SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 12:30
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
SAPN
72,00
3.672
51
71,50
75,00
-4,64%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

jednostavno ovdje je profitabilnost nikakva: taman su zadnje dvije godine malo poradili na tome, BV se počeo lijepo dizati i sad – što? 50 milja nebuloza je nekih 76 kn po dionici što će book vratiti na razinu iz kraja 2016. godine.
dakle Todorić nas je sve koštao dvije godine zarada
nije strašno ali boli
i zato cijena je tu gdje je.

Kako misliš profitabilnost nikakva?
Kakva je profitabilnost kod KRAS, ATGR, PODR itd i po koliko se trže, koliki im je P/E….
SAPN zadnje dvije godine super radi i dižu se iz godine u godinu, sad su se i Maraska i Kandit lijepo uklopili, koliki im je P/E ?

Ovo što se dogodilo sa Agrokorom nije sramota uprave SAPN nego države, uprava SAPN se dobro osigurala i najvjerojatnije će svu lovu vratiti….

Mene kao dioničara zanima koliku dobit imaju, i da li mogu tako ili još bolje u budučnost poslovat, a mogu. Uredno vracaju svoje obaveze i još im ostaje tolika dobit.

Ne treba puno filozofirat, da netko kupi SAPN po ovoj cijeni na ovim razinama za 150M kn, povrat kroz dobit ima za 4 godine!!!! To je jedino bitno a sve drugo su nepotrebna filozofiranja, i mlačenje prazne slame, SAPN na ovim razinama je čisti poklon koji se nudi samo na ZSE!

Ali imate zato DDJH, DLKV itd,itd pa navalite….

Lp

Evo izašlo konsolidirano, a reakcije na ZSE nema!

Rezultati su i više nego odlični!

Dobit je trebala biti kako sam i najavljivao, 47,8M kn.

Ali eto uprava je odlučila umanjiti vrijednost imovine grupa za 54,3M kn zbog Agrokora, pa smo dobili zbog toga gubitak od 6,5M kn.
Po meni to nisu trebali tako napraviti jer ako na jednoj strani imaš 120M kn potraživanja prema Agrokoru, a ako na drugoj strani imaš 0,6% novog Agrokora, za koji se procjenjuje da isto vrijedi 120M kn, onda bi to trebalo biti to. Jedino ako uprava misli da taj udio vrijedi samo 65M kn. (neznam, samo glasno razmišljam).
Ali sve će to doći na svoje, jer kod prodaje tog udjela u novom Agrokoru, taj će se dio uknjižiti u čistu dobit.

Neto dug je smanjen za 143,9M kn.

Ukratko, rezultati su odlični, dug je jako smanjen, ogromna dobit iz poslovanja.

Dobit od 47,8M kn daje na ovim razinama P/E 3,35!!!!!

Pa ovo je uvjerljivo najveći poklon na ZSE.

Po SAPN vidimo u kojoj je ZSE komi kad je interes za ovaj biser nikakav dok se DDJH, VART, DLKV kupuju kao da sutra ne postoji, ali nema brige – sve će doći na svoje.

Lp

Koja dobit, ostvarili su konsolidirani neto gubitak.

Ne možeš vaditi iz izvješća što ti paše i to onda komentirati odvojeno.

Filipe, to je normalizirana dobit
znači oni ovo što sa zbilo s Agrokorom tretiraju kao jednokratni događaj, puj-puj ne ponovilo se
ali je činjenica da tih novaca nema, da je to bio stvarni gubitak samo su ga oni tek sada prikazali dok su drugi to odavno ‘presjekli’
ako ne vjeruješ da je to stvarni gubitak vidi izvještaj o promjenama kapitala pa će ti biti jasnije koji je efekt na book vrijednost kad usporediš kapital 1.1.2018. s 31.12.2018.

sve piše ali stvar je u interpretaciji

Koja dobit, ostvarili su konsolidirani neto gubitak.

Ne možeš vaditi iz izvješća što ti paše i to onda komentirati odvojeno.

