Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
SAPN | 72,00 | 3.672 | 51 | 71,50 | 75,00 | -4,64% |
za konsolidirano: izašlo je prije i izvješće Maraske, oko 7 milja kn neto dobiti (na razini prošle godine)
ali su u zadnjem kvartalu ove g. natukli preko 8,5 milja gubitka?!?
uglavnom, nezadovoljan sam
čekam da se do srpnja otplete klupko (valjda) pa ću onda vidjeti što i kako dalje..
Za konsolidirano iz http://www.mojedionice
P/E=6,26
P/S=0,16
P/B=0,49
EPS=42,51
Tržišna kap. je 175 mil.kn za Saponiju, Marasku i Kandit.
Zanimljivo trgovanje zadnjih par tjedana, čini mi se sve potiho, ispod radara. Ima tko kakav komentar?
Uglavnom, mislio sam malo presložit portfelj, a i treba mi nešto keša, pa sam mislio izbaciti SAPN. Čekam tjednima i mjesecima da cijena malo naraste, al ništa od toga. Dosadilo mi čekati.
A trgovanje na 266 +/- 2 kn već tjednima mi je baš interesantno. Ask skoro pa prazan do nekih 300 kn, al se gotovo svaki dan protrguje par desetaka tisuća kuna. Ne mogu se oteti dojmu da je posrijedi neko prebacivanje.
upravo to, takamina
rezervacija nema? kako to? svi ostali su to napravili… misle naplatiti sve? ne mogu sve ni u ludilu, niti kroz Nagodbu niti kroz stečaj
saponia jako lijepo radi. ali agrkor mora grunuti, kad tad. znamo kako je to izgledalo kad je grunuo kod tehnike – ode 100 milja u trenu.
ovdje kad grune, isto nece biti lijepo. ali niti najmanje ne dovodi u pitanje ni kvalitetu ni opstonost.
jedno 50 milja bi moralo grunuti – oni imaju oko 100 milaj potraživanaj prema agrokru, tu su zalozi, ali sve u svemu, ako napalte 50 posto, pun ašaka brade.
da hoce djelovati proaktivno, otpisali bi barem 50, pa ako poslije naplate, tim bolje, pun saka brade, ovako uvijek ostaje sumnja,
Xindi 27.7.2017 16:32
Kako će, nadamo se, uskoro doći i izvještaj za drugi kvartal, mali update za ovogodišnje skupštine iako je prošlo dosta vremena od iste, ali pretpostavljam da nikada nije kasno za nove informacije.
Stvar koja me najviše zanimala je vezana uz Agrokor, a to je pitanje regresnih mjenica. Iznos potraživanja prema Agrokoru je 120 milijuna kuna. Naime, prema revizorskom izvještaju je pisalo da su imali potraživanja od 100, ali da je otplaćeno 50. No naravno, Agrokor je svaki mjesec nešto otplaćivao, ali i ponovno tražio određeni iznos tako da je na kraju konačni iznos 120 milijuna kuna. Oni su dobili u zalog određene nekretnine u vlasništvu Konzuma kao osiguranje potraživanja. Jedino se postavlja pitanje hoće li oni moći tražiti posebno namirenje neovisno od nagodbe jer ako je to tako onda niti otpisi ne moraju biti preveliki jer bi se te nekretnine mogle iskoristiti za namirenja dijela potraživanja.
Xindi 27.7.2017 19:34
Hoće li oni to prikazati nisam pitao, ali mislim da bi trebali to prikazati. Činjenica je da će se pojaviti 120 milijuna novih potraživanje i isto toliko obveza prema bankama. Kredit su već uzeli odnosno dogovorili su s bankama poček na kredit do trenutka sklapanja nagodbe jer tada će se znati pravo stanje obveza. Kolika je kamata stvarno ne znam. Što se tiče Agrokora općenito se osjećaju dosta prevareno obzirom da su često pomagali Todi, a na kraju ih je u suštini prevario, ali biznis i život idu dalje.
točno to se dogodilo – uzli su kredite od sbera, hpb, bks, erste i adiko – str 88
Potraživanja po regresnim mjenicama
Kako je objavljeno u bilješci 22 Ostala kratkotrajna potraživanja u odvojenim financijskim
izvještajima, Društvo je na dan 31. prosinca 2017. iskazalo potraživanja po regresnim
mjenicama u vrijednosti od 124.100 tisuće kuna (31. prosinca 2016.: 103.500 tisuća kuna).
