Kolege, cijena od 200 kn će se postići kad se poslože okolnosti: u skoro vrijeme ako se najavi privatizacija te za par godina kroz nastavak pozitivnog poslovanja.
Dovoljno bi bilo da nam Tim digne rejting, i eto je preko 200!
Dignit će ga prodajom državne imovine, tj. naše miljenice.
Neki su se prije ravno godinu dana kunili da će ovo do kraja prosinca na 200. I to zahvaljujući poslovanju!
Ako ne bude privatizacije, neće biti ni kruha. DUUDI još nije stavljen u funkciju nove vlasti i pitanje je koliko će im vremena trebati da odluče što će i kad prodavati. S druge strane, očito je da RIZ ne može spojiti 2 pozitivna kvartala bez obzira na posao s brojilima u kojem bi marža trebala biti preko 10%. Još ako je ono s kolektivnim godišnjim točno… Kako onda biti optimisitčan pred izvješće?
Neki su se prije ravno godinu dana kunili da će ovo do kraja prosinca na 200. I to zahvaljujući poslovanju!
Ako ne bude privatizacije, neće biti ni kruha. DUUDI još nije stavljen u funkciju nove vlasti i pitanje je koliko će im vremena trebati da odluče što će i kad prodavati. S druge strane, očito je da RIZ ne može spojiti 2 pozitivna kvartala bez obzira na posao s brojilima u kojem bi marža trebala biti preko 10%. Još ako je ono s kolektivnim godišnjim točno… Kako onda biti optimisitčan pred izvješće?
Znači, prošle godine je bio target 200, sada je 300, a cijena je i dalje klimavih 100?
Poanta je da privatizacija diže cijenu na XXX kuna, ovisno o početnoj cijeni i zainteresiranosti, a ovo s “velikim” poslovima je još uvijek PRIČA. Pratim tendere HEP-a i ima samo jedan postupak nabave brojila vrijednosti 50 mil. kuna (i nekoliko manjih od par milijuna kn, ali to nije ono o čemu pričamo), no čini se da je negdje zapeo, zaprimljene su određene žalbe i to koči proces.
Ne znam što će biti u ovoj godini. Zapravo, ne znam što očekivati već od ovog izvješća. Samo znam da od početka prošle godine slušam o cijeni od 200kn, a ono nije prešlo niti 146.
@fender pa otome ja govorim…a oni se kunu da nigdje nisu prorokovali cijenu
Do 1. 10. 2016. HEP ODS mora donijeti provedbeni plan zamjene brojila kroz idućih 15 godina pa ćemo znati dinamiku zamjene.
Evo moje racunice:
+ 1. MATERIJALNA IMOVINA 30.5 M
+ 2. NEMATERIJALNA IMOVINA 3 M
+ 3. ZALIHE 47.7 M
+ 4. POTRAŽIVANJA 16.2 M
+ 5. KRATKOTRAJNA F. IMOVINA 7.5 M
+ 6. NOVAC U BANCI I BLAGAJNI 0.57 M = +105.47 M
– 7. DUGOROČNE OBVEZE 1 M
– 8. KRATKOROČNE OBVEZE 27.1 M = – 28.1 M
Znaci kad se sve to zbroji oduzme i podijeli ispada 206 kuna.
Koliko ja znam ova cijela godina je jos popunjena sa brojilima za HEP tako da ljudi imaju sta raditi 🙂
Da li je cijena zemljista i objekata realna ili nerealna prosudite sami.
Nadalje koliko ja znam zalihe se vode po nabavnoj cijeni znaci sve to skupa dize cijenu,
jer kad se iz njih naprave odasiljaci ili brojila ce vrijediti nesto vise!
Molio bi da netko napise ako zna kako funkcijoniraju ugradena brojila i kakvo je zadovoljstvo klijenta(HEP-a), jer to ce biti isto jedan mali faktor oko iducih natjecaja za brojila.
Naravno ako sam ja u krivu i ako je proizvodnja brojila za HEP zavrsila krajem treceg kvartala te u 4Q ocekujemo gubitke od 96 kuna po dionici onda
je trenutna cijena na burzi opravdana, stovise rekao bih da jos i previsoka u tom slucaju.
Eh da cijela ova racunica je na temelju podataka za 3Q znaci kada dobijemo podatke za cijelu 2015 moci cemo sve to zbrojiti oduzeti kvalitetnije i ovu procijenu od 206 dici ili spustiti(osobno mislim da dizemo barem za 14kuna).
Uz kvalitetnog partnera mislim da mozemo ugrabiti dio kolaca na europskom trzistu, znaci kontinuitet dizanja prihoda i zarade.
Namjerno do kraja posta nisam spominjao privatizaciju do koje ce doci, prije ili kasnije.
