SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 02:26
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
SAPN
72,00
3.672
51
71,50
75,00
-4,64%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Hoće li taj P/E pasti ispod 4 više 🙂

Saponia nije 100% vlasnik Maraske tako da od tih 22 milijuna nije sve njezino. U međuvremenu je izašlo konsolidirano koje kaže 38 milijuna koje nije oporezovano. Pretpostavljam zbog gubitaka na Agrokoru. Jel zna ko točno o čemu se radi da sad ne istražujem?

Istina, Saponia je 75% vlasnik Maraske, nakon ovih dobrih rezultata sam se malo zaigrao s brojevima.
Nakon trećeg kvatrala nije bilo oporezovano ni u 2016. ni u 2017. kao ni u ovoj, znači sve je uobičajeno. U godišnjem izvještaju za 2016. i 2017. je bilo oporezovano pa će tako biti i u godišnjem izvještaju za 2018.

Ova dionica stvarno djeluje povoljno, ali uz jako veliki dug i slabu likvidnost po meni je najveći problem što se ne vidi mogućnost organskog rasta. Nekako mi izgleda da je to to što se tiće tržišnog udjela. Na zapadu nemaju što tražiti, a na tržištu bivše Jugoslavije stagniraju, čak nešto malo i padaju prihodi od prodaje. Znam da se Kanditova čokolada za kuhanje probila na tržište Bugarske kao Lidlova privatna marka. Uglavnom teško to ide, velika je konkurencija, a ulaganje u promidžbu je skupo.

Ne da ova dionica djeluje povoljno nego je ova dionica najpovoljnija na ZSE. Na kraju godine će imati dobit oko 50M kn a sad vrijedi 163M kn, pa to daje P/E od 3,3 – ovo je najveći bombon na ZSE.[/i]

Ja ne znam što tebi teško ide, ali Sapniji ide odlično, 2016. su imali dobit 19M kn, 2017. dobit je bila 29M kn a ove godine će dobit biti nešto malo manja od 50M kn.

Samo neka Saponia nastavi raditi kako je radila do sada i ja prezadovoljan.

A i što se Agrokora tiče, vrhovni sud je potvrdio odluku, tako da je Saponia postala vlasnikom 0,6% novog Agrokora, i ako ga svi procjenjuju na 20 milijardi kn, znaći da udjel od Saponie vrijedi 120M kn, tako da smo i tu super prošli kako je moglo biti.
Sve u svemu crni oblaci zvani Agrokor su nestali iznad Saponije i čeka nas brzo vračanje na stare razine.

Ovaj pad je nastao zbog Agrokora i izlaska CERP-a, situacija s Agrokorom je riješena, Cerp je izašao (možda mu je ostalo nešto sitno).

Lp

Saponia nije 100% vlasnik Maraske tako da od tih 22 milijuna nije sve njezino.

Istina, Saponia je 75% vlasnik Maraske, nakon ovih dobrih rezultata sam se malo zaigrao s brojevima.

[/quote]

Ispravak.
Mepas je kroz Koes 45% vlasnik Maraske, a Saponia je 32,3% vlasnik Maraske, znači vlasnik Sapn i Koes tj. Mepas ima 75% Maraske.

Lp

Zanimljivo je da je Saponia prije lakrdije s Agrokorom bila na razinama od 450 kn,
te je nakon saznanja da imaju potraživanja prema Agrokoru od 120 M kn i zbog izlaska CERP-a pala na ove razine, budući da se problem s Agrokorom riješio tj. Saponia je postala vlasnikom 0,6% novog Agrokora, što otprilike vrijedi tih 120M kn i budući da je CERP izašao (možda mu je ostalo nešto sitno dionica), mislim da su ove razine čisti poklon, čak se sada i nešto malo nabralo na 260 kn ali misli da će to brzo biti progutano…

Saponia će na kraju godine imati malo manje od 50 M kn dobiti (za prvih 9.mj. je 38M kn), što daje P/E od 3,4!!!!
Na P/E 6 dionica bi vrijedila 455 kn,
na P/E 8 dionica bi vrijedila 607 kn,
na P/E 10 dionica bi vrijedila 759 kn,
na P/E 12 dionica bi vrijedila 911 kn,

Ako pogledamo firme na ZSE koje nešto proizvode i prodaju u HR i vani:
KRAS P/E 14
ATGR P/E 10
PODR P/E 17
ERNT P/E 17
KODT P/E 12
Normalno da se sve gore nabrojane dionice razlikuju, da nisu iz iste branše, neke dalje neke bliže, ali ni jednoj P/E nije ispod 10…

SAPN na P/E 8 daje vrijednost po dionici 607 kn, još ne mogu vjerovati da se trguje na ovim smiješnim razinama, ali eto to je ZSE….

Lp

Netransparentnost se ne prašta na marketu, moje mišljenje je da je cijena otklizala jer se prave englezima u vezi pozajmica od kada je počela afera. Trogodišnja dobit ošla u vjetar. To da li će anulirat sa novim udjelom u Agrokoru to tek ostaje za vidjeti

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Ne slažem se Juka s tobom, mislim da su se super zaštitili i da je uprava sve dobro odigrala, mogli su biti i transparentniji to je istina ali poslije rata se mrtvi broje, a ovdje je sve završilo dobro. Ništa nije otišlo u vjetar jer 120M kn im je vlasništvo u novom Agrokoru, kako sam bio siguran da će dionice od starog Agrokora ovako završiti i ništa nisam kupovao dok se sve treslo, tako sam i sada siguran da Rusi neće izgubiti ni lipe u novom Agrokoru, sve je gotovo i sve je dobro završilo za SAPN.

Živi bili pa vidjeli!

Lp

Evo netko časti, 50 kom po 240…..

Lp

Evo netko časti, 50 kom po 240…..

Lp

Kao sto vidite, “čašćenje” se tek zahutava……

Nije to jos dovoljno jeftino…..

S obzirom na sveukupno stanje na trzistu, vjerojatno će i ovdje biti jednog dana daj-što-daš……

Na 200 se mozda ukljucim i tradicionalno stedljivi ja.;-):-)

Najbolji FI je onaj u kojem je skrivena dobit. Npr. Pevec za 2016.

Ove dvije, tri 50-ice na prodaji su najvjerojatnije od CERP-a, nešto mu je očito sitno ostalo….

Ove su razine definitivno čisto čašćenje, tko to ne misli bolje neka ne ulaže na ZSE.

Od ljeta do zadnjeg izvještaja sam malo bolje zagrizao u SAPN i trebalo mi je 3.mj da skupim količinu koju sam zacrtao, da CERP nije prodavao ne bi ništa skupio na ovim razinama.

SAPN će imati dobit na kraju godine 50 M kn, a cijela vrijedi 150M kn, ja ne vidim bolje ulaganje na ZSE!

Lp

Vidim nitko nije izračunao sa 0,6% u Agrokoru znači na kraju godine dobit od cca 15 milja kn kako je krenulo. Jel to mora ići u konsolidirano ili pod manjinski interes? Mogla bi dobit zbilja biti na 50-60 milja i zbilja bi se moglo desiti da bude P/E <2,9 🙂

New Report

Close