@StatusQuo
niste me shvatili ovo za sokove, reklamirali su dosta agresivno Maraskine Joy sokove, a to je u stvari nektar-sok, sa malim sadržajem voća (50%)
ubacim u google i dobijem cijenu: u Prehrani 4,99 kn, na INA-i akcija po 6,99 kn, na Konzumklik po 7,99 kn
razumijete? agresivno reklamiraju razblažene sokiće osrednje kvalitete, bolje da su još reklamirali evo upravo to što sami kažete: Amarena sirup za razrjeđivanje, odličan sirup kao i proizvod – i sami na stranicama navode da im je to krovni brand, vrh-vrhova, recimo ima i Amarena premium za koji su dobili znak 'izvorno hrvatsko'
Nisam te probao morat cu ….da amarena mi je daleko najbolji sok opcenito
3a) vezano na prethodi EPS računao sam i P/E koji je kako slijedi: ‘14.-> 10,56 (pri cijeni od 250kn), ‘15.-> 9,89 (pri cijeni od 300 kn) i konačno ‘16.-> 13,93 kn (pri cijeni od 400 kn)
P/E ne možete računati s različitim cijenama dionice, jer tada podaci nisu usporedivi!
Pravilo računanje P/E s posljednjom tržišnom cijenom dalo bi sljedeće (usporedive!) podatke za zadnje trogodišnje razdoblje: 2016. = 14,24 ; 2015. = 13,48 ; 2014. = 17,29.
Iz toga vidimo da je zarada (E) tijekom posljednje 3 g. u odnosu na današnju tržišnu cijenu dionice (P) narasla za 22%, što je u svakom slučaju odličan pokazatelj podcijenjenosti dionice SAPN!
Drugim riječima, zarada firme rasla je brže od cijene dionice. U tom slučaju slobodni smo zaključiti da tržište nije (dovoljno, tj. recipročno) korigiralo (na više) cijenu dionice sukladno rastu dobiti. Da je tržište recipročno pratilo rast poslovanja, cijena SAPN bi trebala biti točno 497kn.
Iz ovih podataka vidljivo je i da je zarada u 2016. nešto sitno pala u odnosu na 2015., no i dalje je ukupan rezultat dosta bolji od onog u 2014. godini.
Ono što je meni kao dioničaru bitno, to je povećanje kapitala i rezervi za 12%.
Jedinu kritiku na račun izvješća i općenito poslovanja društva mogu uputiti vezano za dugove, koji su ostali isti u trogodišnjem razdoblju. No, i oni su reprogramirani tako da danas imamo manje kratkoročnih potraživanja što je izravno utjecalo na bolju likvidnost firme (a to je odlično i samo po sebi je dovoljan komentar na one opaske da tvrtka šalje radnike na godišnji i sl.).
Mene više interesiraju ključni potezi uprave vezani uz preslagivanje portfelja u narednom razdoblju (ako će ih uopće biti, a postoje neki nagovještaji). Stara je priča kapitalizacija Maraske, a treba uvijek imati u vidu da Mepas upravlja i Koestlinom. Što možemo očekivati? Ovo su moja nagađanja, ništa više od toga: pripajanje Koestlina Saponiji, prodaja Maraske i eventualno Kandita, konsolidacija Kandita, Koestlina i Maraske u zasebno društvo.
One koje je i dalje strah ulaganja u SAPN, podsjetit ću kako je uprava povećavala temeljni kapital, što znači jačanje društva i vjeru u svoje poslovanje. Također, uvijek treba imati na umu da je SAPN u svojoj niši u Hrvatskoj (i ovom dijelu Europe) ono što su to u svojim nišama RIVP, LEDO, PODR, JMNC, HT i sl.
P/E ne možete računati s različitim cijenama dionice, jer tada podaci nisu usporedivi!
Naravno da može računati. Usporedivi su utoliko što ukazuje na to koliko su u pojedinim razdobljima ulagači cijenili zaradu. Time kolega pokazuje da iako zarada raste, cijena dionice raste brže. Ne znam kako si ti dobio 497kn prema P/E? Uspoređujući sadašnju cijenu i prošlu zaradu? I onda to primjenjujući na sadašnju zaradu? Nema smisla…
P.S. Imam dionice SAPN… Nije nagovor na ništa i ne govorim ništa o vrijednosti dionice.