Osobno mislim da ce to biti u drugoj godini mandata ove vlade te u tom slucaju sigurno prodaja drzavno dijela nece ici ispod ove spomenute cijene.
Imam dionice RIZ odasiljaca i ovo nije nagovor na kupnju,prodaju, ovo su moji osobni stavovi koji nemaju namjeru nikakvog manipuliranja i nagovora na nista.
Nego se cisto iznose cinjenice koje bi skrenule paznju na daljnje istrazivanje ove dionice.
A Fender, Vikend i slicni istomisljenici koja je po vama sadasnja(u ovom trenu) fer cijena?
Što je to fer cijena? Da je makro slika RH bolja, sve dionice bi bile skuplje. Da više igrača sudjeluje na tržištu kapitala, cijene dionica bi vjerojatno bile veće nego što su danas. Da nije bilo podrške s bloga, pitanje gdje bi cijene nekih dionica bile danas.
Previše je tu kondicionala, tj. pogodbe. Zato ne bih o fer cijeni, možda prije o ciljanoj. Cijena je tu gdje je – od 90 do 140kn – ovisno o trenutnim prilikama i kratkoročnim očekivanjima prije izvješća. Ne vidim kako može izaći izvan ovih okvira bez dodatnog poticaja u vidu privatizacije ili kontinuiranog poboljšanja poslovanja. Nažalost, ovo prvo je iščekivanje Godota, a ovo drugo smo očekivali tijekom cijele 2015., pa smo se opekli – 1. i 3. kvartal bili su negativni.
Može li 4Q biti pozitivan, tek nam predstoji vidjeti. Iako sam mišljenja da dionicu niti pozitivan rezultat neće podići kako neki očekuju. Sjetimo se kako je dionica “rasla” nakon objave jedinog pozitivnog izvješća u godini (2Q) tijekom srpnja prošle godine.
Dakle, RIZ bi morao spojiti dva pozitivna kvartala zaredom kako bi se očekivanja investitora intenzivirala, a to onda donosi i rast cijene dionice.
Cijena dionice je u 2015 porasla oko 80% tako da neznam sta ste vi cekali cijelu godinu i koji su vasi apetiti, meni osobno je takav rast u 2016 izrazito prihvatljiv.
Sta se tice kvartala plus i minus, zar mislite da se brojilo cim se proizvede dostavlja kupcu? pa ne salju valjda brojilo po brojilo! To je moj razlog zasto vidimo jedan kvartal plus drugi minus. A nemojte i zaboraviti odgodu placanja od 6 mjeseci.
Uglavnom nemojte se ljutiti ja samo kazem svoje misljenje i vjerojatno sam u krivu, ali to je ipak moje misljenje.
Sa vama se cak i slazem oko ovih stvari koje ste nabrojali na pocetku. Ali da se cijena stabilizira na 150kn na kraju godine vi ne bi bili zadovoljni? to vam je na sadasnju cijenu od 110kn 36% Na kojoj drugo dionici cete to dobiti? Naravno sve ovisi kada ste ulazili.
Cijena dionice je u 2015 porasla oko 80% tako da neznam sta ste vi cekali cijelu godinu i koji su vasi apetiti, meni osobno je takav rast u 2016 izrazito prihvatljiv.
Preko 2 godine imam i pratim ovu dionicu (i pišem o njoj na forumu). Da je barem više ovako dinamičnih dionica.
Nije stvar u rastu koji se dogodio prije i nakon objave godišnjeg izvješća prošle godine, kad je RIZ nakon niza godina poslovao pozitivno i to sa 700 tisuća kuna dobiti, već je stvar percepcije investitora. Jedan dio forumaša nije posustajao u prognozama od 200kn do kraja godine (što se, naravno, nije dogodilo), a sad čujem cifre veće i od 300kn. Što je legitimno, naravno. Svatko ima svoju percepciju iste priče.
Ja samo kažem da treba biti pažljiv, jer ukoliko ne bude prvenstveno privatizacije, a zatim i kontinuiranih pozitivnih kvartala (koji će se dati naslutiti kad RIZ objavi da je dobio još jedan veći posao od HEP-a, a što do sada nisu učinili), tada nema niti značajnijeg porasta cijene. To je sve.
A uvijek ću ponoviti i sljedeće: koliko ima samo firmi na ZSE koje rade odlično, a cijena im nije niti na RIZ-ovim parametrima. Zato si treba postaviti pitanje zašto bi RIZ morao/trebao rasti na zaradi od 2 milijuna kuna godišnje i jednom pozitivnom kvartalu u godini, a firme poput, primjerice, ZVZD, SAPN ili LKPC koje imaju svaki kvartal pozitivno i koje imaju ogromne zarade, ne mrdaju puno u niti jednom smjeru. Kakvi su to kriteriji investicijske zajednice?