Evo moje racunice(opet):
+ 1. MATERIJALNA IMOVINA 30 M
+ 2. NEMATERIJALNA IMOVINA 2.9 M
+ 3. ZALIHE 45.3 M
+ 4. POTRAŽIVANJA 8.8 M
+ 5. KRATKOTRAJNA F. IMOVINA 4 M
+ 6. NOVAC U BANCI I BLAGAJNI 4.50 M = +95.5 M
– 7. DUGOROČNE OBVEZE 1 M
– 8. KRATKOROČNE OBVEZE 19 M = – 20 M
Kad se sve to zbroji, oduzme, podijeli ispada 200 kuna.
Koliko ja znam ova cijela godina je jos popunjena sa brojilima za HEP.
Cijena zemljista koji se vodi u knjigama je realna? Nimalo po meni
Nadalje koliko ja znam zalihe se vode po nabavnoj cijeni znaci sve to skupa dize cijenu,
jer kad se iz njih naprave odasiljaci ili brojila ce vrijediti nesto vise!
Dva nova potencijalna ugovora za brojila od 140M, netko kaze 30% marze netko 10 ja kazem pa ajde da je 15% to je 21M vise pola sadasnje trzisne kapitalizacije. A vjerujte mi dobit ce te ugovore( naravno kao i uvijek nesto indirektno preko varazdinaca, ali dobro mora i netko drugi nesto zaraditi).
Netko je kalkulirao da ce cijena kliziti, i klizila je prema dolje, skupljale su se dionice ali eto danas je prvi dan trgovanja, sta ce tek biti kad se objavit cijena od strane drzave? Vidjet cete.
Mislite da ce to smanjiti procijenu i pocetnu cijenu kod privatizacije? Stvarno mislite da ce ici privatizacija po 30,40, 100 kuna? Pa nisu ovo 90te. Drzavi treba novac svaki miljun je bitan.
Mislim da ce donja granica biti 150 a onda kako bude.
Samo imajte strpljenja i bit cete nagradeni, a onda svi zajedno mozemo otici na pivu 🙂
Imam dionice RIZ odasiljaca i ovo nije nagovor na kupnju,prodaju, ovo su moji osobni stavovi koji nemaju namjeru nikakvog manipuliranja i nagovora na nista.
Nego se cisto iznose cinjenice koje bi skrenule paznju na daljnje istrazivanje ove dionice.
Država će to opravdati kao što opravdava i sve ostalo: Krivi su oni prije nas.
Neš ti velke misterije, kako će opravdati…
Nisam siguran da će u četvrtak započeti prvi krug. Tada se donosi odluka o prodaji, a druga je stvar (i datum) kad će objaviti poziv investitorima za iskazivanje interesa.
Kod računanja vrijednosti RIZ-a treba uzeti u obzir više faktora:
– vrijednost zemljišta i nekretnina koje vrlo vjerojatno nije pravedno valorizirano u knjigama
– vrijednost biznisa s brojilima koje ima perspektivu do najmanje 2030. (tko prati zna o čemu pričam)
– Goodwill: o tome nije bilo govora, ali koliko vrijedi znanje radnika RIZ-a koji već desetljećima imaju svoju nišu na našem, ali i svjetskom tržištu (jednostavno rečeno, know – how zaposlenika)
– nisko zaduženje imovine
– nominala zadnje dokapitalizacije (370 kn)
Postoje pravila o određivanju početne cijene i sumnjam da će ona biti prekršena. U najmanju ruku logično je da se ne može ići ispod tromjesečnog prosjeka trgovanja, ali i samo to bi bilo debelo ispod cijene nekretnina i zemljišta u vlasništvu RIZ-a, a kamoli vrijednosti biznisa.
Jedina ubitacna kombinacija, ali samo kratkorocno, bi bila da ne prodju na natjecaju. Ja mislim da ce ga dobit…ali mnogi su mislili da ce zadnja dva kvartala bit dobra…pa nisu…
Evo moje racunice(opet):
+ 1. MATERIJALNA IMOVINA 30 M
+ 2. NEMATERIJALNA IMOVINA 2.9 M
+ 3. ZALIHE 45.3 M
+ 4. POTRAŽIVANJA 8.8 M
+ 5. KRATKOTRAJNA F. IMOVINA 4 M
+ 6. NOVAC U BANCI I BLAGAJNI 4.50 M = +95.5 M
– 7. DUGOROČNE OBVEZE 1 M
– 8. KRATKOROČNE OBVEZE 19 M = – 20 M
Kad se sve to zbroji, oduzme, podijeli ispada 200 kuna.