Navedena potraživanja su prijavljena u postupku restrukturiranja Agrokor grupe. S obzirom na
neizvjesnost procesa restrukturiranja Agrokor grupe, nismo uspjeli pribaviti dostatne i
primjerene revizijske dokaze kako bi se uvjerili u nadoknadivosti ove imovine. Temeljem
navedenog, nismo mogli utvrditi jesu li, i u kojem iznosu, potrebna usklađenja u svezi s
evidentiranim regresnim mjenicama i njihov utjecaj na priložene odvojene financijske izvještaje.
ovdje je sad ključno pitanje – koliko će grunuti. budući nitko ne želi biti unutra kad grune, trgovian je zamrla. a tvrtka je bonbon, pravi bonbon.
ne znam zasto to ne rezerviraju crno n abijelo, ne bi im nitko zamjerio da kazu istinu, pa nismo političari, otpis i bok.
ovako nastaje pervezna situacija da sapn pliva u drustvu agram grupe – sve bajno i sjajno, a nitko ne zna istinu.
Upravo tako, 50 milijuna je nekih osamdesetak kuna po dionici. Zvuči puno, ali Saponija nije ni blizu toliko nelikvidna da ju to sruši. Trenutni book je 550 kuna, da i padne na 470 još uvijek ide po 0,55 P/B, P/E 8 po podacima za prošlu godinu, a ove ako nastave kao u Q1 će biti još bolji. Agrokor visi nad glavom, ali ipak mi se čini da je previše palo, pogotovo kada se uračuna da nakon što su zauzeli tržišnu poziciju krenuli su u profitabilnost, više ne guraju toliko bioaktiv nego malo više Rubel i Faks, Bioaktiv i čokoladice im nisu svaka tri tjedna u Kauflandu na akciji u pola cijene… Piše i u izvješću da je pad prihoda u 2017 planiran jer se prebacuju iz osvajanja tržišta u profitablnost. Još ako prodaju nekom Marasku sada kada su ju posložili 🙂
Upravo tako, 50 milijuna je nekih osamdesetak kuna po dionici. Zvuči puno, ali Saponija nije ni blizu toliko nelikvidna da ju to sruši. Trenutni book je 550 kuna, da i padne na 470 još uvijek ide po 0,55 P/B, P/E 8 po podacima za prošlu godinu, a ove ako nastave kao u Q1 će biti još bolji. Agrokor visi nad glavom, ali ipak mi se čini da je previše palo, pogotovo kada se uračuna da nakon što su zauzeli tržišnu poziciju krenuli su u profitabilnost, više ne guraju toliko bioaktiv nego malo više Rubel i Faks, Bioaktiv i čokoladice im nisu svaka tri tjedna u Kauflandu na akciji u pola cijene… Piše i u izvješću da je pad prihoda u 2017 planiran jer se prebacuju iz osvajanja tržišta u profitablnost. Još ako prodaju nekom Marasku sada kada su ju posložili 🙂
Ja bih postavio samo jedno pitanje logično – sdada se već sve zna, nije više poslovna tajna koliko je saponia izloen aprema agrokoru. ZASTO JEDNOSTAVNO NE NAPISŠU – OČEKUJEMO NAPLATITI TOLIKO I TOLIKO, SVE OSTALO OTPISUJEMEO. NARAVNO KNJIGOVODSTVENO, A U STVARNOSTI POTRAZUJEMO I DALJE PA AKO NAPLATIMO BOG TE VESELIO
ako xindi čita ovo i ako ga put nanese na skupštinu kao lani, da postavi to pitanje – koliko očekujete REALNO NAPLATITI. ako očekuju 50 psoto, 50 posto, ako 5 posto, onda 5 posto.
ja dosita ne razumijem tu uvrijedena frajla politiku – ako si na burzi, daj podatke i bok. trziste ce to itekako honorirati jednom kad steknes reputaviju iskrenog i ozbiljnog burzovnog igrača. buffet objavljuje sve i to mu nikad nije škodilo koliko ogu primijetiti.