SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 01:28
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
SAPN
72,00
3.672
51
71,50
75,00
-4,64%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Godisnje izvjesce vrhunsko, izgledalo je kao best buy, medjutim nakon 1Q 2019 pojavilo se puno upitnika.
Pratim vec neko vrijeme ovu dionicu, planirao sam uci ali nakon 1q sam odlucio pricekati 2q.

Samo je pitanje dali će biti po ovoj cijeni tada za kupit. Čini mi se da je prošle godine Uskrs bio u prvom kvartalu pa je i to sigurno nešto utjecalo na lošiji ovogodišnji rezultat.

Ja sam napisao svoje iskreno misljenje . Što ne znači da sam u pravu niti tvrdim da sam u pravu.
Pušem i na hladno radi njihovih poteza i komunikacije kod agrokor situacije .
Jesi investirao u sapn ili planiraš investirati kad si je ovoliko nahvalio?

Firma koja ima relativno stabilne biznise i 1,1 mlrd. kuna prihoda sa ovakvim udjelima na trzistu u grupama proizvoda u kojima je prisutna sigurno ne vrijedi 130 milijuna kuna koliko joj je trenutna kapitalizacija, nego barem 2, 3 puta vise. U dijelovima, po pojedinim segmentima možda i 5 puta vise. Al situacija je takva kakva jest zbog gore navedenih razloga i nekome će biti prilika, a nekome neprilika.

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Jeste, Uskrs je prosle godine bio 1Q.
I ja sam se pitao jel to jedan od razloga za losije rezultate.

Konkrentno mi se ne svida sto imaju operativni cash flow negativan, povecanje inventorya, pad prihoda, povecanje potrazivanja od poduzetnika unutar grupe, a cini mi se da su im i troskovi u prodanim proizvodima mrvicu veci (ali zanemarivo) i imaju samo par mil kuna na racunu.

S druge strane dobro je sto rezu dug.

Tek je 1Q pa mozda previse cjepidlacim.

Za sada mi je dionica na radaru

Ja sam napisao svoje iskreno misljenje . Što ne znači da sam u pravu niti tvrdim da sam u pravu.
Pušem i na hladno radi njihovih poteza i komunikacije kod agrokor situacije .
Jesi investirao u sapn ili planiraš investirati kad si je ovoliko nahvalio?

Firma koja ima relativno stabilne biznise i 1,1 mlrd. kuna prihoda sa ovakvim udjelima na trzistu u grupama proizvoda u kojima je prisutna sigurno ne vrijedi 130 milijuna kuna koliko joj je trenutna kapitalizacija, nego barem 2, 3 puta vise. U dijelovima, po pojedinim segmentima možda i 5 puta vise. Al situacija je takva kakva jest zbog gore navedenih razloga i nekome će biti prilika, a nekome neprilika.

[/quote]

Kupio sam u posljednjih mjesec dana nešto manje od 800 komada na familiju moje žene. Sad otvaram skrbnički račun pa ću kupiti još najmanje toliko.

Mislim da je to daleko najbolja ulagačka prilika na ZSE. I da dionica ima potencijal za rast od najmanje pet puta.

Godisnje izvjesce vrhunsko, izgledalo je kao best buy, medjutim nakon 1Q 2019 pojavilo se puno upitnika.
Pratim vec neko vrijeme ovu dionicu, planirao sam uci ali nakon 1q sam odlucio pricekati 2q.

Pa ona i je best buy, ako makneš prošle godine 14M kn ostalih prihoda shvatit ćeš da im je ove godine za 1Q potpuno isti rezultat.
Dug se smanjuje, prihod je malo pao, tako da je sve dobro.

Puno vas ovdje bezveze previše filozofira, računica je jednostavna da ne može biti jednostavnija, da kupite cijelu SAPN na ovim razinama za 130M kn, vratili bi uloženo kroz dobit za 4 godine, takve prilike na ZSE nema…ovo je definitivno best buy na ZSE, nek mi netko navede dionicu na ZSE koja ima povrat kroz dobit u 4 godine i odmah ulazim u nju…..

Lp

saponia je svima ko fol super po ovim cijenama,ali nitko ne stavlja kupovni nalog ni po 200 kn,a kamoli iznad toga

Ma bit će tu interesa, samo da Korčulanin istrese to sto ima za istresti.

On se malo igra sa cijenom amo-vamo, pa se i svi ostali malo igraju s nalozima.

Mislim da je to daleko najbolja ulagačka prilika na ZSE. I da dionica ima potencijal za rast od najmanje pet puta.

volim Saponiju ali:
sazetak fin_pok na kraju 2018 (to je iz zadnjeg NEkons izvještaja)
pogledajte prosječan rast prihoda.. jel to djeluje da može rasti 5x? meni ne
jesam optimist ali Kandit ne može toliko doprinijeti svojim rastom
možda se varam ali jedno je trenutna potcijenjenost, pa recimo reći da to vrijedi 400 kn, a drugo je nekakva projekcija budućih diskontiranih NT da bi se došlo do koliko? 800-1000 kn?
koliko bi trebali godina s takvim mršavim rastom prihoda, stotinu?

u prvom kvartalu NT iz operacija opet negativan

što više gledam to mi je jasnije zašto tržište ‘kažnjava’ SAPN

Ajd ti diskontiraj novčane tokove pa izračunaj vrijednost?

I jel to znaci da firme koje nemaju rast da im ne raste vrijednost? Sto ako recimo brže smanjuju rashode od prihoda? Ili sto ako nemaju uopće rast ali imaju znacajan tržišni udjel i sto ako recimo u nekakvom hipotetskom pripajanju ostvare sinergije i stvore znacajne uštede u poslovanju?

Pa telekom sektor u RH uopće nema rast ili je zanemariv. Ili rast banaka? Znači li to sigurno da Telekomi i banke danas manje vrijede nego prije 5 godina?

Ti racunovodjo uopće nemaš analitički alat da raščlanis prihode po firmama i segmentima i da vidiš sto se zaista dogodilo u prvome kvartalu.

Ja sam nabacio misljenje o 5x vrijednosti kao kost na koju će se paščad najlakše zakačiti. Ali gledajuci stvarno, biznise u kojima je Saponija prisutna, prihode, pa i operativnu profitabilnost onda priča o 5x je čak i dosta vjerojatna. Govorim o situaciji dezinvestiranja pojedinih poslovnih cjelina i njezine prodaje.

buraz ovo dragi Bog ne diskontira!
što da diskontiram kad je iskočio Agrokor?
koju god literaturu pipneš u vezi diskontiranja NT nekakva stabilnost se očekuje od promatranog društva, dakle uhodani biznis, pozitivan novčani tok, veći rast prihoda nego što je ovdje, možda i redovna dividenda i tak
zato i ti nisi diskontirao nego si bubnuo 5 puta
ali ja ti kažem da budi realan: ovdje ćemo i do 2x koljena raskrvariti…

drugo, o kojem smanjenju rashoda pričaš? čime Uprava u svakom obraćanju započinje: ‘u vrlo konkurentnom i složenom okruženju’… ‘primarni fokus je stabilnost novčanih tokova’… ‘Namjera je u 2019. godini i idućih par godina snažnije investirati u tehničko-tehnološku opremljenost’… ‘ konkurentnost stranih multinacionalnih kompanija i njihova agresivna prodajna i marketinška kampanja’
… eto to su samo neke opaske Uprave

New Report

Close