Koliko ja znam ova cijela godina je jos popunjena sa brojilima za HEP.
Cijena zemljista koji se vodi u knjigama je realna? Nimalo po meni
Nadalje koliko ja znam zalihe se vode po nabavnoj cijeni znaci sve to skupa dize cijenu,
jer kad se iz njih naprave odasiljaci ili brojila ce vrijediti nesto vise!
Dva nova potencijalna ugovora za brojila od 140M, netko kaze 30% marze netko 10 ja kazem pa ajde da je 15% to je 21M vise pola sadasnje trzisne kapitalizacije. A vjerujte mi dobit ce te ugovore( naravno kao i uvijek nesto indirektno preko varazdinaca, ali dobro mora i netko drugi nesto zaraditi).
Netko je kalkulirao da ce cijena kliziti, i klizila je prema dolje, skupljale su se dionice ali eto danas je prvi dan trgovanja, sta ce tek biti kad se objavit cijena od strane drzave? Vidjet cete.
Mislite da ce to smanjiti procijenu i pocetnu cijenu kod privatizacije? Stvarno mislite da ce ici privatizacija po 30,40, 100 kuna? Pa nisu ovo 90te. Drzavi treba novac svaki miljun je bitan.
Mislim da ce donja granica biti 150 a onda kako bude.
Samo imajte strpljenja i bit cete nagradeni, a onda svi zajedno mozemo otici na pivu 🙂
Imam dionice RIZ odasiljaca i ovo nije nagovor na kupnju,prodaju, ovo su moji osobni stavovi koji nemaju namjeru nikakvog manipuliranja i nagovora na nista.
Nego se cisto iznose cinjenice koje bi skrenule paznju na daljnje istrazivanje ove dionice.
Krvna slika im je odlicna..ne vidim razloga zasto to nebi jos se podiglo malo..ovih 100kn je jos debelo podcjenjeno..bar se nadam da ce investitori to prepoznati
Država se treba maknuti iz Riza, Petrokemije ( i ostalih 50-ak), tako da te firme mogu nazad u normalu, a samim normalnim poslovanjem, i vrijednost dionica nema kamo nego prema gore!
2340 komada.
Impresivno !
Ovo je valjda jedina Burza na kojoj promet raste kada cijena raste.
Pa neki se dan moglo sakupljati po 80 kunica.
Tko prodao, tko je ostao, pitanje je sad….. dragi RIZOvci 🙂
HERA dala prethodnu suglasnost za novi Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a.
“Na osnovu prvih grubih procjena mogu se navesti očekivane niže i više granice troškova ugradnje brojila s daljinskim očitavanjem, sukladno zahtjevima Općih uvjeta. Prema grubim procjenama, u sljedećem desetogodišnjem periodu 2016.-2025. godišnja ulaganja u zamjenu brojila mogu iznositi između 250 i 400 mil. kuna.”
135. stranica 2 pasus http://www.hep.hr/ods/propisi/10/10g_2016_2025_2016_03_04.pdf
godišnja ulaganja od 0,25 do 0.4 milijarde kuna-i to puta X godina. A cijeli RIZ sa svim školovanim ing. i livadama Maksimira vrijedi 5 milijuna eura po cijeni od 100 kn, jednokratno.
Zanimaju me ovakva ulaganja.
HERA dala prethodnu suglasnost za novi Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a.
"Na osnovu prvih grubih procjena mogu se navesti očekivane niže i više granice troškova ugradnje brojila s daljinskim očitavanjem, sukladno zahtjevima Općih uvjeta. Prema grubim procjenama, u sljedećem desetogodišnjem periodu 2016.-2025. godišnja ulaganja u zamjenu brojila mogu iznositi između 250 i 400 mil. kuna."
Pa u tablici je lijepo navedeno: Ulaganja u mjerne uređaje i infrastrukturu: 2016-2025 g. – 691 000 000 kuna.
Samo da se još nadovežem… za 2016 je jedan RIZ-ov potencijalni ugovor (otvaranje ponuda je bilo) 58 mil?? Ta stavka je u planiranim investicijama u 2016 (baš taj HERA dokument, stranica 18, ako se ne varam ??)….. Jesam li krivo shvatio to…?