesti na krivi trag i insistiranje na tome ti nikad neće otvoriti horizont shvaćanja nesrazmjera cijene i vrijednosti. Nisam te ja pitao za Aapl slučajno, pitao sam te jer vidim da ne shvaćaš kako trenutno na jednu takvu kompaniju gledaju investitori, iako je jasno da su najbolji dani u njezinom osnovnom biznisu iza nje i da to sto su iza nje, ne znaci da će sad pasti na 10 ili 15% prihoda. Ok, sektori nisu usporedivi, a nisu ni burze, no moraš shvatiti da mantra o nekakvom vječnom rastu ne postoji i da projiciranje novčanih tokova u budućnost koji rastu odredjenim stopama je postala obicna utopija. Ono sto vrijedi u tradicionalnim biznisima kakav je Saponija jesu brendovi i trzisni udjel. To zanima globalne kompanije koje nastoje proširiti svoje poslovanje. One to čine akvizicijama jer im je organski to preskupo, prekomplicirano i predugo traje. Naravno, da sve to treba niti pokriveno adekvatnim (neproblematicnim) poslovanjem jel bez toga sve pada u vodu.
to se prijatelju zove biti objektivan
jer ustvrditi da ovo vrijedi 5x na cijenu od 200 kn nije hrabro, nego ludost
zahtjeva dobru računicu a i sam kažeš da je – nema! valjda osjećaj, filing za tajming 🙂
ono mora to na soma, samo ne znam zašto kad tvrdiš da je nemaš u portfelju?
ovo sve ostalo o čemu govoriš (AAPL, keksi, prodaja u dijelovima i(li) samih brendova)
prvo, AAPL je na drugom tržištu i druga branša, i ovdje uopće nije usporediv, točka.
a dalje sve što govoriš o trenutku PRODAJE, gdje si vidio da je Grubešić oglasio prodaju?
u pravu si, tržišni udjel se plaća, brendovi se plaćaju
ali nema PRODAJE
i još jednom, kupio sam po 200 kn ali za razliku od Kresso-a i Buffetta moj omiljeni period držanja dionice nije – forever, meni i 100% na ulog dovoljno samo koliko ćemo čekati?
i znaš dobro da nije stvar samo u prvom kvartalu ’19.
i nije sve (samo) u NT
možda je baš stvar u tome da bi Grubešić lakše prodao da prikaže veću profitabilnost
ali to njemu iz nekog razloga nije bitno, ne zna ili ne može pa ja iz toga zaključujem da ne ‘priprema mladu za udaju’
To ti vrijedi najmanje 5 puta.
Ja ne znam ništa o nikakvoj prodaji niti sam tvrdio da se bilo sto prodaje za razliku od tebe koji tvrdiš da se ne prodaje. Razlika između prodajne cijene i cijene na burzi zove se premija ili diskont. Zbog neefikasnosti tržišta, malenog freefloata, odnosa većinskog vlasnika prema ostalim dioničarima, neisplate dividende i sl. Saponija se trguje sa izuzetno dubokim diskontom na fer ili transkacijsku cijenu. Ja i dalje stojim i siguran sam da potonja cijena bi bila najmanje 5 puta od postojeće trzisne kapitalizacije i usput tvrdim da ti ne razumijes i nemaš pojma o vrednovanju. Sto će biti, kada će biti i da li će išta biti ja ne tvrdim niti sam ikad tvrdio jer se ne bavim gatanjem ni proročanstvima. Iako, ne bi mi bilo nevjerojatno da se Saponija ili barem dio njezina poslovanja jednog dana proda.Toliko.
čovjek je očiro imućan- što onda ovako ktrkanski se ponaša kad mju nije sila pa da nema za lebac
čovjek je očiro imućan- što onda ovako ktrkanski se ponaša kad mju nije sila pa da nema za lebac
znači Biliš
svašta sam viđao al ovako rasipati
prije par dana je imao skriveni nalog na 230 a od onda je još spustio cijenu
jako je razočaran poslovanjem, očito
držim da će prodavati u rasponu 200-220
kad proda koliko treba onda možemo natrag
pitanje za milijun je da li prodaje sve pa nije našao kupca? da ni jedan fond ne smatra 200 kn ok cijenom? za zamisliti se…
accountant
To sto fondovi ne kupuju nije uopce cudno, oni vole kupovati po najvisim cijenama…
Pa pogledaj kad su turisticke dionice poceli kupovati, na najvisim razinama!
Lp
accountant
To sto fondovi ne kupuju nije uopce cudno, oni vole kupovati po najvisim cijenama…
Pa pogledaj kad su turisticke dionice poceli kupovati, na najvisim razinama!
Lp
pa ne mislim na mirovince, njima je to kikiriki i ne bi im se isplatilo pratiti
no zar nema niti jedan drugi investicijski fond, zatvoreni, otvoreni, kojem bi to odgovaralo?
Ja MISLIM da je to namjerno “spuštanje i pretumbavanje” kako bi se spustio tromjesečnih prosjek cijene dionice da bi onda mogli napravit mini istiskivanje spajanjem dionica.
Darac11
Tesko je to moguce.
A i zasto bi Bilis prodavao dionice s debelim gubitkom…
Pad je poceo zbog Agrokora, onda je Cerp odlucio prodati svoje i sad ju je na kraju zatukao Bilis…po meni nema tu neke velike mudrosti…
Lp