Moram odreagirati na moj post..u kome spominjem da su radnici na prinudnom godisnjem..lik govori sto nespominjem cifre-samo se osloni legic na funancijska izvjesca-nemam nista protiv!al kad si unutar firme-koju kojoj je nesto investirano sitnih sedamdesetih-svako nek donosi svoj sud!
Investitor sam vise od 20-ak godina-nebih i nikad nisam ulagao u ovu firmu-sretno svima.a financijska izvjesca..iskustvo govoru-da je stvarnost jedna-a podaci prezetirani nesto sascim drugo!sretno s ulaganjem
A dragi prijatelju..saponia nije trgovina pa se zatvara na tri…ili sedam dana-sud donosi sam-nije konzumova trgovina-nego zato sto su skladista puna-180 tis t..robe…da..da
Naravno da može računati. Usporedivi su utoliko što ukazuje na to koliko su u pojedinim razdobljima ulagači cijenili zaradu. Time kolega pokazuje da iako zarada raste, cijena dionice raste brže. Ne znam kako si ti dobio 497kn prema P/E? Uspoređujući sadašnju cijenu i prošlu zaradu? I onda to primjenjujući na sadašnju zaradu? Nema smisla…
[/quote]
Kažete da takvo tumačenje ovog fundamenta “ukazuje na to koliko su u pojedinim razdobljima ulagači cijenili zaradu”.
OK, moje pitanje je – koju zaradu? Zarada je svake godine bila različita, pa je tako i cijena dionice bila različita. Ako imate oba parametra (i P i E) različita, onda nisu usporedivi rezultati koji iz njih proizlaze.
Što mislite zašto na Moje Dionice uvijek računaju prošle rezultate (P/E, P/B, P/CF…) koristeći zadnju cijenu na tržištu (P)? Jer su tek tada rezultati usporedivi.
Ajmo ovako:
Ako uzmeš P od danas, a E od različitih razdoblja, dobiješ istu stvar kao da uspoređuješ samo E od prije i sada. Zar ne? Vidiš raste li ili pada dobit. I to je to.
Ako pak uspoređuješ P od tada sa E od tada dobiješ jedan parametar koliko je tada bila vrednovana dionica prema zaradi. Ako to usporediš sa današnjim P/E onda imaš usporedbu prošlog vrednovanja prema zaradi sa današnjim vrednovanjem prema zaradi.
Na mojedionice tako računaju jer je jednostavnije. Jer se godišnje cijena mijenja svakodnevno i na koji dan bi uzeli cijenu? Vjerojatno je bilo lakše za napraviti, a puno bi bolje bilo da su uzeli npr. cijenu od jednog određenog dana, recimo zadnji dan u toj godini ili možda još bolje, prosječnu cijenu za cijelu godinu (?).
Evo ti za primjer, s mojedionice za SAPN
Zarada po dionici (EPS) 2016 g: 28,72 kn
P/E 2016: 14,24
Zarada po dionici (EPS) 2014: 23,66 kn
P/E 2014: 17,29
EPS 2016 je prema onome iz 2014 narasao za 1,21 (21%)
P/E 2014 je prema ovome iz 2016 bio veći za 1,21 (21%)
Vidiš? A ono što je kolega napravio ima smisla. On navodi P/E za 2014. g: 10,56 (pri cijeni od 250kn)
a ostali parametri ostaju isti:
Zarada po dionici (EPS) 2014: 23,66 kn
Zarada po dionici (EPS) 2016 g: 28,72 kn
P/E 2016: 14,24
Iz toga vidiš da je zarada, kao i prije narasla za 21%, ali P/E je istovremeno tada bio manji 25%, a ne veći! Jer je cijena TADA bila 250 kn, a sada je cijena 400.
Evo ti u prilogu tvoj način usporedbe P/E koristeći današnje cijene za ovu i prošle godine.
A ono što kolega iznosi točno pokazuje ono što u biti P/E i znači, a ne sama zarada po dionici. I da, na mojedionice prošli P/E i ostale stvari koje koriste sadašnje cijene nemaju puno koristi jer govore isto što i ti podatci bez tog P.