Moras jos jednom procitati moj post (sve ti u njemu pise) i procitaj izvjestaj pa ces shvatiti o cemu pricam! (nije tesko)

Ma hvala ti na pojašnjenjima, al dobili su gubitak. A znaš kako kažu u Alan Fordu…. ako ne znaš, pročitaj na linku… Vaš link …

Ma accountant, to bi sve bilo tako kako ti kažeš da se nisu dobro osigurali i da su popušili tu lovu, ali oni nisu popušili tu lovu, SAPN je dobila udio od 0,6% u novom Agrokoru, koji se procjenjuje da vrijedi 120M kn.

Ja na to gledam kao da su za 120M kn kupili 0,6% udjela u novom Agrokoru, istina da ih je na to država natjerala, ali rezultat je isti – za 120M kn kolika su im bila potraživanja su dobili 0,6% u novom Agrokoru, koji isto vrijedi 120M kn.

Ovako kako ti navodiš ispada da nisu dobili ništa tj. da su sve popušili, a nisu.

A to kako što knjiže je kod nas na ZSE jako upitno, po meni su to mogli sasvim drugačije proknjižiti. Ali sve pet, uprava je to proknjižila na ovaj način i gotovo, baš kako kažeš – malo zaboli i idemo dalje.

Zanimljivo je i to, što će se dogoditi i kako će se knjižiti ako npr. prodaju svoj udio u novom Agrokoru za cca 120M kn?

Lp

Agrokor ti trenutno ne vrijedi tako mnogo. i tako će ostati dok god se ne uredi pitanje roll-upa. Netko tko plaća 14% kamate za poslovanje je prilično rizična kompanija i dok se to ne razriješi, vrijednost je teško procijeniti, pogotovo manjinskih udjela koji “ne važu” budućeg vlasnika.

Bolje se zapitaj zašto većina roll-upera prodaje roll-up? I što to može govoriti o trenutnoj vrijednosti vlasničkih udjela. Mislim da priča o tome kako 0,6% vlasništva u Agrokoru vrijedi 120 milijuna kuna, što neizravno implicira vrijednost equitya Agrokora od 20 milijardi kuna, naprosto ne drži vodu. Konsolidirani prihodi Grupe lani su iznosili cca 40 mlrd. kuna, a Ebitda do 2,5 mlrd. kuna. Dug bi na kraju 2018. godine “trebao” iznositi 2,1 mlrd. EUR. Dakle, vrijednost Equitya od 20 mlrd. kuna, implicirala bi EV negdje na razini od oko 35 mlrd. kuna, a ako je Ebitda 2018 iznosila maksimalno 2,5 mlrd. kuna to bi impliciralo omjer EV/Ebitda od 14 što je naravno za kompaniju u ovakvom stanju, previše. Prije će biti da je u situaciji još vrlo visokog duga i iznosa potrebnih za financiranje tog duga, prikladniji omjer ispod ili maksimalno 10. Recimo da je 9-10. To bi impliciralo vrijednost equitya od 7,5-10 milijardi kuna, a tada bi udjel Saponije u Agrokoru mogao-“trebao” vrijediti između 45 i 60 milijuna kuna.

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/agrokor-i-dalje-prezaduzen-operativna-dobit-porasla-za-33-a-prihodi-pali-za-18-posto/8432339/

Xindi 27.7.2017 16:32

Kako će, nadamo se, uskoro doći i izvještaj za drugi kvartal, mali update za ovogodišnje skupštine iako je prošlo dosta vremena od iste, ali pretpostavljam da nikada nije kasno za nove informacije.
Stvar koja me najviše zanimala je vezana uz Agrokor, a to je pitanje regresnih mjenica. Iznos potraživanja prema Agrokoru je 120 milijuna kuna. Naime, prema revizorskom izvještaju je pisalo da su imali potraživanja od 100, ali da je otplaćeno 50. No naravno, Agrokor je svaki mjesec nešto otplaćivao, ali i ponovno tražio određeni iznos tako da je na kraju konačni iznos 120 milijuna kuna. Oni su dobili u zalog određene nekretnine u vlasništvu Konzuma kao osiguranje potraživanja. Jedino se postavlja pitanje hoće li oni moći tražiti posebno namirenje neovisno od nagodbe jer ako je to tako onda niti otpisi ne moraju biti preveliki jer bi se te nekretnine mogle iskoristiti za namirenja dijela potraživanja.

