Ovdje se nema što dodati, to je toliko jeftina firma da je prosto nevjerojatno. To što je naše tržište nelikvidno, pa se cijena diže i spušta kako kome paše to je drugi par rukava. Naravno dok ne uleti netko treći a ovdje se upravo to dešava ali to ljudi ne kuže . Sa 20mil kuna možete teoretski kupiti firmu. Da li je taj scenarij vjerojatan ili ipak puno realnija cijena prosudite sami.
Što će bit od potencijalne privatizacije ovdje? Neće valjda država ovo zadržat..
To što govori kolega bodul:
imamo P/E=6, P/B=0.5, praktički bez duga.
JDGT recimo ima sličan P/E, a P/B je 1.2. Razlika je u tome što tamo nema države.
Sad procijenite gdje ide cijena jednom čim se spomene privatizacija.
Još pomnoži P/B x P/E i dobiješ 3
Alias#
P/B x P/E ako je ispod 22,5 pokazuje da dionica nije preskupa
Ako je 3 onda je to izvrsno.
Naravno da bi to trebali biti budući pokazatelji,jer povijesni pokazatelji pokazuju da je p>0,ali e<0.
Dakle taj koeficijent je povijesno negativan jer je Bv sa 380 smanjen na 210 radi gubitaka u poslovanju.S obzirom da je dionica dokapitalizirana po nominali od 380 jasno je da su pokazatelji još lošiji i da to nije napravljeno Bv bi bio o kn.Dakle, Rizo je pojeo samog sebeUkoliko u nekom dužem raszdoblju zarade i dobit po dionici budu veće od nula dionica ne bi trebala ići na niže od ove cijene.
Privatizacija je nada.Ali nije nitko luda da ovo plati više od 100 za državni paket.i
tocno to sam i ja mislio. znaci ti si izračunao da je ispod 22,5 dobra dionica? a šta ako je iznad? to ispada onda iz daljnje kalkulacije ili? evo sad zbrajam ovu jednu svoju dionicu i ima taj pokazatelj 113,96. To da automatski prodam? I ako dodaš P/S za RIZO dobiješ 1,29. Koje su tu granice?
Ne treba prodat dionicu sa koeficijentom P/E xP/Bv 113,96 ako je P/E nizak jer ako firma zarađuje a izgledno je da se nalazi i u prosperitetnoj branši i izgledno dugpročno povečanje dobiti.Ali tu imate
skriveni potencijal,tj.intelektualni kapital koji može vrijediti više od materijalne imovine.Naravno da to može biti i bumerang,jer ako pođe po zlu postoji opasnost od strmopižđenja u bezdan.
Ali ne treba ići na truli zapad za utvrditi ista pravila i u malim poslovima.
Npr.jedan moj poznanik je otvorio rerstoran i nakon dvije godine je utvrdio da posluje sa gubtkom.
A imao je ulog od oko 150 EUR.Došao majstor,iznajmio restoran za 15 tisuća EUR najma godišnje
i zaradio desetak tisuća EUR netto,nakon što je sebi dao plaču i podmirio sve obveze..
Dobit na ulog od 15.000 EUR 10 tisća EUR.
Njemu je P/E 1,5,a nesretrniku investitoru je bilo ispod nule.
Pamet koristi tuđi kapital ili ga iznajmi i zarađuje koristeći mozak.Problem je što je nemoguće
uvijek biti pametan,okolnosti se brzo mjenjaju pa kada kola krenu nizbrdo onda investitori gube sve.
.
A ovdje kod mene je P/B 4,4 i P/E 27,4. Da li misliš da imam zaleđe u imovini ili ne? U toj marži sigurnosti. Ili mislis da je bolje sve prebaciti u rizo? Jer sjecam se s bloga često spominjan P/B od DDJH-a koji je onda bio 0,5, a sada je, vidi vraga 7,5. Ili kad si ti svaki dan na novo zbrajao P/B (ako se sjecas) IGH-a koji je onda bio 0,3 a sad je 1. Naravno jer je dionica pala 90% i imala dve dokapitalizacije inače bi taj P/B bio 100 i više. Jel o takvoj perspektivnoj imovini ti govoriš ili o necem drugom?
P/B 4,4 i P/E 27,4 .Ako je firma pespektivna kao što je bila NOkia prije desetak godina imate izvrsne
multiplikatore.Ali,ako imate ove multiplikatore a firma ima perspektivu kao sadašnja NOKIA
imate priliku dobro spušiti.
Budućnost je nepredvidljiva,možemo samo predpostavljati.A predpostavkaje majka svih z…eba.