Stečaj na mora biti kraj firme, ali je obično 100% gubitak postojećim dioničarima
koji su u posljednjem naplatnom redu od stečajne mase. Zaposlenici su u
prvom naplatnom redu, pa mi je jasno zašto traže stečaj, jer će se jedino
tako naplatiti u dogledno vrijeme.
Sve mi se čini da će ovdje država, tj. CERP i MINGO donijeti konačnu presudu.
Upravo tako, sve se bojim da su to ostali oni koji nemaju što pametnije za naći pa rađe da izmuzu još pokoju plaću. Koliko je ono mjeseci u članku pisalo da već proizvodnja stoji…
A kako postojeći prolaze u stečaju se isto vidjelo na Helios Farosu. Prvo je rezan kapital 20 puta prije nego što su vjerovnici ušli zamjenom duga za kapital i onda su svi zajedno ošišani još 10 puta prije nego što su ušli Valamar i PBZ…, dakle smanjen je njihov udio u temeljnom kapitalu 200 puta.
Ne vjerujem da će država, nakon svega što je dosad učinjeno, pustiti RIZ koji nema nerješive probleme u stečaj. Pa samo za procjenu vrijednosti kompanije je potrošeno 350.000 kn prije mjesec dana. Ne znam kako to opravdati u godini pred izbore a država je ta koja ima preko 55% dionica i zapravo imenuje upravu. Znakovito je i da je odmah nakon smjene prof. Jakovčića potvrđena nova članica nadzornog odbora (pogledati na stranicama CERP-a pod “sjednice”) a koja je vrsna stručnjakinja za financije. Ne smijemo zaboraviti da je samo servisiranje RIZ-ove robe za kupce iz cijelog svijeta na neki način biznis sam po sebi. Po meni je HEP firma koja bi mogla dati ponudu jer je poznato da moraju prijeći na automatsko očitovanje brojila u narednih par godina a to je posao od par stotina mil. kn. Uz to, time zapravo preuzimaju i nekretnine pa komotno mogu kompaniju preseliti izvan jedne od najskupljih zona u gradu. Tako da bi se u narednih nekoliko dana, kada CERP objavi cijenu i poziv za dostavu ponuda mogli iznenaditi. Ne kažem da je ovo igra bez rizika, ali cijena više nije 180 kn nego 15 pa i to treba uzeti u obzir.
Dobro ste detektirali da su određene interesne skupine (uprave i radnici zaluđeni idejama sindikata i radničarskim dioničarstvom) već jednom skoro doveli RIZ u stečaj. Tako da RIZ nije u ovoj situaciji zato jer su izgubili tržište i ne znaju raditi odlično svoj posao nego zato jer su su do prije mar mjeseci bili u svojevrsnoj Igri prijestolja, totalno nefokusirani na biznis, od države do svih ostalih aktera. Na sreću, mislim da se u zadnje vrijeme vuku dobri potezi.
Mene zanima dali su iz redova radnika bivši direktor i precjednica NO još uvijek tamo na plaći!?!? Dali oni sada traže hitno stečaj kako bi se “zaboravilo” na kvalitetno upravljanje!?!? Nevjerojatno da par ljudi unutar RIZ uništi firmu do temelja.
Bivši direktor je sada samo zaposlenik (moje osobno mišljenje je da mu je to maximalan kapacitet)na minimalnoj plaći koju će isplatit iz stečaja kojeg toliko zazivaju?
Promet se isto udvostručio u zadnja dva dana, s 4.000 kn na 8.000 kn, rekao bih da netko veliki ulazi. Đizus.
Za procjenu potrošeno 10% tržišne vrijednosti firme pa gdje toga još ima?
Možda firma ipak vrijedi malo više od 3.500.000 Kn.
Ako je netko za zemljište nudio 80 M Kn …………………..
Možda ostanemo ugodno iznenađeni.