Gubitak od 1,6 milijuna kuna u zadnjem kvartalu na poslovne prihode od 22 milijuna kuna. Pojavila se stavka vrijednosnog usklađivanja kratkotrajne imovine koja je pojela svu dobit iz prva 9 mjeseci. Smanjene su kratkoročne obveze i kratkotrajna imovina, kratkotrajna imovina sada pokriva kratkoročne obveze 3,3 puta.
Nastavak isporuka po dvogodišnjem ugovoru brojila uslijedit će tijekom 2016. godine.
Krivo su ispunili izvještaj o ostaloj sveobuhvatnoj dobiti (ostali su podaci od prošle godine) ali nema veze jer se ništa ne konsolidira.
Osobno sam razočaran rezultatom, očekivao sam plus.
Mislim da nema razloga za nastavak pada cijene.
Pogledajte koja je stavka kratkotrajne obveze smanjena. Smanjili su samo obvezu za već naručene (a ne obavljene) predujmove koju su imali. To je loše, a ne dobro, jer govori da novih narudžbi nema. Što veća ta stavka to bolje. To nije obveza kao takva već budući prihodi
alias
To je točno, ali isto tako su povećane stavke “proizvodnja u tijeku” i “gotovi proizvodi”.
Vjerovatno je dio tog smanjenja realiziran ovdje.
Sve u svemu, šteta, nisam zadovoljan, ostajem unutra do privatizacije, barem, a onda možda više neće niti trebati špekulirati s izlaskom. Firmi treba privatizacija, ambiciozan vlasnik i izlazak na strana tržišta brojila.
Sve drugo je mlaćenje prazne slame na ovim razinama.
@serislav
sve je to ok ali ipak su mi draži već plaćeni predujmovi 🙂 tako sam bar siguran da imam posla. Jednu vrlo zanimljivu stvar sam ucio prije dvije, tri godine pa nije na odmet. Najvažnije kod zaliha je da vam rastu sirovine & materijali i proizvodnja u tijeku, a da vam padaju zalihe gotovih proizvoda. Po tome se vidi da menadžment ima dobra očekivanja za budućnost i kupuje zalihe (sirovina), da bi mogao proizvesti nove proizvode, koji odmah izlaze iz tvornice. Obrznuto stoji, tj da je loše ako padaju sirovine i proizvodnja u tijeku, a rastu zalihe gotovih proizvoda.
Zapravo, u prosloj godini imao je samo jedan kvartal pozitivno, kao i u prethodnoj godini.
Krivo, te prethodne godine je u prvom kvartalu ostvareno 335 tis. kuna dobiti a u četvrtom kvartalu 4,3 milijuna kuna dobiti.
A poslovi s HEP-om i marza 10+%…?
Koliko znam, RIZ nema poslove direktno s HEP-om, nego preko distributera (Cotra, Brodomerkur), a prema revizorskom izvješću je sektor proizvodnje brojila u 2014. godini radio s maržom od 29%, a za prošlu godinu ćemo morati pričekati isto. Odakle vam podatak za 10%?
Pogledajte koja je stavka kratkotrajne obveze smanjena. Smanjili su samo obvezu za već naručene (a ne obavljene) predujmove koju su imali. To je loše, a ne dobro, jer govori da novih narudžbi nema. Što veća ta stavka to bolje. To nije obveza kao takva već budući prihodi
To je istina. Međutim, prema prijedlogu Desetogodišnjeg (2016.-2025.) plana razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a, stupanjem na snagu novih Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom 1. 10. 2015, izmijenjena su područja strateškog ulaganja u mjernu infrastrukturu, prema kojima se ove godine planira uložiti 70 milijuna kuna u zamjenu brojila i razvoj sustava daljinskog očitavanja i upravljanja brojilima, sljedeće godine 87 milijuna kuna, a 2018. godine 83 milijuna kuna. Između 6. i 10. mjeseca očekujemo izradu Provedbenog plana zamjene postojećih brojila brojilima s daljinskim očitanjem, kada ćemo imati točnije procjene troškova. Kako je RIZ već sudjelovao u ovom projektu, za očekivati je da će biti posla za RIZ ovdje. Evo, pitanje za skupštinu bi moglo biti zašto RIZ ne nastupa samostalno na natječajima HEP-a.
to bi bilo za RIZO odlicno. to da kompanija doceka bilo bi super. ja sam samo naveo da ono nisu obveze. iako sve šta napišem ispada da govorim loše 🙂
Koliko znam, RIZ nema poslove direktno s HEP-om, nego preko distributera (Cotra, Brodomerkur), a prema revizorskom izvješću je sektor proizvodnje brojila u 2014. godini radio s maržom od 29%, a za prošlu godinu ćemo morati pričekati isto. Odakle vam podatak za 10%?
[/quote]
10% je najmanja marža koje se spominjala u kontekstu brojila. Namjerno sam stavio nju, a ne 20% što je zapravo realnije. Upravo zato šokira podatak iz izvješća koji sugerira da RIZ nema čak niti EBITDA maržu u dvoznamenkastom iznosu, a kamoli neto profitnu maržu.
Zadnji kvartal odradili su nevjerojatno slabo. Izgleda da je bila točna iznesena činjenica kako je u prosincu nastupio kolektivni godišnji.
Ovdje čak nije ni potrebna privatizacija ako se želi uzet neka love kratkoročno, dovoljno je samo da DUUDI raspiše natječaj i eto cijene preko 160-170 glatko.. A za samo poslovanje i razvijanje firme, bolja je naravno privatizacija.. Ali opet tko zna kad će to bit, vjerovatno ne ove godine