SAPN (Saponia d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska SAPN (Saponia d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne mozes usporedivati konsolidirano s nekonsolidiranim.

Usporedujes Saponiju+Maraska+Kandit+ostalo sa samo Saponijom. Nema logike, naravno da je sve razlicito.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Ajoj, jesam blesav, kakav rookie mistake.
Al hvala na pojašnjenju.

Šetam ispred Saponije i gledam nema rasprodaje i dođem doma i vidim ide ona po pola cijene?

upravo zbog toga kolega, što nema rasprodaje.

Ovdje preko dva mjeseca ni jednog posta nema!
i baš tog 23.5. (od kad je Randopphova zadnja poruka) imali smo 3-god. (A)TL od 230 kn
danas smo na, koliko vidim, 255-265 kn

Ev/EBITDA 5,96
P/B 0,51
ROE 6,18%

jeftino… kakve su prognoze kolege? da li još drhtite od bauka zvan Agrokor?

Kako će, nadamo se, uskoro doći i izvještaj za drugi kvartal, mali update za ovogodišnje skupštine iako je prošlo dosta vremena od iste, ali pretpostavljam da nikada nije kasno za nove informacije.
Stvar koja me najviše zanimala je vezana uz Agrokor, a to je pitanje regresnih mjenica. Iznos potraživanja prema Agrokoru je 120 milijuna kuna. Naime, prema revizorskom izvještaju je pisalo da su imali potraživanja od 100, ali da je otplaćeno 50. No naravno, Agrokor je svaki mjesec nešto otplaćivao, ali i ponovno tražio određeni iznos tako da je na kraju konačni iznos 120 milijuna kuna. Oni su dobili u zalog određene nekretnine u vlasništvu Konzuma kao osiguranje potraživanja. Jedino se postavlja pitanje hoće li oni moći tražiti posebno namirenje neovisno od nagodbe jer ako je to tako onda niti otpisi ne moraju biti preveliki jer bi se te nekretnine mogle iskoristiti za namirenja dijela potraživanja.
Na pitanje koliko otpis Saponija može podnijeti, rečeno je da u suštini Saponija može podnijeti otpis cjelokupnog iznosa, ali naravno to utječe na razvojne planove. Nema tu problema kao u Granoliju, Zvecevu i slicno.
Što se tiče tih regresnih mjenica, one nisu korištene zbog loše likvidnosti Saponije obzirom da Saponija nema tih problema. Tu je riječ o običnom financijskom inžinjeringu. Todorić dobije novac od banke, a garanciju daje društvo. Sve je to funkcionirala dok je Agrokor plaćao i iskupljivao mjenice, ali sada je obveza na Saponiji jer Agrokor ne može plaćati.
Općenito, prodaja je u travnju pala dosta zbog Konzuma jer nisi isporučivala ništa robe u jednom periodu. U svibnju je bilo puno bolje i pad je bio jako malen. Još uvijek je bio šesti mjesec kada je bila skupština pa za to nemam informacije, ali generalno problemi s Konzumom dugoročno ne stvaraju probleme u poslovanju obzirom da su pristuni u svim lancima i ako padne prodaja u Konzumu mogu nadoknaditi prodajom u drugim lancima.
Kandit dobro posluje i rezulat je bolji u prvom kvartalu u odnosu na prošlu godinu i tu sve ide po planovima.
Skupština je bila u Bjelovaru, u Koestlinu i naravno, bilo je jako malo ljudi na istoj (predstavnik mirovinaca i dva mala dioničara).
Ako netko ima pitanja neka slobodno pita jer općenito je zanimljivo kako na ovoj temi ima jako malo komentara iako ima dosta stvari oko kojih bi se dalo raspravljati.

Imam dionice Saponije, i ovo nije nagovor na kupnju, prodaju i držanje istih.

xindi, što kažu po kojim kamtama banke su im spremne to refinancirati. jer, to će oni morati platiti sad, a od gazde ajmo biti realni ako naplate jednu trećunu, bit će dobro. dakle, 120 milja kn novog duga po kojim kamatama. nesto mogu i sami platiti iz svojih srestava, pa ajmo reći da moraju ili su morali pa vec jesu uzeli kredit od 100 milja – ako je kamat npr 5 posto to je 5 milja manje. to nije toliko strašno.

jesu li se izjasniliu veuzi toga – hoće li to napokon iskazati u bilanci – potrazivanja u aktivi, dug u pasivi, ili će i dalje praviti se ludi. jer, ako su krenuli laćati, onda nema apsolutne nikakvog opravdanja da to ne bude u izvješću

p.s. što kažu, jesu li naučili lekciju , hoće li ikada više ikome jamčiti za kredite.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Xindi, već kad se nudite…
Ja bih recimo da sam na mjestu čelnika ‘utopio’ MRSKu, to je sad sasvim druga firma u odnosu na stanje u kojem je kupljena mislim tamo negdje 2007.me, da li je bilo govora o tome? Za Kandit mi je jasno, ali MRSKa mi se nikako ne uklapa u priču, dugo se već ‘mrcvare’, 10 godina, pa pokrivanje gubitaka, pa dokapi.. da li je možda došlo vrijeme za prodaju?
Ja sam pušku za slonove napunio, u stvari bi me veselilo da je travanj bio slabiji i da bude još otpisa, jer bi to stvorilo dodatno manji pritisak na cijenu, iako je i 250 kn okej.
A što se tiče Agrokora, sve redom ih prvo otrijeznilo, a sad se maltene hvale kako su otvorili nove prodajne kanale zbog toga (ATGR recimo) ili su uletili čak i dodatno na police Konzuma (kao PODR), a evo kažu neki i da se pojavilo meso iz Vrbovca u Sparu…

Svašta sam nadrobio sada, ali najviše me zanima ta Maraska, pa ako može komentar?

