RIZO (RIZ-odašiljači d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIZO (RIZ-odašiljači d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Cijena dionice je u 2015 porasla oko 80% tako da neznam sta ste vi cekali cijelu godinu i koji su vasi apetiti, meni osobno je takav rast u 2016 izrazito prihvatljiv.

Preko 2 godine imam i pratim ovu dionicu (i pišem o njoj na forumu). Da je barem više ovako dinamičnih dionica.

Nije stvar u rastu koji se dogodio prije i nakon objave godišnjeg izvješća prošle godine, kad je RIZ nakon niza godina poslovao pozitivno i to sa 700 tisuća kuna dobiti, već je stvar percepcije investitora. Jedan dio forumaša nije posustajao u prognozama od 200kn do kraja godine (što se, naravno, nije dogodilo), a sad čujem cifre veće i od 300kn. Što je legitimno, naravno. Svatko ima svoju percepciju iste priče.

Ja samo kažem da treba biti pažljiv, jer ukoliko ne bude prvenstveno privatizacije, a zatim i kontinuiranih pozitivnih kvartala (koji će se dati naslutiti kad RIZ objavi da je dobio još jedan veći posao od HEP-a, a što do sada nisu učinili), tada nema niti značajnijeg porasta cijene. To je sve.

A uvijek ću ponoviti i sljedeće: koliko ima samo firmi na ZSE koje rade odlično, a cijena im nije niti na RIZ-ovim parametrima. Zato si treba postaviti pitanje zašto bi RIZ morao/trebao rasti na zaradi od 2 milijuna kuna godišnje i jednom pozitivnom kvartalu u godini, a firme poput, primjerice, ZVZD, SAPN ili LKPC koje imaju svaki kvartal pozitivno i koje imaju ogromne zarade, ne mrdaju puno u niti jednom smjeru. Kakvi su to kriteriji investicijske zajednice?
[/quote]Kolega vidi se da ste prodali. Koje su su to trenutno jeftinije firme na zse?? Sve što ste napisali stoji, isto tako stoji i računica drugog kolege o vrijednosti dionice s tim da bi ja zemljište i zgrade malo više vrednovao. Tu je i sudski spor onih 80mil kuna s državom . Uglavnom, činjenica je da je firma jako podcijenjena, privatizacijom i prelaskom u privatne ruke, racionalizacijom troškova ovo već sada bi radilo 10-15mil kuna dobiti. Da ne govorimo o daljnjem potencijalu firme. Pogledajte koliko bi vrijedila firma da je dionica 300kn. I dalje smiješno jeftino. Trenutno na ovim cijenama imate cck16miliona kuna da pokupite teoretski sve slobodne dionice, naravno pretpostavimo da ih bar pola od toga ne planira prodavati. Par dana jačih prometa i skoro svi sadašnji vlasnici dionica mogu postati drugi. To što smo mi brutalno nelikvidno tržište to je drugi par rukava. Osobno me ne zanimaju mrvice, trenutno mi ne paše ni jači rast cijene. Ps.vjerujem da nemate blage veze tko vam kupuje dionice, trenutno je na 5mjestu. Poznavajući dotičnu osobu znam da puca na nešto veliko što sigurno nije trejdanje s par tisuća komada…

Kolege, ono što je dobro u cijeloj priči je da je barem rasprava postala konstruktivnija nego što je bila dosad, i konačno se mogu čuti argumentirana razmišljanja.
Osobno sam bliži razmišljanjima kolege bodula jer mislim da je dionica po fundamentima podcijenjena i da joj ceteris paribis u budućnosti slijedi neminovan rast. 200 kn je u perspektivi realna cijena za dionicu s BVPS=200+ jer bi u tom slučaju P/E bio oko 10. Naravno, sve je stvar budućeg razvoja situacije, kako u samoj firmi tako i oko nje, i to je ono što Ameri zovu headwind prema cijeni koja je tu gdje je.
Čekamo FI. Gledajući analogiju trebao bi biti pozitivan.

P.S.
Sudski spor i privatizacija će pričekati. Odnosno mislim da će prvo pričekati drugo. Znate kako to kod nas ide. Šala mala. Ali bumo vidli.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Na koji nacin se mogu postaviti neka pitanja upravi na koja su duzni odgovoriti? Samo na sjednici ili?

Na koji nacin se mogu postaviti neka pitanja upravi na koja su duzni odgovoriti? Samo na sjednici ili?

Koliko znam nije nitko dužan odgovarati na pitanja na glavnoj skupštini, ali bi takvo ponašanje na glavnoj skupštini vjerojatno bio razlog za smjenu. Uglavnom, svaka GS ima točku koja se zove ‘davanje razrješnice’ upravi, odnosno nadzornom odboru. Citiram ZTD: “Davanjem razrješnice glavna skupština odobrava kako su članovi uprave i nadzornog, odnosno upravnog odbora vodili društvo.” Dakle u raspravi o toj točki je primjereno postavljati pitanja članovima o tome kako su vodili firmu.

Dakle u raspravi o toj točki je primjereno postavljati pitanja članovima o tome kako su vodili firmu.

Mene zanimaju neke stvari vezane za buducnost te samo par njih koje su vezane za proslost

http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/RIZO-fin2015-4Q-NotREV-N-HR.pdf

-dobro———–

Fino, nije loše.. Sve šta je u plusu dobro je, bitno je samo da nije poslovanje u minusu..

Gubitak od 1,6 milijuna kuna u zadnjem kvartalu na poslovne prihode od 22 milijuna kuna. Pojavila se stavka vrijednosnog usklađivanja kratkotrajne imovine koja je pojela svu dobit iz prva 9 mjeseci. Smanjene su kratkoročne obveze i kratkotrajna imovina, kratkotrajna imovina sada pokriva kratkoročne obveze 3,3 puta.

Nastavak isporuka po dvogodišnjem ugovoru brojila uslijedit će tijekom 2016. godine.

Krivo su ispunili izvještaj o ostaloj sveobuhvatnoj dobiti (ostali su podaci od prošle godine) ali nema veze jer se ništa ne konsolidira.

Osobno sam razočaran rezultatom, očekivao sam plus.

Mislim da nema razloga za nastavak pada cijene.

snowlep

Da, dobit koja je trebala biti očigledna (poslovni prihodi minus rashodi) je pojedena nekom mutnom stavkom usklađivanja kratkotrajne imovine. Pa to možeš napisati koliko hoćeš, potpuno neprovjerljivo.
Mislim da se ovdje pakuje privatizacija vrlo uskoro i da sve to služi da netko ne mora previše platiti.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Serislav niste ni svjesni koliko ste u pravu.

Rekao sam – oprez!

Opet se potvrdjuje pravilo da RIZ ne moze spojiti dva pozitivna kvartala za redom. Zapravo, u prosloj godini imao je samo jedan kvartal pozitivno, kao i u prethodnoj godini.

A poslovi s HEP-om i marza 10+%…? izgleda da je ekipu opet netko navukao na pricu i svjetlu buducnost, a onda izasao van.

Nista ovdje dok ne dodje do privatizacije. Od posla nemaju niti milijun kuna zarade. Sramota.

New Report

Close