filip – ti činiš jednu veliku logičku pogrešku – grokor duguje saponiji 120 milja. saponija i nagodbi dobije nula, zarez sest posto novog agrokora koji treba da vrijedi 120 milja

onda saponija otpiše 0ak milja od tih 120 . WTF – ZASTO

PA ZATO STO NULA ZAREZ PSOTO NOVOG AGROKRA NE VRIJEDI 120 MLJA NEGO VRIJEDI UPOLA MAANJE – OKO SESDESET MILJA A TO JE U POTPUNOSTO SUKLADNO ONOME STO ZNAMO – DA SE SAPONIJA ANPLATILA OKO OPEDEST PSOTO. IMAS U GLASUSLAVONIJE RAZGOVOR S SEFOM UPTRAVE

tako da – ajmo ne pisati ocite nebuloze

ostavljauci to pos trani – saponija je bonbon i cak za ovo nas egroblje, nevjerojatno ej po kojim valuacijama se trzi

da, ovo izvjesce pritiska dionicu jer ovdje padaju i dionice koje objave super fgodinu i super divku, aa kamoli nece donice koje objave gubitak

svatko pametan zna da je to jednokratno da saponija vec iduci kvartal ma opet dobit jer on tak rad e- rade s dobiti

kd saponije nece bti greske, ali strpljenja ce mrati ,biti. jer ako nisi dlkv ili ddjh, onda moras godinama raditi dobro mozda icak dvku siplatiti da bi trzise to napokon pocelo vrednovati

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Pa sve se onda i svodi na to koliko danas novi Agrokor vrijedi, zato sam ovo i napisao u prvom postu danas: “Jedino ako uprava misli da taj udio vrijedi samo 65M kn. (neznam, samo glasno razmišljam). ”

Kao što sam rekao, ja na to gledam kao da je SAPN kupila za 120M kn udijel od 0,6% u novom Agrokoru,
a koliko vrijedi tih 0,6% znat ćemo uskoro. Mislim da to nisu trebali tako knjižiti jer oni taj udio nisu prodali niti znaju koliko vrijedi, možemo mi ovdje nagađati ali to je moje mišljenje….

I što ako npr. prodaju taj udio za 100M kn? Kako će to onda knjižiti?

naimxs, bilo bi fer i da izračunaš po istom principu kao za novi Agrokor, koliko bi SAPN ako nastavi ovako poslovati po tebi trebala vrijediti na kraju 2019. godine, zanimljivu brojku ćeš dobiti ako ćeš pošteno sve proknjižiti… 🙂

Invetimire potpuno se slažem s donjim dijelom tvog posta.

Uskoro dolazi kvartalno izvješće i vračamo se na dobitke, očekujem iznad 10M kn dobiti za 1 kvartal.

Kvalitetna rasprava dečki.

Lp

Pa ja nisam komentirao vrijednost Saponije nego Agrokora. Al reći ću ti jednu važnu možda najbitniju stvar glede ulaganja u ovakvu firmu, a ta je da Saponija ima većinskog vlasnika i malen freefloat što odbija ulagače od ove dionice. Drugim riječima, koliko god vrijedila, vrlo vjerojatno se ta vrijednost neće materijalizirati na burzovnoj tečajnici (sukladno sličnim dionicama ali bez većinskog vlasnika) jer ne postoje osnovni preduvjeti za to. To je ozbiljan “uteg oko vrata” dionici i bez obzira na eventualnu usporednu podcijenjenost, to će uglavnom odbiti ulagače od značajnijeg ulaganja u nj.

Razmisli koji bi bio katalizator za “otključavanje vrijednosti” i pridruži svakom tome katalizatoru ponder vjerojatnosti nastupa tog događaja, pa da vidimo što ćeš dobiti?

nimaxs

Nećeš izračunati vrijednost Saponije kao što si izračunao za Agrokor na temi od Saponije, dobar si…..:-)
Znači ako nastave poslovati isto kao i ovu godinu imali bi P/E 3,35, ali nećeš ti to računati… 🙂

Na ZSE je sve uteg oko vrata, pogledaj malo koliki su prometi, bila je ona sa puno slabijim rezultatima s tim istim utegom na 450 kn prije dvije godine….

Ako odluče ili kad odluče isplačivati dividendu da vidiš kako brzo nestane taj uteg, a o prodaji da ne pričam, uteg će se pretvoriti u prah….ako misliš plašiti vrane bolje baci kamen…. 🙂

Ovo je za sada sve od mene, pozz…..

New Report

Close