Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
SAPN | 72,00 | 3.672 | 51 | 71,50 | 75,00 | -4,64% |
ne znam zašto je ovaj link na članak s Novog lista ovdje?
za razliku od Francka, Sokol Marića i Ricarda, SAPN ima koliko sam vidio tek 10% takvih potraživanja u odnosu na uk. kons. prihode.. nije propao Franck, Marić pa očito neće ni SAPN
u članku se nigdje ne spominje SAPN
Gdje je zapelo sa izvjestajem…..
vjerujem da će kons. danas…
zvao sam financije…
ljubazno su mi odgovorili da će kons. izvješće ipak biti objavljeno drugi tjedan
lp
ne znam zašto je ovaj link na članak s Novog lista ovdje?
za razliku od Francka, Sokol Marića i Ricarda, SAPN ima koliko sam vidio tek 10% takvih potraživanja u odnosu na uk. kons. prihode.. nije propao Franck, Marić pa očito neće ni SAPN
u članku se nigdje ne spominje SAPN
U svim dosada procurjelim podacima kao faktoring agenti nastupaju austrijanci – rba i erste. Saponija ima faktoring dugove i sva je prilika da je dužna njima. Faktoring dug je uredno naveden u bilanci tako da se može vidjeti omjer prema dosadasnjem dugu. Kada uzmete ebitda te neto dug (mjenični dug uračunat), vidjet ćete da saponija pri vrednovanju Ev/ ebitda 10, vrijedi ravno dvostruko više no danas
Mjeničnoi dug postoji, dosta je velik, ali čak i s njim saponija j epodcijenjena.
Nikakav komentar na fenomenalno izvješće?
http://zse.hr/UserDocsImages/financ/SAPN-fin2017-2Q-NotREV-K-HR.pdf
Čak ni cijena ne raste previše. Teško je ljudima na ruke računati fundamente, P/E i EPS, čekaju da sutra osvane na mojedionice… Nije valjda da se i ovdje svi boje Agrokora i mjenica…
Nisam u SAPN, godinama slušam o fantastičnim izvješćima, dobiti, ovom i onom i neka. Ali, oni imaju kratkoročna potraživanja od pola milijarde kuna na godišnji prihod od milijardu kuna. To, uz gotovo 90postotno vlasništvo jednog dioničara, čini mi se kao velika prijetnja.
Ako je zbilja istina ovo je jako zanimljivo:
Na domaćem tržištu prihodi od prodaje niži su za 4 posto u najvećoj mjeri kao rezultat kontroliranog smanjenja obima prodaje i usmjerenosti na profitabilnost proizvoda. Na smanjenje prodaje od 2 posto na inozemnim tržištima na kojima Grupa ostvaruje 47 posto svojih prihoda značajano je utjecalo i jačanje kune u odnosu na euro.
Dakle kreće se u branje vrhnja? To se nekako i poklapa sa smanjenjem materijalnih troškova. Osobno ne bih imao ništa protiv da prodaja padne 10%, a EPS naraste 50%-100% (što zapravo već i vidimo u izvještajima).
nisam htio biti svakom loncu poklopac… evo da se i ja osvrnem na polugodišnje:
u svom postu od 2.3. o.g. sam u svom komentaru GI 2016. napomenuo da bi smanjenje prihoda mogao kod SAPN postati trend, također sam sugerirao da bi cijena mogla otklizati prema razinama 300-315 kn, što je kasnije potpomognuto krizom Agrokora i premašeno padom cijene i ispod 240 kn; također sam rekao da nisam kratio poziciju jer vjerujem da će doći turnaround
na 1H/17 imamo poboljšanje svih pokazatelja (da sad ne licitiram sve kojih) a vezano upravo na ovo što je cij. kolega Savage potcrtao iz obraćanja Uprave, naglasak na smanjenju prodaje a povećanju profitabilnosti, to me upravo veseli!
shodno tome, ako se ne varam, P/E je sada i ispod 6, a najviše veseli što već par izvještaja u nizu raste ROE, pa je sada dogurao na preko 8%; ako ne vjerujete, sličan pokazatelj imaju i ATGR te ADPL, dividendne dionice!! ok, prije isplate dividende ovdje bi trebali prvo vidjeti razduživanje a ima mjesta s obzirom i na dosta velika ktatkoročna potraživanja
uglavnom, samo tako naprijed! smatram da u ovom trenutku SAPN sigurno spada u BBuy na ZSE!
inače, neki spominju mali free-float, pa kako nema mirovinaca ovdje… jedan većinski vlasnik i tako to…
meni je to sve prednost: stigneš kupiti jer netko uvijek po malo prodaje, cijena reagira mnogo sporije na izvješća nego kod drugih dionica (nema igre mirovinaca), a za value investitore, koji znaju da sve dođe na svoje kad-tad, nema boljeg od tog
Sve sami pozitivni komentari ovdje, al pogledajte bid… skoro ga nema. A ljudi moji, pa šta je ovo? Hoće ovo otić u “njuškalo” režim trgovanja?
Btw, neki dan sam čuo (od osobe koja zna osobu koja radi u Saponiji) da su pored Ecolaba počeli bit vodeći proizvođači nekih kemikalija za ne znam šta. Kao dobro im ide…
Ma.. totalno razočaranje.