A dragi prijatelju..saponia nije trgovina pa se zatvara na tri…ili sedam dana-sud donosi sam-nije konzumova trgovina-nego zato sto su skladista puna-180 tis t..robe…da..da
Svakako nije dobro ni kad su skladišta puna, znači da se slabo prodaje. Ali ovisno o tome što je na skladištu, možda neki proizvod čiji se inputi nabavljaju sezonski?
Da je tržište recipročno pratilo rast poslovanja, cijena SAPN bi trebala biti točno 497kn.
Ili ajmo ovako:
Pretpostavimo da je tvoje točno.
Navodiš P/E za 2014: 17,29 i kažeš da bi današnja cijenat “trebala” biti točno 497 kn. Da pojasnimo, tada bi sadašnji P/E bio 17,29?
Evo, recimo da si sad ti tom računicom dobio tu brojku i pokupiš sve dionice do 497 kn i sutra mi imamo cijenu od 497 kn po dionici. I dođe Fender01 i kaže, prema današnjoj cijeni P/E za 2014 godinu je 21,01. Da je tržište recipročno pratilo rast poslovanja, cijena SAPN bi trebala biti točno 603 kn (tada bi P/E sadašnji bio također 21,01). I on preksutra kupi sve do 603 i prekosutra mi imamo cijenu od 603 kn po dionici. I onda dođe Fender02 i kaže, prema današnjoj cijeni P/E za 2014 godinu je 25,49. Da je tržište recipročno pratilo rast poslovanja, cijena SAPN bi trebala biti točno 732 kn (tada bi P/E sadašnji bio također 25,49).
Kužiš?
Svakako nije dobro ni kad su skladišta puna, znači da se slabo prodaje. Ali ovisno o tome što je na skladištu, možda neki proizvod čiji se inputi nabavljaju sezonski?
[/quote]
istina ja da su im skladista puna i da su imali 3 dana kolektivnog godisnjeg, ali to se vise manje dogada svake godine jer je njima potraznja puna veca ljeti. tako da ovo nije nista alarmantno ili novo.
Ok, ovo za cijenu dionice sam se zafrknuo, nešto drugo mi je bilo na pameti. Ali i dalje držim da usporedba nekadašnjeg P/E i današnjeg nema puno smisla, ako ima uopće.
Omjer P/E govori nam koliko kuna investitori plaćaju/vrednuju 1 kn zarade poduzeća u određenom momentu i može ukazivati koliki rast zarade u postocima investitori očekuju u sljedećoj poslovnoj godini.
Zašto ovo govorim: kad se tržišna cijena formirala 2015. i 2016., mislite li da je ondašnja zarada SAPN igrala veliku ulogu? Mi smo 03.03.2016. imali dionicu po 310 kn, EPS je bio 30,35 kn i to je davalo P/E = 10,21. Prihvatljivo, zar ne? U narednim mjesecima postalo je još prihvatljivije jer je cijena nerazumno padala. Danas 03.03.2017. imamo dionicu po 410 uz manji EPS od 28,72 što daje “prevelikih” P/E = 14,24.
I kako ćete sad usporediti ova dva omjera – 10,21 i 14,24? Što vam oni ukazuju? Da je dionica tada bila podcijenjena, a danas je precijenjena? Da je cijena dionice narasla brže od zarade? Ok, a što je s okolnostima? Tada smo čekali da nova Vlada svako malo padne, a danas imamo stabilnu vlast. Tada smo imali samo projekcije rasta BDP-a, a danas imamo taj rast iznad očekivanja. Ima li to veze s cijenom dionice? Ja mislim da itekako ima. Vrlo je lako dokazati da je većina dionica neselektivno rasla u razdoblju od 4 tjedna nakon zadnjih izbora, a velik broj istih (uključujući i SAPN) je nastavio rasti i u kasnijim mjesecima, tj. sve do danas. I to nije bilo u apsolutno nikakvoj korelaciji sa zaradama firmi, već s političkim okolnostima.
Zato ja ne bih uzimao P/E iz povijesti i povlačio paralelu s današnjim.