@investimir

Hoće li oni to prikazati nisam pitao, ali mislim da bi trebali to prikazati. Činjenica je da će se pojaviti 120 milijuna novih potraživanje i isto toliko obveza prema bankama. Kredit su već uzeli odnosno dogovorili su s bankama poček na kredit do trenutka sklapanja nagodbe jer tada će se znati pravo stanje obveza. Kolika je kamata stvarno ne znam. Što se tiče Agrokora općenito se osjećaju dosta prevareno obzirom da su često pomagali Todi, a na kraju ih je u suštini prevario, ali biznis i život idu dalje.

@accountant

Maraska ima neku vrijednosti i to sam pitao prošle godine što namjeravaju nisam dobio neki konrektni odgovor, ali oni bi to prodali da imaju dobru ponudu, ali ta se nije pojavila. S druge strane ove godine, ide dokap Maraske od strane Koestlina. To će popraviti bilancu Maraske, a istovremeno to će pozitivno utjecati na konsolidirani rezultat jer će Saponija i dalje konsolidirati Marasku, ali će se dugovanja Maraske smanjiti pa će konsolidirana bilanca biti bolja. Za Marasku sam osim toga pitao planiraju li još jedan dokap jer će i nakon ovog dokapa biti relativno malo kapitala na što su rekli da ne planiraju to raditi, ali sam to isto pitao i prošle godine te sam bio dobio isti odgovor pa vidimo da idu u dokap.

Kad se gleda Saponija, treba malo gledati i širi kontekst odnosno Mepas grupu kao cjelinu jer su to sve spojene posude. Naime, poduzeća si međusobno posuđuju novac po potrebi. Tako je i malo nezapaženo prošla informacija da je Brodomerkur prodao zgradu Sveučilištu za lijep novac.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/splitski-filozofski-kupuje-zgradu-brodomerkura-za-105-milijuna-kuna-seli-se-tamo-na-jesen/971252.aspx

Meni osobno Saponija vrijedi puno više i mislim da to treba vrednovati po dijelovima jer pojedinačno svaka firma vrijedi nešto, ali su u različitim stadijima razvoja. Prije je uvijek Maraska bila drag na dobit, a kada je postala profitabilna onda je Kandit došao i konsolidirani rezultat je postao lošiji. Nikako da se poravnaju zvijezde pa da se pokaže stvarna profitabilnost jer mislim da je svima jasno da matica može raditi 30ak milijuna dobiti bez problema, Maraska je već sada pozitivna, a i Kandit će to biti jer treba razumjeti strategiju Kandita koja uključuje povećanje tržišnog udjela na uštrb kratkoročne profitabilnosti. Mislim da je svima vidljivo razliku u pozicija Kandita danas i prije 4-5 godina. Kandit je u tom periodu značajno povećao prodaju, izbacio velik broj novih proizvoda te povećao svoj tržišni udio. Prošla godina je zapravo već bila značajno bolja po profitabilnosti u odnosu na prošlu ( 19 vs 13 EBITDA-e te smanjenje gubitka s 11 na 5 milijuna kuna). Prvi kvartal je isto bio bolji u odnosu na prošlu godinu usprkos činjenici da je Uskrs ove godine u drugom kvartalu. Tako da tu treba očekivati isto poboljšanje. Da nije bilo ovog s Agrokorom mislim da bi se ove godine sve poravnalo, ali morat ćemo malo čekati, ali nepobitno je da tu ima dosta vrijednosti.

Imam dionice Saponije i ovo nije nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica.

Vrijedi, samo je pitanje kome vrijedi.

Saponija je dosta nelikvidna dionica i premalo je slobodnog kapitala za neko ozbiljnije investiranje. Freefloat bi trebao biti 30, 40 ili vise posto i mislim da je to velika prepreka da se njome bave institucionalni investitori.

Oni su korektno izvijestili javnost u godišnjem izvješću. I revizor u ogradi koja je iznesena u njegovom izvješću. Doduše u medjuvremenu je mjenicni dug narastao na 120 odnosno 124 milijuna kuna.

Nemaju se oni sto osjećati prevareno jer to nije bila one-Way street. Imali su oni ohoho koristi i dobro naplaćivali poslovanje s Konzumom.

Slično je sad kako zaštitar Marić priča po javnosti kako su ga prevarili, a kad je vukao 10 i vise milijuna kuna godišnje kamata onda je to bio posao života.

Treba razumjeti i kvantificirati rizike i mogućnost njihove materijalizacije. To je posao i zadatak uprave ili dijela uprave i nema tu alibija, zeznuli su nas. Svaka prica ima svoje lice i naličje.

MRSK sjajno!
MRSK 1H_2017
dobit 8,4 mil kn (doduše izv. prihoda 7,2 mil kn ali naravno nema bilježaka pa ne znamo zašto..)
i bez toga imali bi kvartalnu dobit 3,6 mil kn

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Koristili-ih-kao-banke-Dobavljaci-Agrokoru-davali-pozajmice-u-iznosu-vecem-od-polovine-svojih-prihoda

Austrijanci – rba i erste – su tu izgleda kolo vodili. sva je prilika da je sapn njima dužna

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

New Report

Close